Babyconsulente

Als ouder verheug je je op de komst van je baby. Maar het gaat allemaal heel anders dan je had verwacht. Je doet enorm je best om alles te geven wat je baby nodig heeft. Toch blijft je baby onrustig of huilerig. Soms kom je er zelf niet meer uit. Dan kun je terecht bij de babyconsulente.

De onrustige baby zorgt ervoor dat wanhopige gevoelens, gevoelens van onmacht, onzekerheid en oververmoeidheid gaan overheersen. Inmiddels heb je al veel goed bedoelde adviezen gekregen, maar het is niet voldoende. Vaak is er niet één oorzaak aan te wijzen voor de onrust, maar is er sprake van een combinatie van factoren die hierin een rol spelen. Een lastige puzzel die ik samen met jou ga leggen!
Wat te doen?

Ik ga samen met jou op zoek naar de oorzaak van de onrust bij je baby. Dit doe ik door vragen stellen, luisteren en observeren. Ik maak vervolgens in overleg met jou een plan van aanpak en geef concrete handvatten voor moeilijke momenten.

Ik houd hierbij rekening met jullie visie, leefstijl en wensen. Twee weken lang hebben we intensief contact met elkaar en begeleid ik jullie naar de gewenste situatie.

Voor deze begeleiding zijn twee mogelijkheden:

Thuisbegeleiding

• doornemen van het vragenformulier
• een huisbezoek
• een plan maken
• twee weken contact per telefoon of mail

Begeleiding via telefoon/mail

• doornemen van het vragenformulier
• telefonische intake
• een plan maken
• twee weken contact per telefoon of mail

Samenwerking

De begeleiding die ik bied is aanvullend op de zorg die door huisarts, kinderarts en consultatiebureau wordt verleend. Ik werk samen met diverse hulpverleners, waaronder huisartsen, verloskundigen, kinderartsen, jeugdverpleegkundigen, kinderfysiotherapeuten en maatschappelijk werkers.

Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact per mail of telefoon met me op.

Wanneer?

Je kunt vrijblijvend contact opnemen en bespreken wat ik jullie kan bieden. Daarnaast zit ik twee keer in de maand in het geboortecentrum voor een inloop spreekuur voor ouders en hun baby.

Contactgegevens

Angela Steenbreker
www.zorgvooruwbaby.nl | babyconsulentangela@outlook.com | 06 – 42 59 74 02

Veelgestelde vragen

& antwoorden van onze verloskundigen

Reflux is het terugstromen van maaginhoud naar de slokdarm. Bij baby's komt (verborgen) reflux (omhoog komen van voeding en weer doorslikken of spugen) veel voor. Dit kan leiden tot lichamelijk ongemak. In de meeste gevallen hoeft dit niet behandeld te worden. Alleen als de baby niet goed groeit, drinkt of zich ontwikkelt moet er verder gekeken worden. Samen kunnen we wel kijken naar factoren die van invloed zijn op het versterken van deze refluxklachten. Hierbij richt ik mij met ouders op groei, voeding, drinktechniek, slaapmomenten, prikkels, activiteiten en lichaamstaal.
Koemelkallergie is een allergie voor eiwitten die in koemelk zitten. Een allergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem op een onschuldige stof. Koemelkallergie komt vooral op de zuigelingenleeftijd voor. Koemelkallergie komt bij 1 tot 3 procent van de kinderen voor en dat is dus niet zoveel. Daarom is het van belang goed naar het totaalplaatje te kijken. Waarschijnlijk zijn er andere factoren die van invloed zijn op de onrust die je baby laat zien. En blijft de verdenking op koemelkallergie bestaan dan zal er doorverwezen worden naar een kinderarts.
Baby's hebben behoefte aan begrenzing en geborgenheid. In sommige gevallen kan inbakeren hierbij een hulpmiddel zijn. Maar ik vind het belangrijk om samen met jullie te kijken of er andere oorzaken zijn voor de onrust en of er redenen zijn die maken dat inbakeren niet mag. Zijn er geen contra-indicaties voor het inbakeren dan gaan we samen kijken welk product het meest geschikt is en geef ik instructies hoe dit product te gebruiken. Het is van belang om ook afspraken te maken over het moment en de manier van afbouwen.
Darmkrampjes komen bij bijna alle baby's voor, maar de een heeft er meer last van dan de ander. Darmkrampjes ontstaan als de baby twee a drie weken oud is. Je ziet een piek op de leeftijd van vijf a zes weken, daarna nemen de krampjes af. Het heeft vooral te maken met een onrijp darmsysteem. Maar.... je hoeft zeker niet met de handen op de rug toe te kijken. Je kunt het lichamelijke ongemak verlichten. Wat betreft moeizaam poepen... Het is vooral van belang dat de ontlasting niet hard is. De frequentie van ontlasting krijgen verschilt per kind en kan variëren van meerdere keren op een dag tot 1x in de week bij bijvoorbeeld borstgevoede baby's. Samen kijk ik met ouders wat mogelijkheden zijn om krampjes te verminderen.
Dit is iets wat je bij veel baby's ziet. Van belang is om te kijken of lichamelijk ongemak een rol speelt bij deze korte slaapjes. Daarnaast kan het een patroon zijn die is ontstaan, maar die zeker te doorbreken is. In de meeste gevallen zie je dat kinderen te moe zijn om goed in slaap te vallen of goed door te slapen. Samen met ouders kijk ik naar het dagritme en de lichaamstaalsignalen om nog beter af te stemmen op de vermoeidheidssignalen en dus het moment waarop de baby te slapen wordt gelegd.
Babyconsulente

Mag ik bellen?

Telefoonnummer 0316-542541.

Toets 1 voor bevallingen en dringende vragen die niet kunnen wachten.

Toets 2 voor de assistente.

Niet dringende zaken

Niet dringende zaken zijn; het maken/verzetten van afspraken, of voor een pretecho, het informeren naar lab uitslagen of kleine vragen. De assistente is aanwezig op

E-mail

Mocht je niet dringende vragen hebben, waarbij je niet gelijk wilt bellen, dan mag je ons ook altijd mailen op info@geboortecentrumlinde.nl.

Dringende zaken / spoed

Voor spoed of twijfel je.. je mag ons dan altijd bellen! We zijn 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week. Bel dan 0316-542 541 en toets 1.

Wat te doen bij geen gehoor?

Probeer het dan na een aantal minuten nog een keer. Het kan natuurlijk zijn dat wij even in gesprek zijn. We proberen je altijd gelijk terug te bellen. Bij aanhoudend geen gehoor EN spoed. Dan mag je ‘Jouw verloskundige Velp’ bellen, dit is een andere praktijk in de regio. Zij zullen je helpen tot wij weer bereikbaar zijn: 026 20 60 033

Wanneer je in de zwangerschap moet bellen

Als je denkt dat de bevalling is begonnen