Geboortewensplan

Een geboortewensplan geeft jou en je partner de mogelijkheid om je voor te bereiden op alle keuzes en mogelijkheden tijdens de bevalling. Deze leg je vast in een document zodat de verloskundige tijdens de bevalling precies weet wat jullie wensen zijn.

Jouw wensen tijdens de bevalling

Wat is een geboortewensplan?

Tijdens de zwangerschap zijn de meeste vrouwen, maar ook hun partners, heel benieuwd hoe de geboorte van hun kind zal verlopen. Een afwachtende houding is erg gangbaar onder aanstaande ouders en dat is logisch. Het is immers bijna onmogelijk om een voorstelling te kunnen maken hoe het jullie zal vergaan. Toch is het voor vele aanstaande ouders fijn om zicht te hebben op de keuzes tijdens een bevalling. Daarvoor is het handig om van te voren voor jezelf duidelijk te hebben wat je wensen en ideeën zijn. Tijd voor het maken van een plan dus.

Waarom zou je een plan maken?

Om tevreden terug te kunnen kijken op de geboorte van je kind, is het voor de meeste mensen van belang dat je het gevoel hebt gehoord en begrepen te zijn in je wensen. Tijdens de bevalling komt het echter vaak voor dat het je niet lukt om duidelijk te maken wat je wilt en vooral wat je niet wilt. Je bent waarschijnlijk vooral bezig met wat er in je lichaam allemaal gebeurt. Daardoor ben je fysiek en/of geestelijk niet in staat tot goed overleg. Ook kan het gebeuren dat alles zo snel gaat, dat je er simpelweg de tijd niet voor hebt. Wanneer de zorgverleners bij je bevalling van te voren al hebben kunnen lezen wat jullie willen, kunnen ze daarop inspringen. Ook kun je jezelf gesterkt voelen in het feit dat het ook op papier staat en dat je er van te voren over nagedacht hebt. Verder zul je merken dat sommige standaardprocedures misschien helemaal niet bij jullie passen of niet zo logisch zijn als ze misschien klinken op het moment dat je er bij de bevalling door wordt overrompeld.

Je eigen wensen formuleren

Wanneer je gaat nadenken over welke wensen je nu werkelijk hebt voor de bevalling, zul je misschien merken dat je geen idee hebt van de mogelijkheden. Zeker wanneer je zwanger bent van de eerste, is het moeilijk een voorstelling te maken. Je inlezen en ervaringen horen kan hierbij helpen. Wanneer het gaat om ervaringen, moet je er echter wel rekening mee houden dat ze zijn gekleurd door de emoties en beleving van een ander. Een aanrader om achter deze keuzemogelijkheden te komen, is het doornemen van het bevallingsplan dat hier speciaal voor ontwikkeld is door verloskundigen. Zo krijg je een compleet beeld en kun je zelf bedenken waar je wensen liggen. Ook kun je door stapsgewijs de fasen van een bevalling na te gaan al een eind komen om je wensen duidelijk te krijgen.

Wat staat er in een geboortewensplan?

In deze lijst vind je onderwerpen die je kunt gebruiken bij het schrijven. Je hoeft ze niet allemaal te gebruiken. Misschien zijn er ook andere onderwerpen die je belangrijk vindt.

  • Wie wil je dat er aanwezig zijn tijdens de bevalling?
  • Wanneer wil je dat ze er zijn?
  • Op welke plek wil je het liefst bevallen? Bijvoorbeeld thuis of in het ziekenhuis?
  • Welke houding(en) wil je gaan gebruiken bij het opvangen van de weeën, tijdens het persen en bij de geboorte zelf? Bijvoorbeeld lopen, staan, zitten, op een baarkruk, onder de douche, in bad et cetera.
  • Hoe wil je omgaan met de pijn van de weeën? Bijvoorbeeld massage, ademhalingstechniek, ontspanningsoefeningen, warm water, medicijnen. Als je kiest voor pijnstilling met medicijnen, welke soort wil je gebruiken (zie KNOV cliëntenfolder over pijn of klik hier voor de pagina op deze site)?
  • Heb je wensen over de ruimte waar je bevalt en de sfeer?
  • Hoe denk je over ingrepen, zoals bewaking van de hartslag van het kind, medicatie, knippen?
  • Hoe wil je met de baby omgaan als hij net geboren is? Bijvoorbeeld lichamelijk contact, navelstreng doorknippen, voeding.
  • Mogen er stagiaires meelopen?
  • Van wie wil je continue begeleiding: partner, vriendin, moeder?
  • Wil je foto’s/film maken tijdens of vlak na de bevalling?
  • Heb je speciale wensen die te maken hebben met een religie?

Klik hier om een kant en klaar geboortewensplan te maken.

Mag ik bellen?

Telefoonnummer 0316-542541.

Toets 1 voor bevallingen en dringende vragen die niet kunnen wachten.

Toets 2 voor de assistente.

Niet dringende zaken

Niet dringende zaken zijn; het maken/verzetten van afspraken, of voor een pretecho, het informeren naar lab uitslagen of kleine vragen. De assistente is aanwezig op

E-mail

Mocht je niet dringende vragen hebben, waarbij je niet gelijk wilt bellen, dan mag je ons ook altijd mailen op info@geboortecentrumlinde.nl.

Dringende zaken / spoed

Voor spoed of twijfel je.. je mag ons dan altijd bellen! We zijn 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week. Bel dan 0316-542 541 en toets 1.

Wat te doen bij geen gehoor?

Probeer het dan na een aantal minuten nog een keer. Het kan natuurlijk zijn dat wij even in gesprek zijn. We proberen je altijd gelijk terug te bellen. Bij aanhoudend geen gehoor EN spoed. Dan mag je ‘Jouw verloskundige Velp’ bellen, dit is een andere praktijk in de regio. Zij zullen je helpen tot wij weer bereikbaar zijn: 026 20 60 033

Wanneer je in de zwangerschap moet bellen

Als je denkt dat de bevalling is begonnen