slider-mrt-2015-1.jpg
slider-mrt-2015-5.jpg
slider-mrt-2015-6.jpg
slider-mrt-2015-4.jpg
Hans-Nienke-Praktijk.jpg
slider-mrt-2015-2.jpg
slider-mrt-2015-3.jpg

Spiraal

Je bent al eerder op gesprek geweest bij de verloskundige om de verschillende vormen en jouw keuze voor anticonceptie te bespreken. Daar is ook uitgelegd hoe het plaatsen van een spiraal in zijn werk gaat. Je hebt een recept gekregen van de verloskundige. We raden aan minimaal een week voor het plaatsen het recept in te leveren bij de apotheek dit  omdat de spiralen niet altijd op voorraad zijn. Zowel de Mirena spiraal als T-safe spiraal haal je op bij de apotheek en neem je mee naar de afspraak.

Het plaatsen van het spiraal wordt gedaan door een verloskundige van Geboortecentrum Linde

Dit wordt bij voorkeur gedaan:

• 10 -12 weken na de bevalling (koperspiraal)

• 12 weken na de bevalling (Mirena/Kyeena)

• gedurende de borstvoedingsperiode,

 • óf (als je geen kraamvrouw bent) bij voorkeur als je ongesteld bent (4e / 5e dag).

 

SOA test

Sommige geslachtsziekten (SOA’s), zoals Chlamydia of Gonorroe, kan je bij je dragen zonder dat je daar klachten van ervaart. Door het inbrengen van een spiraal kan een onopgemerkte SOA naar je baarmoeder en je eileiders verplaatsen. Dit kan zeer nadelige gevolgen hebben voor je vruchtbaarheid. Is het mogelijk dat jij een geslachtsziekte bij je draagt? Doe dan eerst een SOA test!! Dit kan via je huisarts of bestel een test online via www.soacare.nl.

 

Zwangerschapstest

Een spiraaltje mag niet geplaatst worden tijdens zwangerschap. Bestaat er een kans dat je zwanger bent? Doe dan zelf eerst een zwangerschapstest. 

 

Het plaatsen van het spiraaltje

Neem de ongeopende doos met het spiraaltje mee naar het spiralenspreekuur. Ga voor je afspraak nog even plassen, want een lege blaas is prettiger tijdens het plaatsen. Eerst wordt de positie van je baarmoeder bepaald met een inwendig onderzoek (vaginaal toucher) en een inwendige echo. Daarna plaatst de verloskundige je spiraal. Ze gebruikt hierbij een speculum (spreider of eendenbek genaamd) die ze inbrengt in de vagina. Tot slot wordt met de inwendige echo gekeken of de spiraal op de juiste plaats zit.

De afspraak duurt in zijn geheel ongeveer 20-25 minuten. Maar het inbrengen van het spiraal is op zich vrij kort en binnen enkele minuten klaar.

 

Doet het pijn?

Om het spiraaltje in te brengen wordt je baarmoeder met een tangetje iets gestrekt. Dit kan een vervelend, soms pijnlijk gevoel geven. Het is daarom aan te raden om 1 uur voorafgaand aan de plaatsing 1000 mgr. paracetamol in te nemen (neem dit in als je borstvoeding geeft), of 400 mgr. ibuprofen. Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in je onderbuik. Soms helpt het om op de dag van plaatsing wat extra rust te nemen. Ook een warme kruik, paracetamol of ibuprofen kunnen je klachten verminderen.

 

Na de plaatsing

Na de plaatsing kan je nog enkele dagen wat bloedverlies hebben of wat buikpijn. In de eerste drie maanden na het plaatsen van een spiraal kan je tussentijds bloedverlies hebben. Dit is normaal. Heb je gekozen voor een hormoonspiraal? Dan kan je cyclus onregelmatig worden en je menstruaties lichter. Soms verdwijnt de menstruatie zelfs helemaal. Heb je gekozen voor een koperspiraal? Dan zullen je menstruaties vaak eerst wat heviger worden. Meestal wordt dit na enkele maanden weer normaal.

 

Wanneer veilig?

Met een koperspiraal ben je na de plaatsing direct beschermd tegen zwangerschap. Met een hormoonspiraal ben je pas na één week beschermd. Gebruik tot die tijd een aanvullende anticonceptiemethode. 

 

Zelfcontrole

Na de nacontrole kun je zelf af en toe controleren of je spiraal nog goed zit. Je kunt de draadjes voelen met je vinger in de vagina. Soms zijn de draadjes om de baarmoedermond heen gekruld en is het moeilijker om ze te voelen. Als je een hard stukje voelt bij je baarmoedermond betekent het dat het spiraaltje niet goed meer op zijn plaats zit. Neem dan contact op met je verloskundige.

 

Spiraaltje verwijderen en/of kinderwens

Wil je je spiraal juist laten verwijderen? Dat kan ook bij verloskundigenpraktijk Noordwijk-Noordwijkerhout. Indien de reden hiervoor een kinderwens is kun je het beste vooraf starten met het slikken van foliumzuur.

0316 - 542541 of

06 - 53424770

actueel

NIEUW: Bekkenfysio in praktijk

Vanaf 4 december zit er elke dinsdagmiddag een bekkenfysio op de praktijk. Deze samenwerking zijn we aangegaan met Fyzio uit Zevenaar. Maaike Tomassen, bekkenfysiotherapeute kan je helpen bij bekkenproblemen of pijn. Ze werkt op afspraak, maar als de deur openstaat, loop even binnen! Bellen voor een afspraak kan op: 0316-330112

Medela kolf verhuur

Wist je dat Geboortecentrum Linde medela Symphony kolven verhuurt? Voor onze eigen cliënten maar ook als je hier niet loopt, kun je bellen om er een te huren. Alle benodigdheden voor een kolf zijn ook los hier te kook, evenals andere Medela kolven.

Meer weten? Kijk op: Verhuur

Positief bevallen

Opzoek naar een leuke cursus omtrent de bevalling? Dan is de 1-daagse Positief Bevallen wat voor jou! Geen ‘pufcursus’, maar waardevolle technieken en tips, vanuit hypnobirthing, mindfullnes en mijn doula achtergrond, waarmee je leert hoe je met je lichaam ‘mee kunt werken’ en hoe je partner hierbij van grote steun kan zijn.

Meer lezen? Kijk op: Positief Bevallen