slider-mrt-2015-1.jpg
slider-mrt-2015-5.jpg
slider-mrt-2015-6.jpg
slider-mrt-2015-4.jpg
Hans-Nienke-Praktijk.jpg
slider-mrt-2015-2.jpg
slider-mrt-2015-3.jpg

Regelzaken

Erkenning

Ouderlijk gezag is het recht en de plicht van de ouder om een kind op te voeden en te verzorgen. Je bent ook wettelijk vertegenwoordiger van je kind als je ouderlijk gezag hebt. Als je getrouwd bent hebben zowel de vader als moeder automatisch ouderlijk gezag. 

Ook als je een geregistreerd partnerschap hebt, krijgen beide ouders automatisch ouderlijk gezag. Voorwaarde is wel dat de vader het kind heeft erkend. 

Ouders die niet met elkaar zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, krijgen niet automatisch het gezamenlijk gezag. Zij moeten daarvoor een verzoek indienen bij de sector familie van de rechtbank. De vader moet ook in dit geval het kind hebben erkend.      

TIP!   We raden je/jullie aan om dit i.v.m. een aantal praktische zaken voor de 24e zwangerschapsweek te regelen.

Naamgeving

De hoofdregel is dat kinderen die uit een huwelijk tussen man en vrouw worden geboren automatisch de achternaam van de vader krijgen. Het is mogelijk om vóór de geboorte van het eerste kind te kiezen voor de achternaam van de moeder.
De eventuele volgende kinderen uit hetzelfde huwelijk krijgen dan ook de achternaam van de moeder.

Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de folder ‘Gezag en Voogdij” van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Deze folder is in het geboortecentrum, bij de gemeente en de notaris te verkrijgen. 
Verder kun je met veel vragen terecht bij de burgelijke stand van de gemeente. 

Ook bij postbus 51 is veel nuttige informatie over dit onderwerp te vinden.

 

0316 - 542541 of

06 - 53424770

actueel

NIEUW: Bekkenfysio in praktijk

Vanaf 4 december zit er elke dinsdagmiddag een bekkenfysio op de praktijk. Deze samenwerking zijn we aangegaan met Fyzio uit Zevenaar. Maaike Tomassen, bekkenfysiotherapeute kan je helpen bij bekkenproblemen of pijn. Ze werkt op afspraak, maar als de deur openstaat, loop even binnen! Bellen voor een afspraak kan op: 0316-330112

Medela kolf verhuur

Wist je dat Geboortecentrum Linde medela Symphony kolven verhuurt? Voor onze eigen cliënten maar ook als je hier niet loopt, kun je bellen om er een te huren. Alle benodigdheden voor een kolf zijn ook los hier te kook, evenals andere Medela kolven.

Meer weten? Kijk op: Verhuur

Positief bevallen

Opzoek naar een leuke cursus omtrent de bevalling? Dan is de 1-daagse Positief Bevallen wat voor jou! Geen ‘pufcursus’, maar waardevolle technieken en tips, vanuit hypnobirthing, mindfullnes en mijn doula achtergrond, waarmee je leert hoe je met je lichaam ‘mee kunt werken’ en hoe je partner hierbij van grote steun kan zijn.

Meer lezen? Kijk op: Positief Bevallen