slider-mrt-2015-1.jpg
slider-mrt-2015-5.jpg
slider-mrt-2015-6.jpg
slider-mrt-2015-4.jpg
Hans-Nienke-Praktijk.jpg
slider-mrt-2015-2.jpg
slider-mrt-2015-3.jpg

Regelzaken

Erkenning

Ouderlijk gezag is het recht en de plicht van de ouder om een kind op te voeden en te verzorgen. Je bent ook wettelijk vertegenwoordiger van je kind als je ouderlijk gezag hebt. Als je getrouwd bent hebben zowel de vader als moeder automatisch ouderlijk gezag. 

Ook als je een geregistreerd partnerschap hebt, krijgen beide ouders automatisch ouderlijk gezag. Voorwaarde is wel dat de vader het kind heeft erkend. 

Ouders die niet met elkaar zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, krijgen niet automatisch het gezamenlijk gezag. Zij moeten daarvoor een verzoek indienen bij de sector familie van de rechtbank. De vader moet ook in dit geval het kind hebben erkend.      

TIP!   We raden je/jullie aan om dit i.v.m. een aantal praktische zaken voor de 24e zwangerschapsweek te regelen.

Naamgeving

De hoofdregel is dat kinderen die uit een huwelijk tussen man en vrouw worden geboren automatisch de achternaam van de vader krijgen. Het is mogelijk om vóór de geboorte van het eerste kind te kiezen voor de achternaam van de moeder.
De eventuele volgende kinderen uit hetzelfde huwelijk krijgen dan ook de achternaam van de moeder.

Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de folder ‘Gezag en Voogdij” van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Deze folder is in het geboortecentrum, bij de gemeente en de notaris te verkrijgen. 
Verder kun je met veel vragen terecht bij de burgelijke stand van de gemeente. 

Ook bij postbus 51 is veel nuttige informatie over dit onderwerp te vinden.

 

0316 - 542541 of

06 - 53424770

actueel

NIEUW: Hypnobirthing

Samen voorbereiden op een ontspannen en natuurlijke geboorte, ongeacht waar je bevalt – thuis of in het ziekenhuis. Zodat jullie vol vertrouwen naar de geboorte toe kunnen leven en er na afloop met een goed gevoel op terug kunnen kijken. De beste start voor je kindje en voor jullie als gezin.

Wil je meer lezen? Of heb je vragen? Kijk eens op Hypnobirthing

FitankBaby

Sporten met je baby? Dat kan en is hartstikke leuk! Binnen het fitdankbaby®-concept is de baby de hele training verbonden met de moeder middels speciaal ontworpen gordels. Deze trainingen geven enorm veel plezier voor moeder en kind. Voor meer informatie kijk op FitdankBaby

Yoga

Wil je je lichaam en geest in goede conditie houden? Zoek je afwisseling in intensief bewegen en ontspanning? En wil je mindfull, vol vertrouwen en met plezier je zwangerschap, bevalling en moederschap ervaren? Dan is zwangerschapsyoga bij "Only Happiness" wat voor jou! Je mag met 14 weken instappen en tot 42 weken meedoen.