slider-mrt-2015-1.jpg
slider-mrt-2015-5.jpg
slider-mrt-2015-6.jpg
slider-mrt-2015-4.jpg
Hans-Nienke-Praktijk.jpg
slider-mrt-2015-2.jpg
slider-mrt-2015-3.jpg

Jouw wensen tijdens de bevalling

Wat is een geboorteplan?

Tijdens de zwangerschap zijn de meeste vrouwen, maar ook hun partners, heel benieuwd hoe de geboorte van hun kind zal verlopen. Een afwachtende houding is erg gangbaar onder aanstaande ouders en dat is logisch. Het is immers bijna onmogelijk om een voorstelling te kunnen maken hoe het jullie zal vergaan. Toch is het voor vele aanstaande ouders fijn om zicht te hebben op de keuzes tijdens een bevalling. Daarvoor is het handig om van te voren voor jezelf duidelijk te hebben wat je wensen en ideëen zijn. Tijd voor het maken van een plan dus.

Waarom een plan maken?

Om tevreden terug te kunnen kijken op de geboorte van je kind is het voor de meeste mensen van belang dat je het gevoel hebt gehoord en begrepen te zijn in je wensen. Tijdens de bevalling komt het echter vaak voor dat het je niet lukt om duidelijk te maken wat je wilt en vooral wat je niet wilt. Je bent waarschijnlijk vooral bezig met wat er in je lichaam allemaal gebeurt en daardoor fysiek en/of geestelijk niet in staat tot goed overleg. Ook kan het gebeuren dat alles zo snel gaat, dat je er simpelweg de tijd niet voor hebt. Wanneer de zorgverleners bij je bevalling van te voren al hebben kunnen lezen wat jullie willen, kunnen ze daarop inspringen. Ook kun je jezelf gesterkt voelen in het feit dat het ook op papier staat en je er van te voren over nagedacht hebt en jouw wensen over de bevalling op deze manier kenbaar kunt maken.Verder zul je merken dat sommige standaardprocedures misschien helemaal niet bij jullie passen of niet zo logisch zijn als ze misschien klinken op het moment dat je er bij de bevalling door wordt overrompeld.

Je eigen wensen formulieren

Wanneer je gaat nadenken over welke wensen je nu werkelijk hebt voor de bevalling, zul je misschien merken dat je geen idee hebt van de mogelijkheden. Zeker wanneer je zwanger bent van de eerste is het moeilijk een voorstelling te maken. Je inlezen en ervaringen horen kan hierbij helpen. Wanneer het gaat om ervaringen, moet je er echter wel rekening mee houden dat ze zijn gekleurd zijn door emotie's en beleving van een ander. Een aanrader om achter deze keuzemogelijkheden te komen is het doornemen van bevallingsplan dat hier speciaal voor ontwikkeld is door verloskundigen.  Zo krijg je een compleet beeld en kun je zelf bedenken waar je wensen liggen. Ook kun je door stapsgewijs de fasen van een bevalling na te gaan al een eind komen om je wensen duidelijk te krijgen.

Wat staat er in een geboorteplan?

In deze lijst vind je onderwerpen die je kunt gebruiken bij het schrijven. Je hoeft ze niet allemaal te gebruiken. Misschien zijn er ook andere onderwerpen die je belangrijk vindt.

 • Wie wil je dat er aanwezig zijn tijdens de bevalling? 
 • Wanneer wil je dat ze er zijn?
 • Op welke plek wil je het liefst bevallen? Bijv. thuis of in het ziekenhuis
 • Welke houding(en) wil je gaan gebruiken bij het opvangen van de weeën, tijdens het persen en bij de geboorte zelf? Bijv. lopen, staan, zitten, op een baarkruk, onder de douche, in bad etc.
 • Hoe wil je omgaan met de pijn van de weeën? Bijv. massage, ademhalingstechniek, ontspanningsoefeningen, warm water, medicijnen. Als je kiest voor pijnstilling met medicijnen, welke soort wilt je gebruiken (zie KNOV cliëntenfolder over pijn of klik hier voor de pagina in deze site)?
 • Heb je wensen over de ruimte waar je bevalt en de sfeer?
 • Hoe denk je over ingrepen, zoals bewaking van de hartslag van het kind, medicatie, knippen?
 • Hoe wil je met de baby omgaan als hij net geboren is? Bijv. lichamelijk contact, navelstreng doorknippen, voeding.
 • Mogen er stagiaires meelopen 
 • Van wie wil je continue begeleiding: partner, vriendin, moeder
 • Wil je foto’s/film maken tijdens of vlak na de bevalling?
 • Heb je speciale wensen die te maken hebben met een religie?

Klik hier om een kant en klaar geboorteplan te maken

0316 - 542541 of

06 - 53424770

actueel

NIEUW: Bekkenfysio in praktijk

Vanaf 4 december zit er elke dinsdagmiddag een bekkenfysio op de praktijk. Deze samenwerking zijn we aangegaan met Fyzio uit Zevenaar. Maaike Tomassen, bekkenfysiotherapeute kan je helpen bij bekkenproblemen of pijn. Ze werkt op afspraak, maar als de deur openstaat, loop even binnen! Bellen voor een afspraak kan op: 0316-330112

Medela kolf verhuur

Wist je dat Geboortecentrum Linde medela Symphony kolven verhuurt? Voor onze eigen cliënten maar ook als je hier niet loopt, kun je bellen om er een te huren. Alle benodigdheden voor een kolf zijn ook los hier te kook, evenals andere Medela kolven.

Meer weten? Kijk op: Verhuur

Positief bevallen

Opzoek naar een leuke cursus omtrent de bevalling? Dan is de 1-daagse Positief Bevallen wat voor jou! Geen ‘pufcursus’, maar waardevolle technieken en tips, vanuit hypnobirthing, mindfullnes en mijn doula achtergrond, waarmee je leert hoe je met je lichaam ‘mee kunt werken’ en hoe je partner hierbij van grote steun kan zijn.

Meer lezen? Kijk op: Positief Bevallen