slider-mrt-2015-1.jpg
slider-mrt-2015-5.jpg
slider-mrt-2015-6.jpg
slider-mrt-2015-4.jpg
Hans-Nienke-Praktijk.jpg
slider-mrt-2015-2.jpg
slider-mrt-2015-3.jpg

Waar bevallen

Thuis

Je kunt thuis bevallen als jij en je kind gezond zijn en je 37 weken of langer zwanger bent.

Voordelen

 • Je hebt minder kans op medische ingrepen dan bij een poliklinische bevalling 
 • De baby en jezelf komen niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën.
 • Je hoeft niet op pad met weeën: De verloskundige komt naar jou toe en is bij jou te gast. Ook na de bevalling hoef je niet te verhuizen: je kunt douchen in je eigen badkamer en dan in je eigen, schone bed liggen.
 • Je hebt de regie grotendeels zelf in handen.
 • De kraamverzorgster die bij de bevalling ook aanwezig is blijft de eerste uren na de bevalling om je te ondersteunen. Zij voert de verzorging van jou en je baby uit, maakt je wegwijs en ruimt op
 • Thuisbevalling wordt volledig vergoed door het basispakket van alle verzekeraars.

Nadelen

 • Als er complicaties optreden, moet je alsnog naar het ziekenhuis. Houd er rekening mee dat bij een eerste bevalling bijna de helft van de bevallende vrouwen, alsnog naar het ziekenhuis wordt verwezen. Meestal is verplaatsing naar het ziekenhuis tijdens de bevalling geen spoed, en kun je gewoon rustig aan naar het ziekenhuis, net als bij een poliklinische bevalling. Als er wel spoed is, of je kunt niet met eigen vervoer, dan ga je met de ambulance. Dat regelt de verloskundige. Echte spoed komt in minder dan 5% van de bevallingen voor.
 • Wil je medische pijnbestrijding als een ruggenprik, een injectie met pethidine of een pompje met remifentanil, dan moet je daarvoor naar het ziekenhuis.

Poliklinisch Ziekenhuis

Poliklinisch beval je in het ziekenhuis met je eigen verloskundige. Het is dan je eigen keuze om in het ziekenhuis te bevallen, zonder dat er een medische reden is. De gynaecoloog is niet bij de bevalling aanwezig.

Voordelen

 • Je weet van tevoren dat je naar het ziekenhuis gaat zodat je je hierop kan voorbereiden.
 • Als je poliklinisch bevalt, is medische pijnstilling meestal snel geregeld.
 • Als je poliklinisch bevalt en er ontstaan toch complicaties dan hoef je niet meer te reizen naar het ziekenhuis.
 • Na de bevalling ga je meestal snel naar huis. Daar word je verder begeleid door de kraamverzorgster en de verloskundige. 

Nadelen

 • Je hebt meer kans op medische ingrepen dan bij een thuisbevalling
 • De sfeer in het ziekenhuis is meestal niet huiselijk
 • Er zitten kosten aan die niet door alle zorgverzekeraar worden vergoed. Vraag dit even na bij je verzekeraar.
 • In de meeste ziekenhuizen kan je eigen verloskundige de bevalling niet doen indien je medische pijnbestrijding wenst. De verloskundige of een arts uit het ziekenhuis, begeleidt je dan verder. Vraag bij je eigen verloskundige na hoe de begeleiding verloopt als je medische pijnstilling wilt.
 • Je gaat in de meeste gevallen vrij snel weer naar huis. Als dit ’s avonds of 's nachts is, krijg je pas op de volgende dag kraamzorg.

 

Rijnstate Arnhem of Slingeland Doetinchem

We zitten in een gebied waarbij 2 ziekenhuizen redelijk dichtbij liggen. Wil je poliklinisch bevallen, dan heb je de keuze tussen de ziekenhuizen.

Wil je er meer informatie over vraag het aan een van de verloskundigen!

0316 - 542541 of

06 - 53424770

actueel

NIEUW: Bekkenfysio in praktijk

Vanaf 4 december zit er elke dinsdagmiddag een bekkenfysio op de praktijk. Deze samenwerking zijn we aangegaan met Fyzio uit Zevenaar. Maaike Tomassen, bekkenfysiotherapeute kan je helpen bij bekkenproblemen of pijn. Ze werkt op afspraak, maar als de deur openstaat, loop even binnen! Bellen voor een afspraak kan op: 0316-330112

Medela kolf verhuur

Wist je dat Geboortecentrum Linde medela Symphony kolven verhuurt? Voor onze eigen cliënten maar ook als je hier niet loopt, kun je bellen om er een te huren. Alle benodigdheden voor een kolf zijn ook los hier te kook, evenals andere Medela kolven.

Meer weten? Kijk op: Verhuur

Positief bevallen

Opzoek naar een leuke cursus omtrent de bevalling? Dan is de 1-daagse Positief Bevallen wat voor jou! Geen ‘pufcursus’, maar waardevolle technieken en tips, vanuit hypnobirthing, mindfullnes en mijn doula achtergrond, waarmee je leert hoe je met je lichaam ‘mee kunt werken’ en hoe je partner hierbij van grote steun kan zijn.

Meer lezen? Kijk op: Positief Bevallen