slider-mrt-2015-1.jpg
slider-mrt-2015-5.jpg
slider-mrt-2015-6.jpg
slider-mrt-2015-4.jpg
Hans-Nienke-Praktijk.jpg
slider-mrt-2015-2.jpg
slider-mrt-2015-3.jpg

Waar bevallen

Thuis

Je kunt thuis bevallen als jij en je kind gezond zijn en je 37 weken of langer zwanger bent.

Voordelen

 • Je hebt minder kans op medische ingrepen dan bij een poliklinische bevalling 
 • De baby en jezelf komen niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën.
 • Je hoeft niet op pad met weeën: De verloskundige komt naar jou toe en is bij jou te gast. Ook na de bevalling hoef je niet te verhuizen: je kunt douchen in je eigen badkamer en dan in je eigen, schone bed liggen.
 • Je hebt de regie grotendeels zelf in handen.
 • De kraamverzorgster die bij de bevalling ook aanwezig is blijft de eerste uren na de bevalling om je te ondersteunen. Zij voert de verzorging van jou en je baby uit, maakt je wegwijs en ruimt op
 • Thuisbevalling wordt volledig vergoed door het basispakket van alle verzekeraars.

Nadelen

 • Als er complicaties optreden, moet je alsnog naar het ziekenhuis. Houd er rekening mee dat bij een eerste bevalling bijna de helft van de bevallende vrouwen, alsnog naar het ziekenhuis wordt verwezen. Meestal is verplaatsing naar het ziekenhuis tijdens de bevalling geen spoed, en kun je gewoon rustig aan naar het ziekenhuis, net als bij een poliklinische bevalling. Als er wel spoed is, of je kunt niet met eigen vervoer, dan ga je met de ambulance. Dat regelt de verloskundige. Echte spoed komt in minder dan 5% van de bevallingen voor.
 • Wil je medische pijnbestrijding als een ruggenprik, een injectie met pethidine of een pompje met remifentanil, dan moet je daarvoor naar het ziekenhuis.

Poliklinisch Ziekenhuis

Poliklinisch beval je in het ziekenhuis met je eigen verloskundige. Het is dan je eigen keuze om in het ziekenhuis te bevallen, zonder dat er een medische reden is. De gynaecoloog is niet bij de bevalling aanwezig.

Voordelen

 • Je weet van tevoren dat je naar het ziekenhuis gaat zodat je je hierop kan voorbereiden.
 • Als je poliklinisch bevalt, is medische pijnstilling meestal snel geregeld.
 • Als je poliklinisch bevalt en er ontstaan toch complicaties dan hoef je niet meer te reizen naar het ziekenhuis.
 • Na de bevalling ga je meestal snel naar huis. Daar word je verder begeleid door de kraamverzorgster en de verloskundige. 

Nadelen

 • Je hebt meer kans op medische ingrepen dan bij een thuisbevalling
 • De sfeer in het ziekenhuis is meestal niet huiselijk
 • Er zitten kosten aan die niet door alle zorgverzekeraar worden vergoed. Vraag dit even na bij je verzekeraar.
 • In de meeste ziekenhuizen kan je eigen verloskundige de bevalling niet doen indien je medische pijnbestrijding wenst. De verloskundige of een arts uit het ziekenhuis, begeleidt je dan verder. Vraag bij je eigen verloskundige na hoe de begeleiding verloopt als je medische pijnstilling wilt.
 • Je gaat in de meeste gevallen vrij snel weer naar huis. Als dit ’s avonds of 's nachts is, krijg je pas op de volgende dag kraamzorg.

 

Rijnstate Arnhem of Slingeland Doetinchem

We zitten in een gebied waarbij 2 ziekenhuizen redelijk dichtbij liggen. Wil je poliklinisch bevallen, dan heb je de keuze tussen de ziekenhuizen.

Wil je er meer informatie over vraag het aan een van de verloskundigen!

0316 - 542541 of

06 - 53424770

actueel

NIEUW: Hypnobirthing

Samen voorbereiden op een ontspannen en natuurlijke geboorte, ongeacht waar je bevalt – thuis of in het ziekenhuis. Zodat jullie vol vertrouwen naar de geboorte toe kunnen leven en er na afloop met een goed gevoel op terug kunnen kijken. De beste start voor je kindje en voor jullie als gezin.

Wil je meer lezen? Of heb je vragen? Kijk eens op Hypnobirthing

FitankBaby

Sporten met je baby? Dat kan en is hartstikke leuk! Binnen het fitdankbaby®-concept is de baby de hele training verbonden met de moeder middels speciaal ontworpen gordels. Deze trainingen geven enorm veel plezier voor moeder en kind. Voor meer informatie kijk op FitdankBaby

Yoga

Wil je je lichaam en geest in goede conditie houden? Zoek je afwisseling in intensief bewegen en ontspanning? En wil je mindfull, vol vertrouwen en met plezier je zwangerschap, bevalling en moederschap ervaren? Dan is zwangerschapsyoga bij "Only Happiness" wat voor jou! Je mag met 14 weken instappen en tot 42 weken meedoen.