slider-mrt-2015-1.jpg
slider-mrt-2015-5.jpg
slider-mrt-2015-6.jpg
slider-mrt-2015-4.jpg
Hans-Nienke-Praktijk.jpg
slider-mrt-2015-2.jpg
slider-mrt-2015-3.jpg

Complicaties kind

Huilbaby

Een huilbaby is een baby, die meer dan 3 uur per dag, gedurende meer dan 3 dagen per week, gedurende meer dan 3 weken huilt, noemen we een huilbaby. 

 Wanneer is het nodig om hulp te zoeken?

Wanneer de zorg voor zo'n kindje te zwaar wordt en als probleem ervaren wordt, is het nodig om tijdig hulp te zoeken in het belang van het kind en de ouders/ verzorgers. Indien (huis of kinder)artsen dit niet serieus nemen en aangeven, dat het wel over gaat, dan is het van belang om hier geen genoegen mee te nemen, indien dit niet goed voelt. Ervaringen van vele ouders via deze site bevestigen dit! Soms komt zelfs pas een vierde kinderarts goed achter de oorzaak en geeft adequaat hulp! Soms krijgt een kind niet de juiste behandeling, waardoor het probleem (soms veel) langer duurt en wat funest kan zijn voor de interactie tussen ouder en kind. En het is funest voor het vertrouwen van ouders in de hulpverlening. Hulp kan gezocht worden bij artsen, consultatie bureaus, thuiszorg (gespecialiseerde gezinshulp) en andere professionals, waaronder orthopedagogen.

 Ouders krijgen vaak schuldgevoelens toegewezen, onterecht !

Is het ontbreken van rust en regelmaat de oorzaak van een huilbaby? Vaak krijgen ouders te maken met dit vooroordeel en vinden mensen, dat ouders het maar anders moeten doen en niet goed opvoeden. Vroeger lieten ze kinderen toch ook huilen en in andere culturen worden baby's toch ook ingebakerd?

Zo simpel is het niet!!! 

Het ontbreken van rust en regelmaat in een gezin kan ook het gevolg zijn van een huilbaby !!!! Slaaptekort en vooroordelen van mensen uit de omgeving maken het voor ouders zwaar om vol te houden. Diagnostiek kan tijd vergen, om oorzaken op te sporen en uit te sluiten. In die periode kunnen ouders begeleiding en steun gebruiken i.p.v. stress door vooroordelen van anderen.

Voorkeurshouding

Bij een voorkeurshouding draait je baby het hoofd elke keer weer naar één bepaalde kant, de voorkeurskant.

De reden waardoor een voorkeurshouding ontstaat is niet altijd even makkelijk aan te wijzen. Soms heeft een kind al een voorkeur voor een bepaalde kant sinds de geboorte. Het kan zijn dat er tijdens de geboorte bepaalde spieren in de verdrukking hebben gezeten waardoor het voor het kind prettiger voelt om het hoofd een bepaalde kant (de voorkeurskant) op te draaien. Soms is een werveltje een mm verschoven waardoor een kind pijn heeft bij het draaien naar een bepaalde kant. Daarnaast is er een toename van het aantal baby's met een voorkeurshouding sinds het advies om baby's op de rug te laten slapen ter voorkoming van wiegendood. Ook kunnen baby's eerder een voorkeurshouding krijgen als zij veel tijd doorbrengen in een Maxi-Cosi, schommelstoeltje en/of wippertje. Gebruik daarom als het even kan de Maxi-Cosi, schommelstoel of het wippertje niet meer dan 30 minuten per dag. Je baby is hierin zeer beperkt in zijn bewegingsmogelijkheden. Voor een goede ontwikkeling is het belangrijk dat een baby zich vrij kan bewegen.

Afplatting hoofd/schedel

Doordat een baby met een voorkeurshouding het hoofd elke keer weer naar één bepaalde kant draait kan afplatting van het hoofd/ de schedel optreden door overbelasting van de schedel aan één kant. Het is daarom belangrijk om zo vroeg mogelijk een eventuele voorkeurshouding te signaleren en aan te pakken. Hoe eerder de voorkeurshouding ontdekt wordt, hoe groter de kans is dat je baby reageert op de maatregelen om een plat hoofdje te voorkomen.

Maatregelen om een plat hoofdje/voorkeurshouding te voorkomen

  • Wissel links en rechts voeden af
  • legje baby regelmatig op de buik
  • leg het aankleedkussen recht voor je of wissel links en rechts verschonen af

Maatregelen indien er al sprake is van een voorkeurshouding

  • Voed aan de niet-voorkeurskant
  • Verschoon je baby zo dat hij/zij via de niet-voorkeurskant naar jou moet kijken
  • leg je baby zo neer dat de aandacht getrokken wordt naar de niet-voorkeurskant
  • Zet het bedje en/of de box zo neer dat je baby alleen naar iets interessants kan kijken aan de niet-voorkeurskant
  • Hang een speeldoosje aan de niet-voorkeurskant
  • legje baby regelmatig op de buik
  • Doe een spelletje waarbij je baby verleid wordt je te volgen aan de niet voorkeurskant

Verwijzing 

Als je baby niet goed naar de niet-voorkeurskant kan kijken is het belangrijk naar de huisarts te gaan voor een verwijzing naar de fysiotherapeut of osteopaat

 

0316 - 542541 of

06 - 53424770

actueel

NIEUW: Bekkenfysio in praktijk

Vanaf 4 december zit er elke dinsdagmiddag een bekkenfysio op de praktijk. Deze samenwerking zijn we aangegaan met Fyzio uit Zevenaar. Maaike Tomassen, bekkenfysiotherapeute kan je helpen bij bekkenproblemen of pijn. Ze werkt op afspraak, maar als de deur openstaat, loop even binnen! Bellen voor een afspraak kan op: 0316-330112

Medela kolf verhuur

Wist je dat Geboortecentrum Linde medela Symphony kolven verhuurt? Voor onze eigen cliënten maar ook als je hier niet loopt, kun je bellen om er een te huren. Alle benodigdheden voor een kolf zijn ook los hier te kook, evenals andere Medela kolven.

Meer weten? Kijk op: Verhuur

Positief bevallen

Opzoek naar een leuke cursus omtrent de bevalling? Dan is de 1-daagse Positief Bevallen wat voor jou! Geen ‘pufcursus’, maar waardevolle technieken en tips, vanuit hypnobirthing, mindfullnes en mijn doula achtergrond, waarmee je leert hoe je met je lichaam ‘mee kunt werken’ en hoe je partner hierbij van grote steun kan zijn.

Meer lezen? Kijk op: Positief Bevallen