slider-mrt-2015-1.jpg
slider-mrt-2015-5.jpg
slider-mrt-2015-6.jpg
slider-mrt-2015-4.jpg
Hans-Nienke-Praktijk.jpg
slider-mrt-2015-2.jpg
slider-mrt-2015-3.jpg

Voordelen borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor een baby. Borstvoeding draagt niet alleen bij aan de ontwikkeling van je baby, maar ook aan zijn gezondheid én die van jou. Het is niet alleen gezond, maar ook praktisch. Je hebt het namelijk altijd bij je, is altijd op de juiste temperatuur, is hygiënisch, je baby bepaalt zelf hoeveel hij drinkt en bovendien is borstvoeding gratis.

Voordelen voor jou en de baby

Het geven van borstvoeding heeft zowel voordelen voor jou als voor de baby.

Baby’s die borstvoeding krijgen:

 • Hebben minder kans op wiegendood
 • Drinken altijd melk die goed op hem/haar is aangepast;
 • Hebben minder kans op astma, allergieën en suikerziekte op jonge leeftijd
 • Hebben een lager risico op overgewicht en hoge bloeddruk op oudere leeftijd
 • Hebben een betere kaakontwikkeling;
 • Hebben een hoger IQ;
 • Zijn minder vaak ziek, met name keel-, neus- en ooraandoeningen komen minder voor;
 • Hebben op latere leeftijd minder last van overgewicht en daaraan gerelateerde ziekten.
 • Hebben minder gaatjes in het gebit op oudere leeftijd

Als je borstvoeding geeft:

 • Herstel je sneller na de bevalling
 • Minder bloedverlies na de bevalling;
 • Minder moeite om je zwangerschapskilo’s kwijt te raken;
 • Minder kans eierstokkanker, op sommige vormen van borstkanker en minder kans op botontkalking op latere leeftijd.

 

Borstvoeding geven

Het eerste uur na de geboorte wordt er tussen moeder en kind huid-op-huid contact gemaakt. De meeste baby’s gaan dan vanzelf op zoek naar de borst want een baby heeft een natuurlijke reflex om te gaan drinken. Je merkt dit aan de happende beweging en je ziet dat hij met zijn mondje de borst zoekt.

Eerste slokjes

Je baby drinkt meestal bij het eerste keer aanleggen al wat. Deze eerste borstvoedingsmelk wordt colostrum genoemd. Deze melk is heel voedzaam en er zitten veel stoffen in die je baby beschermen tegen ziekten. Het is niet erg als je baby niet meteen na de bevalling drinkt. Hij moet misschien nog bijkomen van de bevalling of is nog misselijk. Na een paar uur zal hij vast zelf gaan drinken. Je kraamverzorgende helpt je hierbij. Drinkt je baby goed, dan krijgt hij al snel de rijpere moedermelk binnen. Hij drinkt dan meer en krijgt zo ook voldoende beschermende stoffen binnen.

Wennen

Het duurt ongeveer 2 weken voordat jij en je baby op elkaar ingespeeld zijn

Aanleggen

Borstvoeding geven doet als het goed is geen pijn. . In het begin kan het aanhappen van de baby wat gevoelig zijn aan je tepels. Dit is normaal. Aan de toeschietreflex moet je misschien ook even wennen. Deze reflex zorgt ervoor dat de spieren rondom de melkcellen de melk door de melkgangen spuiten. Je hebt deze altijd in allebei je borsten. Toch kan het drinken van de baby soms pijn doen. Meestal is dit het gevolg van verkeerd aanleggen.

Je baby ligt goed aan de borst als:

 • zijn buik tegen jouw buik ligt
 • de tepelhof in zijn mondje verdwijnt
 • zijn neus en kind je borst raken
 • zijn onderkaak op en neer beweegt
 • zijn wangen bol zijn en zonder kuiltje
 • hij hoorbaar slikt
 • zijn tongetje onder de tepel zit
 • zijn mondje wijd opengesperd is

Groeien

Je weet of je baby goed drinkt door hem regelmatig te wegen. Het is normaal dat de baby de eerste dagen iets afvalt, om vervolgens na 5 dagen weer op zijn geboortegewicht te zijn. Vanaf dan moet hij gaan groeien. In je kraambed weegt de kraamverzorgende de baby. Daarna kun je altijd naar het inloopspreekuur van het consultatiebureau om hem nauwkeurig te laten wegen.

Stuwing

Na een paar dagen komt de borstvoeding normaalgesproken goed op gang. Je lichaam stuurt ook meer bloed en vocht naar de borsten. Dit heet stuwing. Hierdoor kunnen je borsten pijnlijk en gezwollen aanvoelen. Het is normaal en gaat ook weer over. De ergste stuwing kun je voorkomen door de baby de eerste dagen en nachten vaak te laten drinken. De stuwing verdwijnt zodat de melkproductie is afgestemd op de behoefte van je baby. De kraamverzorgende weet vaak manieren om de pijnlijke stuwing te verlichten.

0316 - 542541 of

06 - 53424770

actueel

NIEUW: Hypnobirthing

Samen voorbereiden op een ontspannen en natuurlijke geboorte, ongeacht waar je bevalt – thuis of in het ziekenhuis. Zodat jullie vol vertrouwen naar de geboorte toe kunnen leven en er na afloop met een goed gevoel op terug kunnen kijken. De beste start voor je kindje en voor jullie als gezin.

Wil je meer lezen? Of heb je vragen? Kijk eens op Hypnobirthing

FitankBaby

Sporten met je baby? Dat kan en is hartstikke leuk! Binnen het fitdankbaby®-concept is de baby de hele training verbonden met de moeder middels speciaal ontworpen gordels. Deze trainingen geven enorm veel plezier voor moeder en kind. Voor meer informatie kijk op FitdankBaby

Yoga

Wil je je lichaam en geest in goede conditie houden? Zoek je afwisseling in intensief bewegen en ontspanning? En wil je mindfull, vol vertrouwen en met plezier je zwangerschap, bevalling en moederschap ervaren? Dan is zwangerschapsyoga bij "Only Happiness" wat voor jou! Je mag met 14 weken instappen en tot 42 weken meedoen.