slider-mrt-2015-1.jpg
slider-mrt-2015-5.jpg
slider-mrt-2015-6.jpg
slider-mrt-2015-4.jpg
Hans-Nienke-Praktijk.jpg
slider-mrt-2015-2.jpg
slider-mrt-2015-3.jpg

Hielprik/Gehoorscreening

Hielprik

Vlak na de geboorte komt een uitvoerende thuis langs om de zogenaamde hielprik bij je pasgeboren kindje af te nemen. Als het kindje nog in het ziekenhuis ligt, wordt de hielprik daar gedaan. Er worden enkele druppels bloed afgenomen die worden onderzocht op de aanwezigheid van bepaalde aangeboren stofwisselingsziekten. Het gaat om de volgende ziekten:

  • PKU (phenylketonurie): dit is een erfelijke stoornis in de stofwisseling. PKU komt voor bij 1 op de 18.000 kinderen
  • CHT (congenitale hypothyreoïdie): hierbij werkt de schildklier onvoldoende. CHT komt voor bij 1 op de ruim 3.000 kinderen
  • AGS (adrenogenitaal syndroom): dit is een ziekte van de bijnier die leidt tot verstoring van de hormoonproductie. AGS komt voor bij 1 op de 12.000 kinderen
  • Sikkelcelbloedziekte: hier wordt onderzocht of het kindje drager is van deze ziekte
  • Nog 13 andere stofwisselingsziekte worden onderzocht

Snelle opsporing van deze ziekten is van groot belang om schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van het kindje te voorkomen of te beperken. De ziekten zijn bij vroege ontdekking goed te behandelen, bijvoorbeeld met een dieet (PKU) of medicijnen (CHT en AGS).
Meer informatie is te vinden op de website van het RIVM.

Onderzoek en uitslag

Het bloed dat bij het kindje is afgenomen wordt in een laboratorium onderzocht. Als de hoeveelheid afgenomen bloed te weinig blijkt voor het onderzoek, wordt de hielprik overgedaan. Als je geen bericht over de uitslag ontvangt, kan ervan uitgegaan worden dat de uitslag goed is.
Soms kan de uitslag niet meteen met zekerheid worden vastgesteld. In dat geval wordt een tweede hielprik afgenomen, meestal binnen twee weken na de eerste hielprik. Over de uitslag van dit tweede onderzoek krijg je wel altijd bericht.

Privacy

De persoonsgegevens en de medische gegevens van het bloedonderzoek worden opgenomen in een register waarop de Wet persoonsregistratie van toepassing is. De gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het doel waarvoor deze zijn verstrekt.

Neonatale gehoorscreening

Je zingt liedjes en praat lieve woordjes tegen je pasgeboren baby, maar hoort je kleintje je eigenlijk wel? Kinderen die zachte geluiden op alle toonhoogten niet goed horen, missen de voorwaarde om op een spontane manier te leren praten. Om te bepalen of je kindje goed hoort, krijgt het in de eerste levensmaand een gehoortest.

In de eerste maand

De zogeheten Neonatale Gehoorscreening wordt al in de eerste levensmaand afgenomen om een eventuele gehoorstoornis al op zeer jonge leeftijd te ontdekken. Tot voor kort werd bij baby’s van 9 maanden een gehoortest afgenomen. Uit onderzoek blijkt echter dat de behandeling van een gehoorstoornis het meeste effect heeft als we hier al eerder meer beginnen. Al vóór de leeftijd van 6 maanden.

Verloop test

De baby krijgt een klein dopje in het oor of drie plakkertjes rondom het oor. Deze zijn verbonden met een meetapparaatje dat het gehoor van de baby meet. Beide oortjes worden apart getest, wat hoogstens enkele minuten duurt.

De testresultaten worden direct met de ouder besproken. Geeft de eerste test geen duidelijkheid, dan wordt een tweede afspraak gemaakt. De gehoortest kan twee keer worden herhaald. Geeft ook de derde test geen duidelijkheid over het gehoor van je kindje, dan wordt een onderzoek bij een audiologisch centrum geadviseerd. Het wil dan overigens nog niet zeggen dat je baby niet goed hoort. De meting kan mislukt zijn of er kan sprake zijn van tijdelijk gehoorverlies.

0316 - 542541 of

06 - 53424770

actueel

NIEUW: Bekkenfysio in praktijk

Vanaf 4 december zit er elke dinsdagmiddag een bekkenfysio op de praktijk. Deze samenwerking zijn we aangegaan met Fyzio uit Zevenaar. Maaike Tomassen, bekkenfysiotherapeute kan je helpen bij bekkenproblemen of pijn. Ze werkt op afspraak, maar als de deur openstaat, loop even binnen! Bellen voor een afspraak kan op: 0316-330112

Medela kolf verhuur

Wist je dat Geboortecentrum Linde medela Symphony kolven verhuurt? Voor onze eigen cliënten maar ook als je hier niet loopt, kun je bellen om er een te huren. Alle benodigdheden voor een kolf zijn ook los hier te kook, evenals andere Medela kolven.

Meer weten? Kijk op: Verhuur

Positief bevallen

Opzoek naar een leuke cursus omtrent de bevalling? Dan is de 1-daagse Positief Bevallen wat voor jou! Geen ‘pufcursus’, maar waardevolle technieken en tips, vanuit hypnobirthing, mindfullnes en mijn doula achtergrond, waarmee je leert hoe je met je lichaam ‘mee kunt werken’ en hoe je partner hierbij van grote steun kan zijn.

Meer lezen? Kijk op: Positief Bevallen