COVID aanpassingen per 23-01-2021

23 jan 2021

 

Beste zwangeren en partners,

 

Via deze weg willen we jullie informeren over de aanpassingen die van toepassing zijn n.a.v. het instellen van de avondklok. Hij gaat vanavond in en loopt t/m de vroege ochtend van 10 februari.

 

Hoe doe je dat als je gaat bevallen?

Ik wil POLIKLINISCH bevallen, wat moet ik regelen?

Hoewel dit gelukkig geen echte spoed is, heb je in dit geval wel dringend medische hulp nodig; je kan je bevalling niet even over de nacht heen tillen. In zo’n geval hoef je GEEN vooraf ingevulde eigen verklaring bij je te hebben. Wel moet je kunnen uitleggen waarom je tijdens de avondklok de weg op bent. We kunnen ons voorstellen dat het rust geeft om toch met een formulier op pad te gaan.

Op de website van de overheid kun je het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ downloaden wat je al grotendeels in kan vullen, mocht je gaan bevallen.

De link vind je helemaal onderaan deze post.

 

Barende

Je kiest dan bij ‘reden’ het 2e rondje, en als je een toelichting wilt geven vul je in: bevalling. Als je bevalling dan begonnen is, hoef je alleen nog maar de datum in te vullen en je bent klaar.

Je kunt het formulier printen, dan zet je er nog een handtekening onder. Je mag ‘m ook digitaal bewaren, dan is er geen handtekening nodig.

 

Partner

Stuur ‘m even door naar je partner zodat die hem kan laten zien als erom gevraagd wordt (die kans is overigens maar klein en je kunt er dus ook voor kiezen om dan mondeling een toelichting te geven).

Je partner kruist dan ‘reden’ 3e rondje aan.

 

Wat moet ik regelen als ik met SPOED medische hulp nodig heb?

Als het tijdens je bevalling nodig is om met spoed naar het ziekenhuis te gaan, ga je natuurlijk niet nog een formulier in zitten vullen. Dit hoeft dus ook zeker niet.

Het is gelukkig maar een hele kleine kans, maar als je met een ambulance naar het ziekenhuis gaat, zal je partner wel een formulier bij zich moeten hebben in de auto + een geldig ID.

Hij gaat dan de weg op als mantelzorger en kruist bij ‘reden’ het 3e rondje aan. Dit formulier kun je ook al klaar hebben bij het begin van je bevalling, zie hierboven.

 

Wat moet ik regelen als ik dringend naar jullie praktijk moet tijdens de avondklok?

Het kan voorkomen dat er iets in je zwangerschap is en dat we jullie vragen om naar de praktijk te komen (dit kan meerwaarde hebben i.p.v. bij jullie aan huis te komen).

Dan is het verstandig om een eigen verklaring bij jullie te hebben en in te vullen. Jullie moeten dan hetzelfde invullen als bij ‘wat moet je doen als je gaat bevallen’.

 

Kan ik ook m’n ZWANGERSCHAPSKAART laten zien als ‘bewijs’?

De overheid geeft aan dat je alleen een ontheffing voor de avondklok kunt krijgen met een naar waarheid ingevuld, officieel formulier. En dat je deze dus niet bij je hoeft te hebben als je met spoed medische zorg nodig hebt.

Een zwangerschapskaart is geen officieel formulier. Bovendien zijn dat medische gegevens die je niet wilt delen met anderen. We kunnen jullie wel een zwangerschapsverklaring geven zo nodig, maar de verklaring van de overheid is leidend.

 

Hoe regel ik het met de OPPAS voor m’n oudste kind(eren)?

Die kan gewoon tijdens de avondklok naar je toekomen (met een geldig ID op zak). Dit is mantelzorg en daarvoor kan diegene ook de verklaring hieronder downloaden en ondertekenen.

Bij ‘reden’ kiest diegene dan het 3e rondje en als hij een toelichting wilt geven vult hij/zij bijv. in: kinderoppas bij noodzaak medische zorg ouder.

Voor je kinderen hoef je geen eigen verklaring te maken als zij tijdens de avondklok met een volwassene meegaan.

Een mantelzorger telt trouwens niet mee als bezoek in je huis!

 

Gaat dit echt gehandhaafd worden? Kun je een boete krijgen?

Doel van de maatregel is om contactmomenten drastisch te verminderen. Maar de politiebond heeft al gezegd: “We gaan niet willekeurig auto’s en fietsers aanhouden.” Agenten zullen zich richten op excessen, ze hebben het druk genoeg.

 

Tot slot

Zorg dat jij en je partner elk twee verklaringen hebben uitgeprint en ingevuld, alleen de datum nog niet. Dan heb je het maar bij de hand indien nodig. Voorbereiding is het halve werk 😊

 

De zorg van ons gaat natuurlijk gewoon door zoals je dat gewend bent! Wij hebben alles op orde om ook in de avond en nacht zorg te kunnen verlenen.

Hetzelfde gaat op voor kraamverzorgenden.

 

We vragen jullie om niet te wachten tot de avond met het bellen bij klachten, twijfels of vragen.

Ondanks alle maatregelen blijven wij staan achter onze visie qua werken: persoonlijke en professionele zorg op maat. We hopen dat ondanks deze gekke tijd, we er een bijzondere periode voor jullie van kunnen maken!

 

Namens Geboortecentrum Linde,

 

Hans, Nienke

Ilva en Gitte

Terug naar overzicht

Mag ik bellen?

We zijn altijd bereikbaar voor het maken van afspraken, vragen, ongerustheid en spoedzaken.

 

Niet dringende zaken

Niet dringende zaken zijn; het maken/verzetten van afspraken in je zwangerschap, afspraak maken voor pretecho, informeren naar lab uitslagen.

Je kunt ons door de weeks bereiken van maandag t/m vrijdag 08:30 – 20:00 uur.

Telefoonnummer: 0316 – 542 541

 

Spoed

Voor spoed of twijfel je.. je mag ons altijd bellen! We zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Lees hier wanneer je in je zwangerschap in ieder geval moet bellen.

Als je denkt dat de bevalling is begonnen, lees dan hier, wanneer je ons in ieder geval moet bellen.

Telefoonnummer: 06 – 53 42 47 70.