slider-mrt-2015-1.jpg
slider-mrt-2015-5.jpg
slider-mrt-2015-6.jpg
slider-mrt-2015-4.jpg
Hans-Nienke-Praktijk.jpg
slider-mrt-2015-2.jpg
slider-mrt-2015-3.jpg

Complicaties moeder

Tepelkloven

Tepelkloven zijn kleine scheurtjes in de huid van de tepel. Deze kloofjes kunnen pijnlijk zijn en maken het voeden moeilijk. Bovendien verhoogt het de kans op een borstontsteking. Overleg met je kraamverzorgende als borstvoeding geven zo pijnlijk is dat je er gespannen van raakt en de baby onrustig gaat drinken. Dit verergert de situatie alleen maar. Afhankelijk van de oorzaak moet je waarschijnlijk de borsten een paar keer per dag leegkolven en een tepelbeschermer dragen.

Borstontsteking

Tepelkloven of een schimmelinfectie kunnen een borstontsteking veroorzaken. Ontdek je harde, pijnlijke plekken in je borst, is de huid rood en voel je je grieperig met verhoging tot 38,4? Dat zijn de eerste tekenen van een borstontsteking. 

  • Houd je borsten goed warm met warme, droge kompressen
  • Masseer tijdens het voeden de borst zachtjes rond de gevoelige plek naar de tepel
  • LEG de baby vaker aan
  • Is na het voeden de harde plek nog niet weg? Maak de borst vaak en goed leeg met kolven totdat de harde plek weg is.

Heb je echt hoge koorts, is je borst rood, zit er een harde schijf in je borst en voel je je erg ziek? Dan heb je echt een borstontsteking.

Drink veel, rust goed uit en neem contact op met je huisarts of verloskundige. Je krijgt dan een antibioticumkuur. Dit kan geen kwaad voor de baby. Blijf wel borstvoeding geven!

Spruw

Spruw is een schimmelinfectie van het mondslijmvlies. Het is een veel voorkomend kwaaltje bij baby’s. Spruw herken je aan witte vlokjes in de mond van je baby. Het lijken melkrestjes, maar je kunt ze niet wegvegen. Spruw kan vanzelf overgaan, door:

  • extra hygiënisch te zijn
  • haal na het drinken met een gaasje de melkresten uit het mondje van je baby
  • geef de baby na het drinken een slokje afgekoeld gekookt water

Heeft je baby spruw, dan kun je dit zelf ook krijgen. Je voelt dit doordat je tepels pijnlijk zijn of jeuken. Maak dan je borsten na iedere voeding schoon met een zacht doekje. Gebruik na elke voeding een ander doekje.

Gaat de spruw niet over? Neem dan contact op met je huisarts. 

Meer informatie

Heb je teveel of te weinig borstvoeding, heb je problemen met afkolven of heb je andere problemen met het geven van borstvoeding? Dan kun je altijd contact opnemen met een lactatiekundige. Een lactatiekundige geeft professionele ondersteuning bij borstvoeding. Kijk voor een adres in de buurt op http://www.nvlborstvoeding.nl/of vraag je verloskundige om meer informatie.

Postpartum (postnatale) depressie

Deze depressie, ook wel postnatale depressie genoemd, wordt meestal binnen vier maanden nadat de baby is geboren zichtbaar.De verschijnselen zijn angst, slapeloosheid, neerslachtigheid en soms desinteresse in de baby.
Het is heel verwarrend als blijdschap, omdat je kindje is geboren en de sombere gevoelens die de vrouw overvallen, samen komen.

Een postpartum depressie komt voor na ongeveer 10 tot 15% van de bevallingen.

Het is een heel ingrijpende gebeurtenis die niet onderschat mag worden. Vaak is het niet mogelijk hier op eigen kracht weer uit te komen en het is belangrijk hulp hiervoor te zoeken. Praat er in ieder geval met je huisarts over. Hij/zij kan je steunen en zoeken naar andere zorgverleners die je uit deze depressie kunnen helpen.

Kijk ook eens op: www.kraamtranen.nl/

0316 - 542541 of

06 - 53424770

actueel

NIEUW: Hypnobirthing

Samen voorbereiden op een ontspannen en natuurlijke geboorte, ongeacht waar je bevalt – thuis of in het ziekenhuis. Zodat jullie vol vertrouwen naar de geboorte toe kunnen leven en er na afloop met een goed gevoel op terug kunnen kijken. De beste start voor je kindje en voor jullie als gezin.

Wil je meer lezen? Of heb je vragen? Kijk eens op Hypnobirthing

FitankBaby

Sporten met je baby? Dat kan en is hartstikke leuk! Binnen het fitdankbaby®-concept is de baby de hele training verbonden met de moeder middels speciaal ontworpen gordels. Deze trainingen geven enorm veel plezier voor moeder en kind. Voor meer informatie kijk op FitdankBaby

Yoga

Wil je je lichaam en geest in goede conditie houden? Zoek je afwisseling in intensief bewegen en ontspanning? En wil je mindfull, vol vertrouwen en met plezier je zwangerschap, bevalling en moederschap ervaren? Dan is zwangerschapsyoga bij "Only Happiness" wat voor jou! Je mag met 14 weken instappen en tot 42 weken meedoen.