Implanon

Wil je geen pillen slikken en zie je een spiraaltje ook niet zitten? Dan kun je ook nog kiezen voor een staafje in je bovenarm. Met implanon ben je 3 jaar lang beschermd tegen ongewenste zwangerschap.

Een staafje als anticonceptie? Zo werkt het

De werkzame stof in Implanon NXT is etonogestrel. Bij het gebruik van het anticonceptiestaafje kan je menstruatie veranderen of zelfs helemaal wegblijven. Sommige vrouwen vinden het prettig dat ze niet ongesteld worden en anderen vinden het juist vervelend. Bij 1 op de 5 vrouwen verdwijnt de menstruatie, maar hetzelfde aantal vrouwen krijgt herhaalde en/of langdurige bloedingen.

Bescherming

Als je nog geen betrouwbare anticonceptie gebruikt op het moment van de plaatsing van implanon, geldt: het staafje laten implanteren in de periode van de eerste tot vijfde dag na het begin van de menstruatie.

Beschermd tegen zwangerschap

Het gebruik van een condoom is minimaal tot 1 week na de plaatsing nodig. Wanneer je borstvoeding geeft, kan Implanon drie tot vier weken na de bevalling ingebracht worden. Geef je geen borstvoeding? Dan kan het staafje in principe direct na de bevalling worden ingebracht. Het precieze tijdstip bepaal je in overleg met de verloskundige.

Procedure plaatsing

Het inbrengen van het hormoonstaafje wordt gedaan door de verloskundige, met behulp van een speciaal ontworpen inbrenghuls waarin het staafje in een naald zit. Implanon wordt vlak onder de huid ingebracht tussen twee spieren in de bovenarm. Voordat het staafje wordt geplaatst, wordt de huid eerst goed verdoofd.

Verwijderen

Voor het verwijderen van het staafje kan je ook in de verloskundigenpraktijk terecht. In de meeste gevallen kan de implanon 3 jaar blijven zitten.

Mag ik bellen?

We zijn altijd bereikbaar voor het maken van afspraken, vragen, ongerustheid en spoedzaken.

 

Niet dringende zaken

Niet dringende zaken zijn; het maken/verzetten van afspraken in je zwangerschap, afspraak maken voor pretecho, informeren naar lab uitslagen.

Je kunt ons door de weeks bereiken van maandag t/m vrijdag 08:30 – 20:00 uur.

Telefoonnummer: 0316 – 542 541

 

Spoed

Voor spoed of twijfel je.. je mag ons altijd bellen! We zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Lees hier wanneer je in je zwangerschap in ieder geval moet bellen.

Als je denkt dat de bevalling is begonnen, lees dan hier, wanneer je ons in ieder geval moet bellen.

Telefoonnummer: 06 – 53 42 47 70.