Hoe verwerk je een miskraam?

Lichamelijk herstel

Fysiek herstel je meestal snel na een miskraam. Je kunt nog ongeveer twee weken wat bruine afscheiding hebben of bloed verliezen. Het is verstandig te wachten met vrijen totdat dit voorbij is. Je kunt in principe direct weer zwanger worden na een miskraam. Het is jullie eigen keuze wanneer jullie weer willen proberen om zwanger te worden.

Weer zwanger na een miskraam? Misschien ben je wat ongeruster. Zo rond de 7 à 8 weken kun je een echo laten maken. Is hier een kloppend hartje zichtbaar, dan gaat het hoogstwaarschijnlijk goed met je zwangerschap. De kans dat de nieuwe zwangerschap goed verloopt is bovendien veel groter.

Omgaan met een miskraam

Mentaal herstel na een miskraam kan moeilijk zijn. Je hebt een enorme tegenslag gehad en voelt je waarschijnlijk erg verdrietig, teleurgesteld en misschien zelfs hopeloos of depressief. Een dalende hormoonspiegel kan bovendien huilbuien en stemmingswisselingen veroorzaken. Iedereen reageert anders op het verlies.

Wat belangrijk is, is dat je rustig de tijd neemt om je emoties en gedachten te verwerken, hoe dat er voor jou ook uitziet. Aarzel ook niet om te uiten hoe je je voelt met anderen: of dit nu mensen in je omgeving zijn of professionele hulp.

Een volgende zwangerschap

Een volgende zwangerschap verloopt in de meeste gevallen goed, ook bij vrouwen die meer dan één miskraam hebben doorgemaakt. Als je zwanger wilt worden is het sowieso verstandig gezond te leven, en te denken aan bijvoorbeeld foliumzuur. Een miskraam is niet te voorkomen. Wel kan het geruststelling geven om voor een volgende zwangerschap af te spreken dat er al bij ca. 7 weken een (inwendige) echo gemaakt wordt.

 

Organisaties

Je kunt ons natuurlijk altijd bellen, wanneer je toch nog vragen hebt over de miskraam of het idee hebt dat de verwerking niet verloopt zoals je dat graag zou willen. Naast onze begeleiding zijn er ook organisaties die je daarbij kunnen helpen. Deze vind je hieronder.

Professionals

Miskraambegeleiding – Coach na zwangerschapsverlies | https://www.miskraambegeleidingcharlie.nl/

Websites

Miskraambegeleiding Nederland | http://miskraambegeleiding.nl

Freya | http://freya.nl

Boeken & Podcasts

Mag ik bellen?

Telefoonnummer 0316-542541.

Toets 1 voor bevallingen en dringende vragen die niet kunnen wachten.

Toets 2 voor de assistente.

Niet dringende zaken

Niet dringende zaken zijn; het maken/verzetten van afspraken, of voor een pretecho, het informeren naar lab uitslagen of kleine vragen. De assistente is aanwezig op

E-mail

Mocht je niet dringende vragen hebben, waarbij je niet gelijk wilt bellen, dan mag je ons ook altijd mailen op info@geboortecentrumlinde.nl.

Dringende zaken / spoed

Voor spoed of twijfel je.. je mag ons dan altijd bellen! We zijn 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week. Bel dan 0316-542 541 en toets 1.

Wat te doen bij geen gehoor?

Probeer het dan na een aantal minuten nog een keer. Het kan natuurlijk zijn dat wij even in gesprek zijn. We proberen je altijd gelijk terug te bellen. Bij aanhoudend geen gehoor EN spoed. Dan mag je ‘Jouw verloskundige Velp’ bellen, dit is een andere praktijk in de regio. Zij zullen je helpen tot wij weer bereikbaar zijn: 026 20 60 033

Wanneer je in de zwangerschap moet bellen

Als je denkt dat de bevalling is begonnen