Hoe verwerk je een miskraam?

Lichamelijk herstel

Fysiek herstel je meestal snel na een miskraam. Je kunt nog ongeveer twee weken wat bruine afscheiding hebben of bloed verliezen. Het is verstandig te wachten met vrijen totdat dit voorbij is. Je kunt in principe direct weer zwanger worden na een miskraam. Het is jullie eigen keuze wanneer jullie weer willen proberen om zwanger te worden.

Weer zwanger na een miskraam? Misschien ben je wat ongeruster. Zo rond de 7 à 8 weken kun je een echo laten maken. Is hier een kloppend hartje zichtbaar, dan gaat het hoogstwaarschijnlijk goed met je zwangerschap. De kans dat de nieuwe zwangerschap goed verloopt is bovendien veel groter.

Omgaan met een miskraam

Mentaal herstel na een miskraam kan moeilijk zijn. Je hebt een enorme tegenslag gehad en voelt je waarschijnlijk erg verdrietig, teleurgesteld en misschien zelfs hopeloos of depressief. Een dalende hormoonspiegel kan bovendien huilbuien en stemmingswisselingen veroorzaken. Iedereen reageert anders op het verlies.

Wat belangrijk is, is dat je rustig de tijd neemt om je emoties en gedachten te verwerken, hoe dat er voor jou ook uitziet. Aarzel ook niet om te uiten hoe je je voelt met anderen: of dit nu mensen in je omgeving zijn of professionele hulp.

Een volgende zwangerschap

Een volgende zwangerschap verloopt in de meeste gevallen goed, ook bij vrouwen die meer dan één miskraam hebben doorgemaakt. Als je zwanger wilt worden is het sowieso verstandig gezond te leven, en te denken aan bijvoorbeeld foliumzuur. Een miskraam is niet te voorkomen. Wel kan het geruststelling geven om voor een volgende zwangerschap af te spreken dat er al bij ca. 7 weken een (inwendige) echo gemaakt wordt.

 

Organisaties

Je kunt ons natuurlijk altijd bellen, wanneer je toch nog vragen hebt over de miskraam of het idee hebt dat de verwerking niet verloopt zoals je dat graag zou willen. Naast onze begeleiding zijn er ook organisaties die je daarbij kunnen helpen. Deze vind je hieronder.

Professionals

Miskraambegeleiding – Coach na zwangerschapsverlies | https://www.miskraambegeleidingcharlie.nl/

Websites

Miskraambegeleiding Nederland | http://miskraambegeleiding.nl

Freya | http://freya.nl

Boeken & Podcasts

Mag ik bellen?

We zijn altijd bereikbaar voor het maken van afspraken, vragen, ongerustheid en spoedzaken.

 

Niet dringende zaken

Niet dringende zaken zijn; het maken/verzetten van afspraken in je zwangerschap, afspraak maken voor pretecho, informeren naar lab uitslagen.

Je kunt ons door de weeks bereiken van maandag t/m vrijdag 08:30 – 20:00 uur.

Telefoonnummer: 0316 – 542 541

 

Spoed

Voor spoed of twijfel je.. je mag ons altijd bellen! We zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Lees hier wanneer je in je zwangerschap in ieder geval moet bellen.

Als je denkt dat de bevalling is begonnen, lees dan hier, wanneer je ons in ieder geval moet bellen.

Telefoonnummer: 06 – 53 42 47 70.