Borstvoeding

Soms gaat het geven van borstvoeding vanzelf, maar er kunnen ook wat moeilijkheden in de kraamweek of daarna zijn. Het is belangrijk om je van tevoren goed te informeren, bijvoorbeeld door het lezen van een boek, via internet of door het volgen van een (korte) cursus over borstvoeding. Als zich bij jou een borstvoedingsprobleem voordoet, kun je dus een lactatiekundige inschakelen. Zij kan je adviseren en begeleiden bij het geven van borstvoeding.

Waarom een borstvoedingscursus?

o omdat het prettig is als je er zelf veel van af weet en dus minder afhankelijk bent van andere zorgverleners
o Jij en je partner zijn goed voorbereid
o Omdat borstvoeding geven niet altijd vanzelf gaat en je weet wat je kan doen bij problemen
o Vrouwen die een cursus hebben gedaan, slagen er makkelijker in om borstvoeding te geven
Wat kun je verwachten?
o Hoe werkt borstvoeding
o Aanleggen van de baby
o Voorkomende problemen
o Kolven van de moedermelk
o Soorten kolven

Kosten

Kosten zijn €30,00 per persoon. Kom je als stel, dan betaal je €35,00.
Je mag dit bedrag aan het einde van de avond contant afrekenen. Je krijgt na de voorlichting een factuur voor eventuele declaratie bij je zorgverzekeraar.

Data

  • 18 januari 2024
  • 7 maart 2024
  • 16 mei 2024
  • 11 juli 2024
  • 5 september 2024
  • 21 november 2024

Tijd

19:30 tot 21:30 uur

Aanmelden

Je kan je aanmelden via https://marlindaroes.nl/product/cursus-borstvoeding/

Contactgegevens

Lactatiekundige | Marlinda Roes
www.marlindaroes.nl | info@marlindaroes.nl | 06 – 23 49 99 35

Veelgestelde vragen

& antwoorden van onze verloskundigen

Het grootste voordeel is misschien wel dat de samenstelling helemaal is afgestemd op de behoefte van jouw baby. Borstvoeding bevat dus alle voedingsstoffen die jouw kindje nodig heeft. Je maakt als moeder zijnde antistoffen aan die je kindje beschermen. Daarnaast is het fijn dat borstvoeding altijd beschikbaar en op de juiste temperatuur is en dat het gratis is. Na je bevalling zorgt borstvoeding ervoor dat je baarmoeder vaker samentrekt, waardoor hij sneller naar de normale grootte terugkeert. Daarnaast heb je meestal minder last van hevig bloedverlies
Je pasgeboren baby kan je het best binnen een uur na de bevalling aanleggen. In dat uur is je kindje heel wakker en alert, en is zijn zoek en zuigreflex erg sterk. De eerste paar dagen na de bevalling zal er nog niet zoveel melk uit je borsten komen. Maak je hier geen zorgen over: dat is normaal en de productie komt vanzelf op gang. Je kunt nu de tijd nemen om het aanleggen te oefenen.
Borstvoeding geven kost energie. Je verbrandt rond 500/600 calorieën extra per dag, geef toe aan je hongergevoel en kies voor een gezonde voeding. Drink minstens 1,5 liter vocht per dag. De oorzaak van eventuele darmkrampjes ligt in een onrijp darmstelsel en heeft meestal niets met jouw voeding te maken.
Als je borstvoeding geeft en problemen of vragen hebt kun je terecht bij een lactatiekundige. Twijfel niet om contact op te nemen als borstvoeding pijnlijk is, je kind onvoldoende groeit of bij onzekerheid. Je kunt al tijdens je zwangerschap bij een lactatiekundige terecht voor borstvoedingsvoorlichting. Lactatiekundige hulp wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis.
Na ongeveer 3/4 weken kun je gaan starten met het opbouwen van een voorraad moedermelk. Vaak heb je in de ochtend voldoende productie na de nacht. Je kan bijvoorbeeld na de eerste ochtendvoeding gaan starten met kolven. Het kolven van melk is anders dan een baby die aan je borst drinkt. Soms moet je lichaam wennen aan het kolven.
Borstvoeding cursus

Mag ik bellen?

Telefoonnummer 0316-542541.

Toets 1 voor bevallingen en dringende vragen die niet kunnen wachten.

Toets 2 voor de assistente.

Niet dringende zaken

Niet dringende zaken zijn; het maken/verzetten van afspraken, of voor een pretecho, het informeren naar lab uitslagen of kleine vragen. De assistente is aanwezig op

E-mail

Mocht je niet dringende vragen hebben, waarbij je niet gelijk wilt bellen, dan mag je ons ook altijd mailen op info@geboortecentrumlinde.nl.

Dringende zaken / spoed

Voor spoed of twijfel je.. je mag ons dan altijd bellen! We zijn 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week. Bel dan 0316-542 541 en toets 1.

Wat te doen bij geen gehoor?

Probeer het dan na een aantal minuten nog een keer. Het kan natuurlijk zijn dat wij even in gesprek zijn. We proberen je altijd gelijk terug te bellen. Bij aanhoudend geen gehoor EN spoed. Dan mag je ‘Jouw verloskundige Velp’ bellen, dit is een andere praktijk in de regio. Zij zullen je helpen tot wij weer bereikbaar zijn: 026 20 60 033

Wanneer je in de zwangerschap moet bellen

Als je denkt dat de bevalling is begonnen