Bekkenfysiotherapeut

Veel vrouwen ontwikkelen tijdens hun zwangerschap of er na klachten van bekken of bekkenbodem. Deze klachten kunnen flink impact hebben of je dagelijks leven. Bekkenfysiotherapie kan je helpen om te bekijken waar de klacht precies vandaan komt en hoe je dit kunt oplossen.

Zwangerschap en de tijd erna

Als gevolg van het zwangerschapshormoon progesteron zullen de zachte delen in je bekken soepeler worden. Dit is belangrijk want op deze manier heeft je baby voldoende ruimte om door het bekken heen te gaan tijdens de geboorte. Maar soms wordt het bekken zo soepel dat je er last van krijgt. Dan heb je een pijnlijk/zeurend/beurs gevoel rond het schaambot of de onderrug dat uit kan stralen naar de vagina, heupen, billen of bovenbenen. Tijdens bewegen ervaren zwangeren soms een kortdurende scherpe pijnscheut. We spreken van bekkenpijn als de pijn je dagelijkse activiteiten beïnvloedt. Gelukkig verdwijnen de klachten na de geboorte van je baby vaak (langzaam aan) vanzelf en volledig.

Wanneer kan bekkenfysiotherapie jou helpen?

o ongewild urine- of ontlastingsverlies
o frequente aandrang
o problemen met de toiletgang
o pijn bij gemeenschap
o verzakking van de baarmoeder, blaas of darm
o voor en na operaties in buik en bekkenregio
o pijnklachten in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
o rug- of bekkenpijn
o zwangerschap en goed herstellen na een zwangerschap

Mogelijkheden bekkenfysiotherapie

Na een uitgebreid intakegesprek en meestal ook een lichamelijk onderzoek stellen we samen een behandelplan op. Je krijgt informatie over de oorzaak en gevolgen van je klacht en advies over toiletgedrag en over houding en beweging. We bespreken de gevolgen van je klacht voor de spieren rond bekken, lage rug en de bekkenbodem.

De behandeling kan onder andere bestaan uit

o bewustwordingsoefeningen om de bekkenbodem te leren voelen
o oefeningen die de kracht verbeteren
o ontspanningsoefeningen
o coördinatie oefeningen
o adviezen over het toepassen van de oefeningen in het dagelijks leven
o draag- en tiltechnieken om het bekken beter te belasten
o ademhaling in relatie met je klacht

Als het een meerwaarde biedt voor de behandeling, kan een inwendig onderzoek of behandeling (biofeedback/myofeedback, ballontraining) tot de mogelijkheden behoren. Dit gebeurt alleen na zorgvuldig overleg met jou en vanzelfsprekend met jouw instemming.

Door wie wordt het toegepast?

Deze therapie wordt toegepast door een bekkenfysiotherapeut van Fyzio: Maaike Tomassen.

Samen met Fyzio hebben wij een fijne samenwerking. De therapeuten van Fyzio zijn een dag in de week in ons centrum aan het werk.

Afspraak maken?

www.fyzio.nl | 0316 – 330 112

Veelgestelde vragen

& antwoorden van onze verloskundigen

In principe heeft elke zwangere een bekkeninstabiliteit. Dit is echter een functionele bekkeninstabiliteit, als je niet instabieler wordt (door het verweken van banden en spieren door de hormonen) kan het kind er moeilijker uit. De ruimte moet ergens gecreeerd worden. Maar de bekkeninstabiliteit die je als zwangere bedoelt, is wat wij omschrijven als bekkenpijn. Een echte bekkeninstabiliteit (pijn, niet kunnen lopen zonder hulpmiddelen, niet goed kunnen zitten enz) komt gelukkig niet zo heel vaak voor.
Afhankelijk van wat de klachten precies zijn, is sporten toegestaan. Vaak moet er wel een kleine aanpassing worden gedaan. Doe je aan een high impact sport en contactsport, dan is het niet handig omdat met klachten te blijven doen. Maar andere klachten kunnen juist verminderen door het sporten/doen van oefeningen.
Ook hiervoor geldt weer, door structureel overbelasten kan je de klachten verergeren. En afhankelijk van sport/werk is het niet altijd goed om te blijven sporten/werken op de normale wijze.
Vaak is het (heel kort door de bocht gezegd): Kind eruit, klachten weg. Sommige klachten houden wat langer aan, andere wat korter. Over het algemeen geldt, 9 maanden op 9 maanden tot een jaar af. Zolang heeft je lichaam nodig om te herstellen van een zwangerschap en bevalling.
Als we hardlopen als voorbeeld nemen, het duurt zeker 6-9 maanden voordat je weer voorzichtig kunt gaan beginnen met hardlopen. De trekkracht van de pezen in en rond het bekken en bekkenbodem is 9 maanden na de bevalling ongeveer 75% van de oorspronkelijke trekkracht
Nee, dit hoort er niet bij! Natuurlijk moet het lijf eerst herstellen van een zwangerschap en bevalling. En als je de eerste 6 weken incontinentieklachten hebt, dan is dat niet afwijkend. Deze klachten horen echter wel weg te trekken. Mocht je na 6 weken nog steeds incontinentieklachten hebben: trek aan de bel bij je verloskundige of rechtstreeks bij de bekkenfysiotherapeut.
Bekkenfysiotherapeut

Mag ik bellen?

Telefoonnummer 0316-542541.

Toets 1 voor bevallingen en dringende vragen die niet kunnen wachten.

Toets 2 voor de assistente.

Niet dringende zaken

Niet dringende zaken zijn; het maken/verzetten van afspraken, of voor een pretecho, het informeren naar lab uitslagen of kleine vragen. De assistente is aanwezig op

E-mail

Mocht je niet dringende vragen hebben, waarbij je niet gelijk wilt bellen, dan mag je ons ook altijd mailen op info@geboortecentrumlinde.nl.

Dringende zaken / spoed

Voor spoed of twijfel je.. je mag ons dan altijd bellen! We zijn 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week. Bel dan 0316-542 541 en toets 1.

Wat te doen bij geen gehoor?

Probeer het dan na een aantal minuten nog een keer. Het kan natuurlijk zijn dat wij even in gesprek zijn. We proberen je altijd gelijk terug te bellen. Bij aanhoudend geen gehoor EN spoed. Dan mag je ‘Jouw verloskundige Velp’ bellen, dit is een andere praktijk in de regio. Zij zullen je helpen tot wij weer bereikbaar zijn: 026 20 60 033

Wanneer je in de zwangerschap moet bellen

Als je denkt dat de bevalling is begonnen