Wat is een doula?

Een doula is een ervaren en kundige vrouw die ondersteuning biedt tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode erna op fysiek, emotioneel en mentaal gebied. Ze is niet medisch eindverantwoordelijk en kan zich daarom volledig richten op de meest gewenste begeleiding van haar cliënten.Het is een eeuwenoud gegeven dat barende vrouwen ondersteund worden door andere vrouwen. Sinds de jaren 80 wordt een doula steeds vaker gevraagd aan te sluiten bij het zorgteam rondom een zwangere. Niet ter vervanging van de partner, maar juist om de samenwerking te versterken en een optimale communicatie te faciliteren met de andere geboorte professionals.De doula wordt ingezet bij zowel een thuisbevalling als in het ziekenhuis en wordt meestal door de (aanstaande) ouders ingehuurd. Een doula werkt (bijna altijd) als zelfstandig zorgprofessional. In plaats van de gangbare vertaling uit het oud Grieks, waar doula ‘vrouwelijke bediende’ betekent is de meer recente uitleg: ‘zij die gidst’ een krachtige omschrijving.

 

Wat doet een doula?

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kunnen toekomstige ouders bij haar terecht met vragen en twijfels. Je doula zal je vooral informeren en emotioneel begeleiden. Je kan al meteen van bij het begin van je zwangerschap kennismaken en kijken of er een wederzijdse klik is. Daarna volgen een aantal infosessie waarin je doula je de nodige info meegeeft over de bevalling met tips over bevalhoudingen, ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen. Dan kunnen jullie samen een geboorteplan opstellen voor de bevalling.

Bevalling

Vanaf het moment dat je weeën beginnen, blijft je doula bij jou tot je baby geboren is. Tijdens de bevalling zal zij er alles aan doen om de vrouw tot rust te laten komen met behulp van ontspanning, massage, ademhaling, bevalhoudingen, grenzen en wensen bewaken en coaching.

Maar ook na de bevalling staat een doula de kersverse ouders bij tijdens de eerste weken. Na de bevalling kan je dan nog vragen stellen aan iemand die erbij was én jou bovendien goed kent. Je doula is meestal ook diegene die tijdens de bevalling foto’s maakt om nadien de herinneringen te koesteren.

Volgende zaken kunnen tot het takenpakket van een doula behoren:

  • Een kennismakingsgesprek
  • Twee vervolggesprekken tijdens de zwangerschap
  • Het opstellen van je geboorteplan
  • 24/7 ondersteuning tijdens je zwangerschap
  • Ondersteuning tijdens de bevalling
  • Een postpartumgesprek

 

Doula in de buurt?

Benieuwd of er een doula in de buurt zit? Kijk dan eens op https://doula.nl/vind-een-doula/

Veelgestelde vragen

& antwoorden van onze verloskundigen

Een doula vervangt niet de verloskundige of de kraamverzorgende, ze is een aanvulling. De verloskundige is verantwoordelijk voor het diagnosticeren, begeleiden, bewaken en bevorderen van de normale zwangerschap, bevalling, kraamtijd en ontwikkeling van de pasgeborene. Dat is een medische verantwoordelijkheid. Een grote verantwoordelijkheid ook, voor zowel de veiligheid & gezondheid als het welzijn van moeder en kind. Een doula daarentegen draagt in die zin geen verantwoordelijkheid tijdens de bevalling – niet voor het verloop en niet voor de uitkomst van de bevalling. Zij is er juist om je in emotionele en fysieke zin te ondersteunen.
Het is jouw persoonlijke geboortecoach. Dat betekent dat zij altijd voor jou beschikbaar is als je vragen, angsten of onzekerheden hebt rondom je zwangerschap of bevalling. Meestal spreek je zo’n drie keer af in de zwangerschap, en daarnaast is ze altijd per mail, telefoon of WhatsApp bereikbaar.
Voor een basispakket ligt de prijs ergens tussen de 750 en 1500 euro. Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel van de kosten van) een doula.
Doula

Mag ik bellen?

Telefoonnummer 0316-542541.

Toets 1 voor bevallingen en dringende vragen die niet kunnen wachten.

Toets 2 voor de assistente.

Niet dringende zaken

Niet dringende zaken zijn; het maken/verzetten van afspraken, of voor een pretecho, het informeren naar lab uitslagen of kleine vragen. De assistente is aanwezig op

E-mail

Mocht je niet dringende vragen hebben, waarbij je niet gelijk wilt bellen, dan mag je ons ook altijd mailen op info@geboortecentrumlinde.nl.

Dringende zaken / spoed

Voor spoed of twijfel je.. je mag ons dan altijd bellen! We zijn 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week. Bel dan 0316-542 541 en toets 1.

Wat te doen bij geen gehoor?

Probeer het dan na een aantal minuten nog een keer. Het kan natuurlijk zijn dat wij even in gesprek zijn. We proberen je altijd gelijk terug te bellen. Bij aanhoudend geen gehoor EN spoed. Dan mag je ‘Jouw verloskundige Velp’ bellen, dit is een andere praktijk in de regio. Zij zullen je helpen tot wij weer bereikbaar zijn: 026 20 60 033

Wanneer je in de zwangerschap moet bellen

Als je denkt dat de bevalling is begonnen