Borstvoeding

Borstvoeding is de meest gezonde voeding voor je baby. Het heeft voordelen voor je kindje, maar zelfs ook voor jou in de toekomst! Maar hoe gaat het in die eerste week?

Voordelen van borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor een baby. Borstvoeding draagt niet alleen bij aan de ontwikkeling van je baby, maar ook aan zijn gezondheid én die van jou. Het is niet alleen gezond, maar ook praktisch. Je hebt het namelijk altijd bij je, het is altijd op de juiste temperatuur, het is hygiënisch, je baby bepaalt zelf hoeveel hij drinkt en bovendien is borstvoeding gratis.

Voordelen voor jou en de baby

Het geven van borstvoeding heeft zowel voordelen voor jou als voor de baby.

Baby’s die borstvoeding krijgen:

• Hebben minder kans op wiegendood
• Drinken altijd melk die goed op hem/haar is aangepast
• Hebben minder kans op astma, allergieën en suikerziekte op jonge leeftijd
• Hebben een lager risico op overgewicht en hoge bloeddruk op oudere leeftijd
• Hebben een betere kaakontwikkeling
• Hebben een hoger IQ
• Zijn minder vaak ziek, met name keel-, neus- en ooraandoeningen komen minder voor
• Hebben minder gaatjes in het gebit op oudere leeftijd

Als je borstvoeding geeft:
• Herstel je sneller na de bevalling
• Heb je minder bloedverlies na de bevalling
• Heb je minder moeite om je zwangerschapskilo’s kwijt te raken
• Heb je minder kans eierstokkanker, op sommige vormen van borstkanker en minder kans op botontkalking op latere leeftijd

Borstvoeding geven

Het eerste uur na de geboorte wordt er tussen moeder en kind huid-op-huid contact gemaakt. De meeste baby’s gaan dan vanzelf op zoek naar de borst, want een baby heeft een natuurlijke reflex om te gaan drinken. Je merkt dit aan de happende beweging en je ziet dat hij met zijn mondje de borst zoekt.

Eerste slokjes

Je baby drinkt meestal bij het eerste keer aanleggen al wat. Deze eerste borstvoedingsmelk wordt colostrum genoemd. Deze melk is heel voedzaam en er zitten veel stoffen in die je baby beschermen tegen ziekten. Het is niet erg als je baby niet meteen na de bevalling drinkt. Hij moet misschien nog bijkomen van de bevalling of is nog misselijk. Na een paar uur zal hij vast zelf gaan drinken. Je kraamverzorgende helpt je hierbij. Drinkt je baby goed? Dan krijgt hij al snel de rijpere moedermelk binnen. Hij drinkt dan meer en krijgt zo ook voldoende beschermende stoffen binnen.

Wennen

Het duurt ongeveer 2 weken voordat jij en je baby op elkaar ingespeeld zijn.

Aanleggen

Borstvoeding geven doet, als het goed is, geen pijn. In het begin kan het aanhappen van de baby wat gevoelig zijn aan je tepels. Dit is normaal. Aan de toeschietreflex moet je misschien ook even wennen. Deze reflex zorgt ervoor dat de spieren rondom de melkcellen de melk door de melkgangen spuiten. Je hebt deze reflex altijd in allebei je borsten. Toch kan het drinken van de baby soms pijn doen. Meestal is dit het gevolg van verkeerd aanleggen.

Je baby ligt goed aan de borst als:

• zijn buik tegen jouw buik ligt
• de tepelhof in zijn mondje verdwijnt
• zijn neus en kin je borst raken
• zijn onderkaak op en neer beweegt
• zijn wangen bol zijn en zonder kuiltje
• hij hoorbaar slikt
• zijn tongetje onder de tepel zit
• zijn mondje wijd opengesperd is

Groeien

Je weet of je baby goed drinkt door hem regelmatig te wegen. Het is normaal dat de baby de eerste dagen iets afvalt, om vervolgens na 5 dagen weer op zijn geboortegewicht te zijn. Vanaf dan moet hij gaan groeien. In je kraambed weegt de kraamverzorgende de baby. Daarna kun je altijd naar het inloopspreekuur van het consultatiebureau om hem nauwkeurig te laten wegen.

Stuwing

Na een paar dagen komt de borstvoeding normaal gesproken goed op gang. Je lichaam stuurt ook meer bloed en vocht naar de borsten. Dit heet stuwing. Hierdoor kunnen je borsten pijnlijk en gezwollen aanvoelen. Dat is normaal en het gaat ook weer over. De ergste stuwing kun je voorkomen door de baby de eerste dagen en nachten vaak te laten drinken. De stuwing verdwijnt zodat de melkproductie is afgestemd op de behoefte van je baby. De kraamverzorgende weet vaak manieren om de pijnlijke stuwing te verlichten.

Mag ik bellen?

Telefoonnummer 0316-542541.

Toets 1 voor bevallingen en dringende vragen die niet kunnen wachten.

Toets 2 voor de assistente.

Niet dringende zaken

Niet dringende zaken zijn; het maken/verzetten van afspraken, of voor een pretecho, het informeren naar lab uitslagen of kleine vragen. De assistente is aanwezig op

E-mail

Mocht je niet dringende vragen hebben, waarbij je niet gelijk wilt bellen, dan mag je ons ook altijd mailen op info@geboortecentrumlinde.nl.

Dringende zaken / spoed

Voor spoed of twijfel je.. je mag ons dan altijd bellen! We zijn 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week. Bel dan 0316-542 541 en toets 1.

Wat te doen bij geen gehoor?

Probeer het dan na een aantal minuten nog een keer. Het kan natuurlijk zijn dat wij even in gesprek zijn. We proberen je altijd gelijk terug te bellen. Bij aanhoudend geen gehoor EN spoed. Dan mag je ‘Jouw verloskundige Velp’ bellen, dit is een andere praktijk in de regio. Zij zullen je helpen tot wij weer bereikbaar zijn: 026 20 60 033

Wanneer je in de zwangerschap moet bellen

Als je denkt dat de bevalling is begonnen