Voeding

Als je zwanger bent, is het belangrijk dat je goed voor jezelf en je kindje zorgt. Dat betekent dat je ook voor de zwangerschap goed op je voeding moet letten. Sommige voedingsstoffen heb je nu meer nodig, terwijl je andere beter kunt laten staan. Ook als je moeilijker zwanger raakt door bijvoorbeeld PCOS kun je met voeding winst behalen.

Voeding bij een kinderwens

Als jullie een kinderwens hebben, dan is het verstandig om alvast op jullie voeding te letten. Gezond eten en de juiste voedingsstoffen helpen bij de kwaliteit van het sperma en de eicellen. De kwaliteit speelt een belangrijke rol bij de bevruchting. Het belangrijkste is dat je vooral gezond en gevarieerd eet zoals verse groenten, fruit en witvlees of vis. Vermijd bewerkt voedsel, kunstmatige geur- en smaakstoffen, alcohol, tabak en te veel koffie (maximaal 2 kopjes per dag).

Gewicht

Voor en tijdens je zwangerschap is het belangrijk om je bewust te zijn van de invloed van je gewicht op je zwangerschap. Niet alleen te zwaar zijn brengt risico’s met zich mee. Ook als je (te) mager bent lopen jij en je kind mogelijk risico’s.

PCOS

Aanpassingen in voeding en leefstijl verhogen de vruchtbaarheidskans en verminderen het risico op gezondheidsproblemen op de lange termijn.

Onderzoek maakt duidelijk dat insulineresistentie een belangrijke rol speelt bij PCOS. Maar liefst 95% van de vrouwen met PCOS die overgewicht hebben, lijdt hieraan. Het is de oorzaak van de meeste symptomen bij PCOS en verhoogt het risico op het ontwikkelen van het metabool syndroom, cardiovasculaire aandoeningen en diabetes type 2. Daarnaast veroorzaakt het hyperinsulinemie wat bijdraagt aan metabole afwijkingen en een verhoogde concentratie androgenen in het bloed.

Het verlagen van het insulinegehalte en het verbeteren van de insulinegevoeligheid is daarom de eerste stap die je moet nemen. Dit kan door middel van voeding, beweging en eventueel afvallen.

Voedingsdeskundige

In ons centrum hebben wij een voedingsdeskundige. Gitte Leenders helpt je graag met je vragen of problemen. Wil je meer weten? Lees hier verder

Mag ik bellen?

We zijn altijd bereikbaar voor het maken van afspraken, vragen, ongerustheid en spoedzaken.

 

Niet dringende zaken

Niet dringende zaken zijn; het maken/verzetten van afspraken in je zwangerschap, afspraak maken voor pretecho, informeren naar lab uitslagen.

Je kunt ons door de weeks bereiken van maandag t/m vrijdag 08:30 – 20:00 uur.

Telefoonnummer: 0316 – 542 541

 

Spoed

Voor spoed of twijfel je.. je mag ons altijd bellen! We zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Lees hier wanneer je in je zwangerschap in ieder geval moet bellen.

Als je denkt dat de bevalling is begonnen, lees dan hier, wanneer je ons in ieder geval moet bellen.

Telefoonnummer: 06 – 53 42 47 70.