Voeding

Als je zwanger bent, is het belangrijk dat je goed voor jezelf en je kindje zorgt. Dat betekent dat je ook voor de zwangerschap goed op je voeding moet letten. Sommige voedingsstoffen heb je nu meer nodig, terwijl je andere beter kunt laten staan. Ook als je moeilijker zwanger raakt door bijvoorbeeld PCOS kun je met voeding winst behalen.

Voeding bij een kinderwens

Als jullie een kinderwens hebben, dan is het verstandig om alvast op jullie voeding te letten. Gezond eten en de juiste voedingsstoffen helpen bij de kwaliteit van het sperma en de eicellen. De kwaliteit speelt een belangrijke rol bij de bevruchting. Het belangrijkste is dat je vooral gezond en gevarieerd eet zoals verse groenten, fruit en witvlees of vis. Vermijd bewerkt voedsel, kunstmatige geur- en smaakstoffen, alcohol, tabak en te veel koffie (maximaal 2 kopjes per dag).

Gewicht

Voor en tijdens je zwangerschap is het belangrijk om je bewust te zijn van de invloed van je gewicht op je zwangerschap. Niet alleen te zwaar zijn brengt risico’s met zich mee. Ook als je (te) mager bent lopen jij en je kind mogelijk risico’s.

PCOS

Aanpassingen in voeding en leefstijl verhogen de vruchtbaarheidskans en verminderen het risico op gezondheidsproblemen op de lange termijn.

Onderzoek maakt duidelijk dat insulineresistentie een belangrijke rol speelt bij PCOS. Maar liefst 95% van de vrouwen met PCOS die overgewicht hebben, lijdt hieraan. Het is de oorzaak van de meeste symptomen bij PCOS en verhoogt het risico op het ontwikkelen van het metabool syndroom, cardiovasculaire aandoeningen en diabetes type 2. Daarnaast veroorzaakt het hyperinsulinemie wat bijdraagt aan metabole afwijkingen en een verhoogde concentratie androgenen in het bloed.

Het verlagen van het insulinegehalte en het verbeteren van de insulinegevoeligheid is daarom de eerste stap die je moet nemen. Dit kan door middel van voeding, beweging en eventueel afvallen.

Voedingsdeskundige

In ons centrum hebben wij een voedingsdeskundige. Gitte Leenders helpt je graag met je vragen of problemen. Wil je meer weten? Lees hier verder

Mag ik bellen?

Telefoonnummer 0316-542541.

Toets 1 voor bevallingen en dringende vragen die niet kunnen wachten.

Toets 2 voor de assistente.

Niet dringende zaken

Niet dringende zaken zijn; het maken/verzetten van afspraken, of voor een pretecho, het informeren naar lab uitslagen of kleine vragen. De assistente is aanwezig op

E-mail

Mocht je niet dringende vragen hebben, waarbij je niet gelijk wilt bellen, dan mag je ons ook altijd mailen op info@geboortecentrumlinde.nl.

Dringende zaken / spoed

Voor spoed of twijfel je.. je mag ons dan altijd bellen! We zijn 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week. Bel dan 0316-542 541 en toets 1.

Wat te doen bij geen gehoor?

Probeer het dan na een aantal minuten nog een keer. Het kan natuurlijk zijn dat wij even in gesprek zijn. We proberen je altijd gelijk terug te bellen. Bij aanhoudend geen gehoor EN spoed. Dan mag je ‘Jouw verloskundige Velp’ bellen, dit is een andere praktijk in de regio. Zij zullen je helpen tot wij weer bereikbaar zijn: 026 20 60 033

Wanneer je in de zwangerschap moet bellen

Als je denkt dat de bevalling is begonnen