Bevallen in bad

Bevallen kan op veel verschillende manieren en in verschillende houdingen. Heb je speciale wensen voor je bevalling? Dan horen wij dit graag op het spreekuur. Bevallen in bad heeft vele voordelen, verder is er ook een mogelijkheid om bij ons een bevallingsbad te huren.

Warm water heeft een ontspannende werking tijdens de ontsluiting. Vaak merk je al als je onder de douche gaat of in bad gaat zitten, dat je de weeën wat beter op kunt vangen. Het lijkt of de pijn wat minder intens is. Daarbij komt dat het bevallingsbad een groot bad is waarin je je gemakkelijk kunt bewegen. Je kunt dus steeds van houding wisselen als je daar behoefte aan hebt. Ook het persen kan in bad gebeuren. De geboorte van je kindje gaat in het water meer geleidelijk doordat je kindje vanuit het warme vruchtwater in het warme badwater komt. Je ziet dan ook dat kinderen die onder water geboren worden zeer ontspannen en alert zijn.

Voor de partner is een waterbevalling vaak ook positief omdat die zich nuttig kan maken. Het bad moet opgezet en gevuld worden en je partner kan mee in bad om jou te ondersteunen als je dat wilt. Bovendien heeft je partner ook direct contact met de baby. Iedereen die thuis mag bevallen, mag ook in bad bevallen. Wij kunnen alleen niet voorspellen of je ook daadwerkelijk in het bad kunt bevallen.

Voordelen

  • Weeën zijn beter op te vangen
  • Je kunt beter ontspannen
  • Weeën worden als minder pijnlijk ervaren
  • Gewichtloos in water, prettigere houding
  • Meer hormonen die de bevalling stimuleren
  • Betere bloedtoevoer naar de baby
  • Minder stresshormonen
  • Minder behoefte aan pijnmedicatie

Poliklinische badbevalling

Rijnstate

Op de verloskamers mogen we onze eigen bevallingsbaden meenemen. Deze kunnen eigenlijk op elke kamer staan. Je kunt dan het bad van ons huren.

Slingeland

Op de verloskamers is het ook mogelijk om in een bevallingsbad te gaan. Op elke kamer kan er eentje staan. Helaas mogen we niet die van onszelf mee nemen, maar deze huur je dan van het ziekenhuis. Verschil: dit bevallingsbad is flink kleiner dan het onze. Je betaalt voor de huur via de verloskamers.

Bad te huur

Is je interesse gewekt en wil je meer weten over het bevallingsbad? Geef dit dan bij ons aan. Je kunt heel gemakkelijk een bevallingsbad bij ons huren. Dit is een comfortabel en ruim bad. De afmetingen van de binnenmaat zijn 142 x 114 x 69 cm en van de buitenmaat 193 x 165 x 76 cm.

Je betaalt voor de huur van het bad € 125,-. Dit is inclusief hoes. De borg bedraagt € 50,-.

Veelgestelde vragen

& antwoorden van onze verloskundigen

Uit onderzoek, en onze eigen ervaring, is gebleken dat de tevredenheid over de bevalling groter is bij vrouwen die in bad zijn bevallen, vergeleken met op bed. Het warme water zorgt voor extra ontspanning en beïnvloedt het verloop van de bevalling in positieve zin. Doordat je ‘gewichtloos’ bent in het water ervaar je minder druk op het bekken en is het makkelijker om van houding te wisselen. Bijkomende voordelen zijn minder pijn tijdens de ontsluiting en kleinere kans op hechtingen. Bevallen in bad heeft ook voordelen voor je kindje. De overgang van de warme baarmoeder naar het warme water is prettig.
Bij elke bad bevalling plaatsen we een nieuwe hoes in het bad voor de hygiëne. Vaak denken mensen dat het badwater erg bevuild raakt tijdens de bevalling. Mocht dit zo zijn, bijvoorbeeld door bloedstolsels, dan verwijderen we deze zodat het water weer schoon is.
Indien in het ziekenhuis geen bevalbad aanwezig is, kun je ons bevalbad huren. De kosten hiervoor zijn 100,- We zetten het bad voor je op, en zorgen dat het nadien weer netjes is opgeruimd zodat jullie hier geen omkijk naar hebben.
Als het bad niet gebruikt is en de hoes nog in de verpakking zit, dan brengen we deze in mindering op het huurbedrag.
Bevallen in bad

Mag ik bellen?

We zijn altijd bereikbaar voor het maken van afspraken, vragen, ongerustheid en spoedzaken.

 

Niet dringende zaken

Niet dringende zaken zijn; het maken/verzetten van afspraken in je zwangerschap, afspraak maken voor pretecho, informeren naar lab uitslagen.

Je kunt ons door de weeks bereiken van maandag t/m vrijdag 08:30 – 20:00 uur.

Telefoonnummer: 0316 – 542 541

 

Spoed

Voor spoed of twijfel je.. je mag ons altijd bellen! We zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Lees hier wanneer je in je zwangerschap in ieder geval moet bellen.

Als je denkt dat de bevalling is begonnen, lees dan hier, wanneer je ons in ieder geval moet bellen.

Telefoonnummer: 06 – 53 42 47 70.