Leefadviezen
Tijdens je zwangerschap kun je niet alles meer eten en is het handig om van een aantal zaken op de hoogte te zijn. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn.
Voeding
Als je zwanger bent, is het vooral belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Je voedingsbehoefte is anders, maar je hoeft niet voor twee te eten. De baby krijgt genoeg voeding van een normaal voedingspatroon.
Wij raden wel aan altijd een voedingssupplement speciaal voor zwangeren te nemen in verband met het extra ijzer en vitamine D dat in deze supplementen zit.
Voedingstips:
- Eet gevarieerd en eet de juiste hoeveelheden.
- Was rauwe groenten en fruit goed.
- Eet geen rauw vlees zoals rosbief, tartaar, carpaccio, filet americain en lever.
- Kaas: eet geen zachte kaas gemaakt van rauwe melk (au lait cru). Alles waar gepasteuriseerd of ge.. op staat mag je gewoon eten.
- Gebruik minstens een halve liter melkproducten per dag.
- Drink voldoende om je vochtbalans op peil te houden. Maak je geen zorgen als je vocht vasthoudt, dat is heel normaal. Gemiddeld kom je daardoor zo’n 2 kilo aan. Ga in ieder geval niet minder drinken, drinken helpt juist extra vocht sneller af te voeren.
- Eet vis. Vis is heel gezond, ook voor zwangere vrouwen. De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen bij ongeboren baby’s. Maar eet vanwege de dioxines niet meer dan 2 porties (300 gram) vette vis per week.
- Neem geen voorverpakte kant-en-klare vis uit de koeling zoals gerookte zalm, paling of mosselen (deze producten mag je alleen eten als je ze van te voren verhit).
- Eet geen rauwe vis of schaal- en schelpdieren, zoals oesters.
- Kijk uit met het eten van leverproducten, beperken tot 1x per week.
- Beperk koffie en thee in verband met cafeïne en theïne; decafé en rooibos thee zijn beter.
We raden ten zeerste af:
- Energiedrankjes
- Alcohol
- Drugs
- Roken
Wat niets met voeding heeft te maken, maar wel belangrijk is om te weten:
- Maak de kattenbak schoon met handschoenen aan.
- Werk in de tuin met handschoenen aan.
Toxoplasmose, een infectieziekte, wordt namelijk veroorzaakt door een parasiet die zich kan bevinden op rauw vlees, ongewassen groenten en kattenpoep. Toxoplasmose is als je zwanger bent gevaarlijk voor je ongeboren kindje. Laat de kattenbak en de tuin dus liever even over aan een ander!
Algemene leefregels
Multivitaminen voor zwangeren
Tijdens de gehele zwangerschap en borstvoedingsperiode raden wij aan om multivitaminen speciaal voor zwangeren te gebruiken (hierin zit onder andere: foliumzuur, vitamines B en vitamine D en wat ijzer).
Medicijnen
Met het gebruik van medicijnen adviseren wij zeer terughoudend te zijn. Overleg altijd eerst even met je huisarts, een van de verloskundigen of met de apotheker. Als er sprake is van incidentele pijn kun je in de zwangerschap als pijnstiller paracetamol zonder codeïne of coffeïne gebruiken. Gebruik dit wel zo min mogelijk en met een maximum van 6 tabletten per dag.
Sporten
Het is gezond om te sporten, ook tijdens de zwangerschap. Luister wel goed naar je lichaam. In de zwangerschap zijn je gewrichten kwetsbaarder waardoor sneller blessures ontstaan. Een aantal sporten brengt risico’s met zich mee, zoals vechtsporten. Daarnaast wordt duiken in de zwangerschap afgeraden omdat dit een risico op aangeboren afwijkingen geeft. Verder geldt bij alle sporten dat je het tempo mogelijk wat moet aanpassen. Natuurlijk moet je ook kijken wat de risico’s zijn van vallen op de buik en hard lichaamscontact. Daarnaast geldt dat je de buikspieren na 4 maanden zwangerschap niet meer mag trainen.
Sauna
De eerste 3 maanden raden wij dit af in verband met het risico op aangeboren afwijkingen bij hoge temperaturen. Daarna is het afhankelijk van wat je gewend bent. Ben je niet gewend om naar de sauna te gaan? Begin hier dan niet in de zwangerschap mee. Ga in ieder geval niet in het heetste, hoogste gedeelte zitten, maak geen gebruik van de infraroodsauna en doe niet mee aan opgietingen.
Massage
In de eerste 3 maanden wordt een lichaamsmassage afgeraden, vanwege de afvalstoffen die er vrij komen in je lichaam. Daarna is het geen enkel probleem. Juist lekker van genieten!
Tandarts
Goede gebitsverzorging is belangrijk tijdens de zwangerschap. Door de hormonen heb je sneller last van gezwollen en bloedend tandvlees, waardoor het moeilijker is om je tanden schoon te houden. Ontstoken tandvlees verhoogt bovendien de kans op een vroeggeboorte. Als voor een tandheelkundige behandeling een plaatselijke verdoving nodig is, kan je die zonder problemen nemen. Meld altijd vooraf aan de tandarts en mondhygiëniste dat je zwanger bent.
Röntgenfoto’s
Die kun je beter niet tijdens de zwangerschap laten maken. Hoewel de hoeveelheid straling die men gebruikt maar heel klein is, bestaat er geen veilige dosis. Daarom adviseren wij de foto uit te stellen tot na de zwangerschap. Wanneer dit toch noodzakelijk is, krijg je een loden schort om zodat je buik beschermd is.
Haren verven
Helaas weten we nog steeds niet goed wat de invloed is van stoffen die vrijkomen bij het verven van haren. Daarom is het lastig om hier een richtlijn voor te geven. Voor de zekerheid raden we je af om je haren te (laten) verven in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Als je dit toch hebt gedaan, omdat je bijvoorbeeld nog niet wist dat je zwanger was, is er geen reden tot bezorgdheid. De kans is zeer klein dat de foetus hier problemen van ondervindt. Soms is het gewenste resultaat niet zo als voor de zwangerschap het geval zou zijn.
Schilderen
Verf bestaat uit stoffen die snel verdampen, waardoor je ze makkelijk inademt. Vooral van terpentine en soortgelijke oplosmiddelen bestaat het vermoeden dat ze een negatieve invloed hebben op het zenuwstelsel van het kind. Als je toch wilt schilderen, raden we aan om verf op waterbasis te gebruiken. Zorg er daarnaast voor dat de ruimte waarin je werkt, goed geventileerd wordt en dat je niet te lang achter elkaar aan het schilderen bent.
Vliegen
Zolang de zwangerschap normaal verloopt is vliegen geen bezwaar. De meeste vliegmaatschappijen nemen geen zwangeren mee na de 32 -34 weken, maar dit verschilt per maatschappij. Het is handig om dit even na te vragen. Daarnaast is het verstandig om een zwangerschapsverklaring mee te nemen. Hierin vermelden wij de uitgerekende datum zodat de vliegmaatschappij zeker weet hoever je zwanger bent en of de zwangerschap tot dus ver ongestoord is verlopen. Bij lange vluchten is het belangrijk om regelmatig te bewegen, even te lopen, om trombosebenen te voorkomen.
Seks
Vrijen en geslachtsgemeenschap kunnen geen kwaad als je zwanger bent. Soms hebben vrouwen in de zwangerschap minder zin vanwege allerlei klachten (pijnlijke borsten, misselijkheid, moeheid en dergelijke). Andere vrouwen hebben juist meer behoefte. Vaak ook hebben zwangeren een toegenomen behoefte aan intimiteit zoals knuffelen en strelen. De baarmoeder kan tijdens het vrijen samen trekken, dat kan beangstigend zijn, maar dit kan op zich geen kwaad. Bij bloedverlies of gebroken vliezen en bij dreigende vroeggeboorte raden we vrijen, geslachtsgemeenschap wel af.
Zonnebaden
Voor zowel de gewone zon als voor de zonnebank geldt: wees voorzichtig. Door de zwangerschap krijgen veel vrouwen een andere pigmentatie van de huid. Er is meer aanmaak van pigment. Sommige vrouwen krijgen het zogenaamde zwangerschapsmasker, een masker-vormige, bruine verkleuring in het gezicht. Het vervelende is dat het na de zwangerschap niet altijd meer verdwijnt. Probeer dus altijd voorzichtig uit hoe je huid reageert op de zon. We raden een hoge beschermende factor zonnebrandcrème aan. Als je buik bovendien dikker, groter, boller wordt, is de kans op verbranden groter.
Wintersport/grote hoogte
In het hooggebergte bevat de lucht minder zuurstof. In de zwangerschap gebruik je juist meer zuurstof omdat je niet alleen jezelf, maar ook je kind van zuurstof moet voorzien. Ga daarom liever niet op vakantie naar een gebied dat hoger ligt dan 2150 meter. Hoe verder je in de zwangerschap bent, hoe minder stabiel. Dus hoe gemakkelijker uit evenwicht je bent, hoe gemakkelijker een valpartij voorkomt. Bedenk ook dat de meeste ongelukken tijdens het skiën gebeuren door de onhandigheid van iemand anders. Als je heel graag op wintersport wilt, ga dan vroeg in de zwangerschap naar een niet te hoog gebied en doe het vooral rustig aan.