Lactatiekundige

Borstvoeding geven lukt meestal vanzelf, maar soms heb je extra hulp nodig. Wil het je baby niet (goed) aan de borst, heb je pijnklachten of heb je advies nodig?

Deskundig advies

Een lactatiekundige IBCLC biedt hulp. Wij geven jou professionele begeleiding bij borstvoeding. Of het nu om het aanleggen, de melkproductie, het kolven of iets anders gaat. Ook in bijzondere situaties kun je bij de lactatiekundige IBCLC terecht. Bijvoorbeeld wanneer je baby te vroeg geboren is, je baby niet snel genoeg groeit, je baby ziek is of wanneer jij ziek bent. De lactatiekundige IBCLC luistert naar je, analyseert jouw situatie, observeert hoe jij borstvoeding geeft en baseert daarop een deskundig advies. Hoe dit in zijn werk gaat, lees je op de pagina consulten. Hoe sneller je moeilijkheden met de juiste adviezen aanpakt, hoe eerder en langer jullie samen kunnen genieten.

Consult aan huis

In veel gevallen is het prettig als de lactatiekundige bij je thuis komt. Het is fijn als je niet hoeft te reizen met jullie baby. We maken dan een afspraak op korte termijn. De lactatiekundige inventariseert het probleem en observeert een voeding. Dan krijg je advies. Na een aantal dagen hebben wij telefonisch contact om te kijken hoe het gaat. Je mag zelf ook altijd contact opnemen. Bij een consult aan huis is een telefonische nacontrole inbegrepen. We geven gerichte adviezen en praktische tips, afgestemd op de omstandigheden en op de conditie van jou en je kindje.

Telefonisch consult

Voor een korte vraag is een observatie van een voeding vaak niet nodig en kan een telefonisch advies al voldoende zijn.

Wanneer?

Tijdens de gehele borstvoedingsperiode kun je terecht voor vragen. Kortom, ik ben zeven dagen per week bereikbaar van 09:00 van 18:00 uur! Neem ik niet op, spreek dan gerust de voicemail in en ik bel terug.

Contactgegevens

Lactatiekundige | Marlinda Roes
www.marlindaroes.nl | info@marlindaroes.nl | 06 – 23 49 99 35

Veelgestelde vragen

& antwoorden van onze verloskundigen

Het grootste voordeel is misschien wel dat de samenstelling helemaal is afgestemd op de behoefte van jouw baby. Borstvoeding bevat dus alle voedingsstoffen die jouw kindje nodig heeft. Je maakt als moeder zijnde antistoffen aan die je kindje beschermen. Daarnaast is het fijn dat borstvoeding altijd beschikbaar en op de juiste temperatuur is en dat het gratis is. Na je bevalling zorgt borstvoeding ervoor dat je baarmoeder vaker samentrekt, waardoor hij sneller naar de normale grootte terugkeert. Daarnaast heb je meestal minder last van hevig bloedverlies
Je pasgeboren baby kan je het best binnen een uur na de bevalling aanleggen. In dat uur is je kindje heel wakker en alert, en is zijn zoek en zuigreflex erg sterk. De eerste paar dagen na de bevalling zal er nog niet zoveel melk uit je borsten komen. Maak je hier geen zorgen over: dat is normaal en de productie komt vanzelf op gang. Je kunt nu de tijd nemen om het aanleggen te oefenen.
Borstvoeding geven kost energie. Je verbrandt rond 500/600 calorieën extra per dag, geef toe aan je hongergevoel en kies voor een gezonde voeding. Drink minstens 1,5 liter vocht per dag. De oorzaak van eventuele darmkrampjes ligt in een onrijp darmstelsel en heeft meestal niets met jouw voeding te maken.
Als je borstvoeding geeft en problemen of vragen hebt kun je terecht bij een lactatiekundige. Twijfel niet om contact op te nemen als borstvoeding pijnlijk is, je kind onvoldoende groeit of bij onzekerheid. Je kunt al tijdens je zwangerschap bij een lactatiekundige terecht voor borstvoedingsvoorlichting. Lactatiekundige hulp wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit de aanvullende polis.
Na ongeveer 3/4 weken kun je gaan starten met het opbouwen van een voorraad moedermelk. Vaak heb je in de ochtend voldoende productie na de nacht. Je kan bijvoorbeeld na de eerste ochtendvoeding gaan starten met kolven. Het kolven van melk is anders dan een baby die aan je borst drinkt. Soms moet je lichaam wennen aan het kolven.
Lactatiekundige

Mag ik bellen?

Telefoonnummer 0316-542541.

Toets 1 voor bevallingen en dringende vragen die niet kunnen wachten.

Toets 2 voor de assistente.

Niet dringende zaken

Niet dringende zaken zijn; het maken/verzetten van afspraken, of voor een pretecho, het informeren naar lab uitslagen of kleine vragen. De assistente is aanwezig op

E-mail

Mocht je niet dringende vragen hebben, waarbij je niet gelijk wilt bellen, dan mag je ons ook altijd mailen op info@geboortecentrumlinde.nl.

Dringende zaken / spoed

Voor spoed of twijfel je.. je mag ons dan altijd bellen! We zijn 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week. Bel dan 0316-542 541 en toets 1.

Wat te doen bij geen gehoor?

Probeer het dan na een aantal minuten nog een keer. Het kan natuurlijk zijn dat wij even in gesprek zijn. We proberen je altijd gelijk terug te bellen. Bij aanhoudend geen gehoor EN spoed. Dan mag je ‘Jouw verloskundige Velp’ bellen, dit is een andere praktijk in de regio. Zij zullen je helpen tot wij weer bereikbaar zijn: 026 20 60 033

Wanneer je in de zwangerschap moet bellen

Als je denkt dat de bevalling is begonnen