Kraambed

Na je bevalling begint je kraamtijd. Het is een tijd van kennismaken met jullie nieuwe baby. Maar het is ook een tijd die speciaal bedoeld is om uit te rusten en vooral om te genieten. In deze week is de kraamverzorgende er. Ook wij komen een aantal keren langs.

Als je bent bevallen, komen we bij je langs als je met de baby naar huis mag en zorgen we ervoor dat je een fijne kraamtijd hebt. Ook als jij en/of de baby wat langer in het ziekenhuis moeten blijven, mag je ervan uitgaan dat we regelmatig bij je op bezoek komen.

De kraamverzorgende

De kraamverzorgster zal jullie eerste aanspreekpunt zijn. Zij doet controles bij jou en je baby, leert jullie alles over de voeding en verzorging en doet enkele huishoudelijke taken.

De verloskundige

Wij komen in de kraamweek een aantal keren bij jullie langs, zo ongeveer: dag 1, 2, 3, 5,7 en 9. Als verloskundige zijn wij medisch eindverantwoordelijk.

De kraamverzorgende voert de controles uit en wij kunnen in het kraamboek deze controles beoordelen. Wat vinden we belangrijk

Controles die bij jou belangrijk zijn:

  • Temperatuur en pols
  • Bloedverlies
  • Het zakken van de baarmoeder
  • De genezing van een eventuele wond
  • Je psychische gesteldheid
  • Controles die belangrijk zijn bij je baby:
    • Het gewicht
    • Het aantal poep- en plasluiers
    • Temperatuur en ademhaling
    • De kleur

Verder bespreken we tijdens de visites hoe het met jullie gaat. Kunnen jullie al wennen? Hoe kijk je terug op de bevalling? Verder geven we jullie adviezen waar nodig, bijvoorbeeld over de voeding. Als het nodig is, voeren wij ook nog controles uit zoals het meten van de bloeddruk. Ook zijn wij er voor het verwijderen van hechtingen.

Ben je niet bij ons op controles geweest?

Je kunt ook een beroep op ons doen voor kraamzorg als je tijdens je zwangerschap niet in onze praktijk bent geweest, maar voor de controles bij een gynaecoloog moest zijn en dus in het ziekenhuis bent bevallen. Ook dan mag je ervan uitgaan dat we er alles aan doen dat je op een fijne kraamtijd terug kunt kijken.

We kunnen ons voorstellen dat je dan graag wilt weten welke verloskundige je tijdens de kraamtijd mag verwachten. Wil je graag eerst kennis komen maken of je kraamtijd met ons doorspreken? Je mag ons altijd bellen voor een afspraak!

Mocht het zijn dat je na de kraamtijd nog vragen hebt, dan mag je ons gerust bellen.

Afsluiten kraamweek

Zo tussen dag 8 en 10 sluiten wij de kraamweek af. We bespreken dan nog belangrijke zaken zoals; bloedverlies, anticonceptie, herstel, maar ook vitamines voor jullie baby, consultatiebureau en wie je wanneer moet bellen.

Drie weken na de bevalling bellen wij altijd even om te horen hoe het gaat en of we jullie nog kunnen helpen.
Na zes weken kom je nog eens op nacontrole.

Veelgestelde vragen

& antwoorden van onze verloskundigen

Tijdens de kraamweek komen wij een aantal keren bij je thuis om te kijken hoe het gaat en om controles uit te voeren. We kijken naar de stand van de baarmoeder, de eventuele hechtingen, het vloeien en de controle van de borsten. Bij de baby controleren we het gewicht, de kleur, temperatuur, het plassen en poepen, hoe het gaat met slapen, met de voeding en of de baby zich lekker voelt en tevreden is.
Normaal gesproken komen wij tijdens de kraamweek 3-5 keer bij je thuis langs. Zolang de Covid-19 maatregelen gelden, zullen we in de kraamtijd ongeveer 3 keer langs. De rest van het contact zal telefonisch verlopen.
Ja, dat kan! Na thuiskomst vanuit het ziekenhuis zal onze zorg hetzelfde verlopen als bij een vrouw die niet onder begeleiding van de gynaecoloog is bevallen.
Het is fijn als je tijdig in de zwangerschap contact met ons opneemt. Op de praktijk of telefonisch kennismaken vinden wij ook fijn!
In je verzekeringspolis staat op hoeveel uur kraamzorg je recht hebt. Vraag desnoods informatie op bij je zorgverzekeraar.. Meestal is de basis 49 uur. Als je dagen in het ziekenhuis hebt gelegen, gaat er per dag 8 uur van af.
De kraamverzorgster zorgt voor moeder en baby en houdt de gezondheid goed in de gaten. Ze voert dagelijks controles uit bij jullie beide, zoals temperaturen, wegen, baarmoederstand en hechtingen controleren. Hierbij werkt ze nauw samen met de verloskundige. Ze begeleid bij het geven van borst- en flesvoeding. Daarnaast zorgt ze voor de hygiëne en geeft zij voorlichting en instructie over de verzorging van de baby en voert licht huishoudelijke taken uit.
Het streven van elke kraamzorgorganisatie is het bewaken van continuïteit van zorg. Echter is dit niet altijd te realiseren binnen het rooster van de organisatie, of de kraamverzorgster zelf.
Kraambed

Mag ik bellen?

Telefoonnummer 0316-542541.

Toets 1 voor bevallingen en dringende vragen die niet kunnen wachten.

Toets 2 voor de assistente.

Niet dringende zaken

Niet dringende zaken zijn; het maken/verzetten van afspraken, of voor een pretecho, het informeren naar lab uitslagen of kleine vragen. De assistente is aanwezig op

E-mail

Mocht je niet dringende vragen hebben, waarbij je niet gelijk wilt bellen, dan mag je ons ook altijd mailen op info@geboortecentrumlinde.nl.

Dringende zaken / spoed

Voor spoed of twijfel je.. je mag ons dan altijd bellen! We zijn 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week. Bel dan 0316-542 541 en toets 1.

Wat te doen bij geen gehoor?

Probeer het dan na een aantal minuten nog een keer. Het kan natuurlijk zijn dat wij even in gesprek zijn. We proberen je altijd gelijk terug te bellen. Bij aanhoudend geen gehoor EN spoed. Dan mag je ‘Jouw verloskundige Velp’ bellen, dit is een andere praktijk in de regio. Zij zullen je helpen tot wij weer bereikbaar zijn: 026 20 60 033

Wanneer je in de zwangerschap moet bellen

Als je denkt dat de bevalling is begonnen