Controles

Blijdschap, vreugde, ongeloof of misschien ben je nog wat voorzichtig uitgelaten……. Ben je zwanger en op zoek naar een verloskundigenpraktijk? Je bent bij ons van harte welkom. We willen er graag voor jullie zijn in deze periode.

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, kun je je al aanmelden voor je eerste afspraak met de verloskundige. Het is niet nodig om te wachten tot je een bepaald aantal weken zwanger bent en je hebt ook geen verwijzing van de huisarts nodig.

Na je aanmelding ontvang je van ons een welkomstmail. Hierin staat de bevestiging van de afspraak en een vragenlijst over je gezondheid.

Bij 7 weken ben je welkom voor de eerste controle. De eerste afspraak duurt 30 minuten. Tijdens deze eerste controle maken we een echo om in te schatten hoever je zwanger bent. Het draait vooral om deze eerste echo, een spannend moment voor jullie. Tijdens de echo kijken we alleen of de zwangerschap er goed uit ziet (zit het vruchtje op de goede plaats en klopt het hartje van je kindje).

Verder bespreken we de ingevulde vragenlijst over je gezondheid. Dit geeft ons een beeld over er aanvullende zorg nodig is tijdens de zwangerschap of er na. Verder krijg je advies over voeding, roken en alcohol.

Twee weken later ongeveer komen jullie opnieuw, rond 9 weken zwangerschap. Ook tijdens deze afspraak maken we een echo. We bespreken wat prenatale screening in houdt en welke keuzes jullie daarin kunnen maken.

Wil je meer weten over wanneer de controles zijn en wat er besproken wordt? Hier vind je het controleschema.

Veelgestelde vragen

& antwoorden van onze verloskundigen

Ja, bij de eerste controle wordt altijd een echo gemaakt.
In eerste instantie proberen we de echo altijd uitwendig te maken. Soms is dit niet mogelijk omdat de zwangerschap nog te pril is. Dan zullen we de echo vaginaal moeten maken. Dit is een vrije keuze. Mocht je je hier niet prettig bij voelen, dan kunnen we altijd een week wachten.
In het begin van de zwangerschap komt er ontzettend informatie op je af. Aangezien we al deze informatie niet in één keer willen geven, hebben we de intake verdeeld over 3 aparte consulten om het overzichtelijk te houden. De ervaring leert dat zwangeren het prettig vinden om in het begin wat vaker langs te komen om via de echo bevestiging van de zwangerschap te krijgen.
Alle zwangerschapscontroles zitten in het basispakket en gaan niet ten koste van het eigen risico. Wij bieden tijdens elke controle een echo aan. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.
Tijdens de zwangerschap zijn er ongeveer 13 zwangerschapscontroles bij de verloskundige.
Zolang de Covid-19 maatregelen gelden is het alleen toegestaan je partner mee te nemen. Onder normale omstandigheden is het wenselijk dat er rustige persoonlijke gesprekken plaats kunnen vinden waarbij we alles kunnen delen met elkaar.
Ja, er is een avondspreekuur. Deze is voornamelijk bedoeld voor de eerste afspraken van de zwangerschap, wanneer dit nog niet bekend is bij je omgeving. Daarna wordt er alvast meerdere afspraken ingepland zodat dit tijdig geregeld kan worden met je werkgever.
Controles

Mag ik bellen?

We zijn altijd bereikbaar voor het maken van afspraken, vragen, ongerustheid en spoedzaken.

 

Niet dringende zaken

Niet dringende zaken zijn; het maken/verzetten van afspraken in je zwangerschap, afspraak maken voor pretecho, informeren naar lab uitslagen.

Je kunt ons door de weeks bereiken van maandag t/m vrijdag 08:30 – 20:00 uur.

Telefoonnummer: 0316 – 542 541

 

Spoed

Voor spoed of twijfel je.. je mag ons altijd bellen! We zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Lees hier wanneer je in je zwangerschap in ieder geval moet bellen.

Als je denkt dat de bevalling is begonnen, lees dan hier, wanneer je ons in ieder geval moet bellen.

Telefoonnummer: 06 – 53 42 47 70.