Thuis of poliklinisch

In Nederland kun je in je vertrouwde omgeving bevallen. Lekker in je eigen huis, omgeven door je eigen spullen. Wil je liever de zekerheid van artsen dichtbij? Dan kun je poliklinisch bevallen. Hieronder zetten we de voor- en nadelen en de voorwaarden van beide opties op een rij.

Thuis

Je kunt thuis bevallen als jij en je kind gezond zijn en je 37 weken of langer zwanger bent.

Voordelen

• Je hebt minder kans op medische ingrepen dan bij een poliklinische bevalling. Uit onderzoek blijkt dat puur de keuze om in het ziekenhuis te bevallen de kans vergroot op bijvoorbeeld pijnmedicatie en andere interventies.
• De baby en jezelf komen niet in aanraking met ziekenhuisbacteriën.
• Je hoeft niet op pad met weeën: De verloskundige komt naar jou toe en is bij jou te gast. Ook na de bevalling hoef je niet te verhuizen: je kunt douchen in je eigen badkamer en dan in je eigen, schone bed liggen.
• Je hebt de regie grotendeels zelf in handen.
• De kraamverzorgster die bij de bevalling ook aanwezig is blijft de eerste uren na de bevalling om je te ondersteunen. Zij verzorgt jou en je baby, maakt je wegwijs en ruimt op.
• De thuisbevalling wordt volledig vergoed door het basispakket van alle verzekeraars.

Nadelen

• Bij complicaties moet je alsnog naar het ziekenhuis. Houd er rekening mee dat bij een eerste bevalling bijna de helft van de bevallende vrouwen alsnog naar het ziekenhuis moet. Meestal is verplaatsing naar het ziekenhuis tijdens de bevalling geen spoed. Je kunt gewoon rustig aan naar het ziekenhuis, net als bij een poliklinische bevalling. Is er wel spoed of kun je niet met eigen vervoer, dan ga je met de ambulance. Dat regelt de verloskundige. Echte spoed komt in minder dan 5% van de bevallingen voor.
• Wil je toch medische pijnbestrijding als een ruggenprik of een pompje met remifentanyl? Dan moet je daarvoor naar het ziekenhuis.

Poliklinisch Ziekenhuis

Poliklinisch beval je in het ziekenhuis met je eigen verloskundige. Het is dan je eigen keuze om in het ziekenhuis te bevallen, zonder dat er een medische reden is. De gynaecoloog is niet bij de bevalling aanwezig. Ergens tussen 3 en 6 centimeter ontsluiting ga je richting het ziekenhuis, het eerste gedeelte van de bevalling gebeurt dus thuis.

Voordelen

• Je weet van tevoren dat je naar het ziekenhuis gaat zodat je je hierop kunt voorbereiden.
• Als je poliklinisch bevalt, is medische pijnstilling meestal snel geregeld.
• Als je poliklinisch bevalt en er ontstaan toch complicaties, dan hoef je niet meer te reizen naar het ziekenhuis.
• Na de bevalling ga je meestal snel naar huis. Daar begeleiden de kraamverzorgster en de verloskundige je verder.

Nadelen

• Je hebt meer kans op medische ingrepen dan bij een thuisbevalling.
• De sfeer in het ziekenhuis is meestal niet huiselijk.
• Niet alle kosten worden door alle zorgverzekeraars vergoed. Vraag dit even na bij je verzekeraar.

Welk ziekenhuis?

Rijnstate Arnhem of Slingeland Doetinchem?

We zitten in een gebied waarbij twee ziekenhuizen redelijk dichtbij liggen. Wil je poliklinisch bevallen, dan heb je de keuze tussen de ziekenhuizen.

Wil je hier meer informatie over? Vraag het aan een van de verloskundigen!

Veelgestelde vragen

& antwoorden van onze verloskundigen

Nee, dit is niet veiliger. Uit groot onderzoek is gebleken dat of je nu thuis of poliklinisch bevalt, beide even veilig zijn. De verloskundige bekijkt continue tijdens de bevalling hoe alles verloopt en waar je het beste op je plek bent. Wist je ook dat de verloskundige voor thuis, alle spullen bij de hand heeft mocht er wat gebeuren.
Mocht je op eigen wens poliklinisch willen bevallen in het ziekenhuis. Dan zit er een eigen bijdrage aan vast. Afhankelijk hoe je verzekerd bent, moet je dit zelf betalen of valt dit onder je polis. Dit is goed om van te voren uit te zoeken.
Beschermhoes over dekbed. Oppas voor kinderen regelen. Waar wil je het bad neerzetten. Belangrijke telefoonnummers bij de hand. Vluchtkoffer.
Ja, dat kan! Wij hebben altijd een beval bad in de auto liggen. Dit kan zowel bij je thuis als op de kamer in het ziekenhuis worden opgezet.
Het is altijd verstandig een vluchtkoffer klaar te zetten, voor het geval je plotseling naar het ziekenhuis moet. Dit is vooraf niet te voorspellen. Ons advies is om dit voor 36 weken te doen.
Thuis of poliklinisch

Mag ik bellen?

Telefoonnummer 0316-542541.

Toets 1 voor bevallingen en dringende vragen die niet kunnen wachten.

Toets 2 voor de assistente.

Niet dringende zaken

Niet dringende zaken zijn; het maken/verzetten van afspraken, of voor een pretecho, het informeren naar lab uitslagen of kleine vragen. De assistente is aanwezig op

E-mail

Mocht je niet dringende vragen hebben, waarbij je niet gelijk wilt bellen, dan mag je ons ook altijd mailen op info@geboortecentrumlinde.nl.

Dringende zaken / spoed

Voor spoed of twijfel je.. je mag ons dan altijd bellen! We zijn 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week. Bel dan 0316-542 541 en toets 1.

Wat te doen bij geen gehoor?

Probeer het dan na een aantal minuten nog een keer. Het kan natuurlijk zijn dat wij even in gesprek zijn. We proberen je altijd gelijk terug te bellen. Bij aanhoudend geen gehoor EN spoed. Dan mag je ‘Jouw verloskundige Velp’ bellen, dit is een andere praktijk in de regio. Zij zullen je helpen tot wij weer bereikbaar zijn: 026 20 60 033

Wanneer je in de zwangerschap moet bellen

Als je denkt dat de bevalling is begonnen