Bellen met je verloskundige

We vragen je te bellen bij:

  • Gebroken vliezen
  • Weeën
  • Bloedverlies
  • Twijfels..

Gebroken vliezen

Mocht je denken dat je vliezen zijn gebroken, dan mag je ons overdag meteen bellen. Is het  tussen 22:00 en 08:30 uur als de vliezen breken? Mocht je nog geen weeën hebben, de kleur van het vruchtwater is helder/kleurloos/licht roze en de bavby is goed ingedaald, dan mag je ook afwachten en ons om 09:00 uur bellen. Dan bekijken we wanneer we op huisbezoek komen. Indien het midden in de nacht is, kan het zijn dat we een controle in de ochtend afspreken. Heeft de verloskundige verteld dat de baby nog niet is ingedaald en je vliezen zijn gebroken, dan altijd meteen bellen. Soms heeft de baby in het vruchtwater gepoept. Dit noemen wij meconiumhoudend vruchtwater. Het vruchtwater is dan echt groen/geel van kleur. Dit is altijd een reden om gelijk te bellen.

Weeën

Als je regelmatige weeën hebt, die om de 4-5 minuten, gedurende 60 seconden en dat 1-1,5 uur lang. Daarbij is het ook belangrijk dat de intensiteit van de weeën flink is toegenomen en als je dan wee hebt, je je ademhaling moet aanpassen. Dan weten we dat de bevalling echt gaat doorzetten.

Bloedverlies

Bij bloedverlies. We willen graag dat je ons direct belt als je helderrood vaginaal bloedverlies hebt, meer dan een half inlegkruisje. Het bloedverlies indien mogelijk graag even bewaren zodat wij het zo nodig kunnen beoordelen (of maak een foto).
In de aanloop naar of tijdens de bevalling kun je ook wat slijmerig bloedverlies hebben (roze/rood). Dit is (een deel van) de slijmprop en vaak een teken dat de baarmoedermond zich klaar aan het maken is voor de bevalling. Dit is een goed teken en bellen is dan ook niet nodig.

Twijfel

Vertrouw je het niet of wil je eerder overleggen dan bovenstaand mag dit natuurlijk altijd

Veelgestelde vragen

& antwoorden van onze verloskundigen

De bevalling kan op verschillende manieren beginnen. Meestal begint dit met weeën die langzaam toenemen en pijnlijker worden. Bij sommige zwangeren begint de bevalling door het spontaan breken van de vliezen, waarna de weeën op gang komen.
Voorweeën/indalingsweeën zijn vaak niet zo krachtig en onregelmatig. Op het moment dat weeën met regelmaat komen en in pijn toenemen is het verstandig om contact op te nemen met ons.
Bij gebroken vliezen. Altijd dag en nacht bellen als vruchtwater geel/groen is. Is het tussen 22:00 en 08:30? Als het vruchtwater helder is en het hoofdje is goed ingedaald dan mag je ons om 09:00 uur bellen. Een uur lang weeën om de 5 minuten, die ongeveer 60 seconden aanhouden EN waarbij je je ademhaling aan moet passen. Helderrood bloedverlies.
Als je merkt dat je vliezen zijn gebroken mag je ons overdag altijd bellen. We zullen vragen naar de kleur van het vruchtwater. Mocht je hieraan twijfelen kan het handig zijn een maandverbandje met vruchtwater te bewaren. Als de verloskundige tijdens de laatste controle heeft gezegd dat het hoofdje nog niet is ingedaald, dan is het van belang om meteen te gaan liggen. We vinden het ook fijn als je ons hieraan helpt herinneren. Is het tussen 22:00 en 08:30? Als het vruchtwater helder is en het hoofdje is goed ingedaald dan mag ook afwachten en ons om 09:00 uur bellen.
De slijmprop zit in de baarmoedermond. Sommige mensen verliezen de slijmprop eerder in de zwangerschap, anderen pas bij de bevalling. De slijmprop kun je in één keer verliezen of beetje bij beetje. Ook kan het gepaard zijn met een spoortje bloedverlies. De slijmprop is daarom geenreden om te bellen.
Bij het breken van de vliezen of erna, kan het vruchtwater wat licht roze kleuren. Dit is niet erg. Bij het veranderen van je baarmoedermond tijdens de weeën kan je wat bloedverlies hebben tijdens de bevalling, op het moment dat dit helderrood wordt en hiervoor een maandverbandje moet gebruiken bel ons dan.
Wanneer bellen?

Mag ik bellen?

Telefoonnummer 0316-542541.

Toets 1 voor bevallingen en dringende vragen die niet kunnen wachten.

Toets 2 voor de assistente.

Niet dringende zaken

Niet dringende zaken zijn; het maken/verzetten van afspraken, of voor een pretecho, het informeren naar lab uitslagen of kleine vragen. De assistente is aanwezig op

E-mail

Mocht je niet dringende vragen hebben, waarbij je niet gelijk wilt bellen, dan mag je ons ook altijd mailen op info@geboortecentrumlinde.nl.

Dringende zaken / spoed

Voor spoed of twijfel je.. je mag ons dan altijd bellen! We zijn 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week. Bel dan 0316-542 541 en toets 1.

Wat te doen bij geen gehoor?

Probeer het dan na een aantal minuten nog een keer. Het kan natuurlijk zijn dat wij even in gesprek zijn. We proberen je altijd gelijk terug te bellen. Bij aanhoudend geen gehoor EN spoed. Dan mag je ‘Jouw verloskundige Velp’ bellen, dit is een andere praktijk in de regio. Zij zullen je helpen tot wij weer bereikbaar zijn: 026 20 60 033

Wanneer je in de zwangerschap moet bellen

Als je denkt dat de bevalling is begonnen