Bellen met je verloskundige

We vragen je te bellen bij:

  • Gebroken vliezen
  • Weeën
  • Bloedverlies
  • Twijfels..

Gebroken vliezen

Mocht je denken dat je vliezen zijn gebroken, dan vinden we het altijd fijn dat je ons even belt. Het maakt niet uit of het dag of nacht is. Mocht je nog geen weeën hebben, de kleur van het vruchtwater is helder/kleurloos/licht roze en de bavby is goed ingedaald, dan bekijken we wanneer we op huisbezoek komen. Indien het midden in de nacht is, kan het zijn dat we een controle in de ochtend afspreken. Heeft de verloskundige verteld dat de baby nog niet is ingedaald en je vliezen zijn gebroken, dan altijd even bellen. Soms heeft de baby in het vruchtwater gepoept. Dit noemen wij meconiumhoudend vruchtwater. Het vruchtwater is dan echt groen/geel van kleur. Dit is altijd een reden om gelijk te bellen.

Weeën

Als je regelmatige weeën hebt, die om de 4-5 minuten, gedurende 60 seconden en dat 1-1,5 uur lang. Daarbij is het ook belangrijk dat de intensiteit van de weeën flink is toegenomen en als je dan wee hebt, je je ademhaling moet aanpassen. Dan weten we dat de bevalling echt gaat doorzetten.

Bloedverlies

Bij bloedverlies. We willen graag dat je ons direct belt als je helderrood vaginaal bloedverlies hebt, meer dan een half inlegkruisje. Het bloedverlies indien mogelijk graag even bewaren zodat wij het zo nodig kunnen beoordelen (of maak een foto).
In de aanloop naar of tijdens de bevalling kun je ook wat slijmerig bloedverlies hebben (roze/rood). Dit is (een deel van) de slijmprop en vaak een teken dat de baarmoedermond zich klaar aan het maken is voor de bevalling. Dit is een goed teken en bellen is dan ook niet nodig.

Twijfel

Vertrouw je het niet of wil je eerder overleggen dan bovenstaand mag dit natuurlijk altijd

Veelgestelde vragen

& antwoorden van onze verloskundigen

De bevalling kan op verschillende manieren beginnen. Meestal begint dit met weeën die langzaam toenemen en pijnlijker worden. Bij sommige zwangeren begint de bevalling door het spontaan breken van de vliezen, waarna de weeën op gang komen.
Voorweeën/indalingsweeën zijn vaak niet zo krachtig en onregelmatig. Op het moment dat weeën met regelmaat komen en in pijn toenemen is het verstandig om contact op te nemen met ons.
Altijd bellen bij gebroken vliezen, ook als dit ’s nachts is. Bellen als vruchtwater geel/groen is. Een uur lang weeën om de 5 minuten, die ongeveer 60 seconden aanhouden EN waarbij je je ademhaling aan moet passen. Helderrood bloedverlies.
Als je merkt dat je vliezen zijn gebroken moet je ons direct bellen. Je hoeft niets op te vangen. Wel zullen we vragen naar de kleur van het vruchtwater. Mocht je hieraan twijfelen kan het handig zijn een maandverbandje met vruchtwater te bewaren. Als de verloskundige tijdens de laatste controle heeft gezegd dat het hoofdje nog niet is ingedaald, dan is het van belang om meteen te gaan liggen.
De slijmprop zit in de baarmoedermond. Sommige mensen verliezen de slijmprop eerder in de zwangerschap, anderen pas bij de bevalling. De slijmprop kun je in één keer verliezen of beetje bij beetje. Ook kan het gepaard zijn met een spoortje bloedverlies. De slijmprop is daarom geenreden om te bellen.
Bij het breken van de vliezen of erna, kan het vruchtwater wat licht roze kleuren. Dit is niet erg. Bij het veranderen van je baarmoedermond tijdens de weeën kan je wat bloedverlies hebben tijdens de bevalling, op het moment dat dit helderrood wordt en hiervoor een maandverbandje moet gebruiken bel ons dan.
Wanneer bellen?

Mag ik bellen?

We zijn altijd bereikbaar voor het maken van afspraken, vragen, ongerustheid en spoedzaken.

 

Niet dringende zaken

Niet dringende zaken zijn; het maken/verzetten van afspraken in je zwangerschap, afspraak maken voor pretecho, informeren naar lab uitslagen.

Je kunt ons door de weeks bereiken van maandag t/m vrijdag 08:30 – 20:00 uur.

Telefoonnummer: 0316 – 542 541

 

Spoed

Voor spoed of twijfel je.. je mag ons altijd bellen! We zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Lees hier wanneer je in je zwangerschap in ieder geval moet bellen.

Als je denkt dat de bevalling is begonnen, lees dan hier, wanneer je ons in ieder geval moet bellen.

Telefoonnummer: 06 – 53 42 47 70.