Draagdoekconsulente

Je ziet het gelukkig steeds meer: baby’s die in een draagdoek of draagzak gedragen worden. Niet vreemd, want het dragen van je baby is niet alleen gezellig voor allebei, het is een makkelijke manier om je baby snel te leren kennen en hem of haar vertrouwen te geven.

Na het doorknippen van de navelstreng is de baby totaal afhankelijk van anderen. De warme beschutting van de baarmoeder maakt plaats voor een grote kille en felle wereld. Er is dan eigenlijk maar één plek waar hij of zij zich geborgen voelt: in de armen van zijn moeder.

Dichtbij moeder maakt de baby het gelukshormoon oxytocine aan, waardoor de baby zich vertrouwd en verbonden voelt. Dichtbij de vertrouwde hartslag van zijn moeder verdwijnt de stress, zodat de baby ruimte krijgt om zich te ontwikkelen. Hetzelfde gebeurt ook allemaal met de baby in de draagdoek of draagzak, terwijl je als ouder de armen vrij hebt voor iets anders, hoe mooi is dat!

Rechtop, buik aan buik, de knietjes goed gebogen hoog opgetrokken en het rugje mooi bol. Dit heeft een positief effect op zijn kraakbeenontwikkeling maar ook bijvoorbeeld op reflux kindjes. Door het rechtop houden kan de voeding beter zakken en geeft het kindje niet zo snel voeding terug. Ook wanneer je baby in een drukke omgeving overprikkeld is geraakt, kan het zich in de nabijheid van vader of moeder, in de vertrouwde beschutting van de draagdoek, ontspannen en heerlijk tegen je aan gaan slapen.

Baby’s vinden het heerlijk om te worden gedragen in een draagdoek.
Ouders voelen de band met hun kind en hebben toch hun handen vrij.

De voordelen nog even op een rijtje:

  • Dragen stimuleert de hechting tussen ouder en kind
  • Met draagdoek of draagzak wordt dragen comfortabel en je hebt je handen vrij
  • Geschikt vanaf de geboorte (zeker voor vaders)
  • Je kind is veel bij je en maakt actief en passief een deel uit van je (gezins) leven
  • Je kind leert zijn omgeving in vertrouwen kennen
  • Jij leert je kind en de behoeftes van je kind goed kennen
  • Je kunt wandelend met je kindje overal komen, (smalle bospaadjes, trappen op, draaideuren)
  • Je kind heeft een gezonde rechtop houding
  • Materiaal is makkelijk in onderhoud, het neemt weinig plaats in en kan zo in de wasmachine
  • Natuurlijk kan de baby ook door anderen gedragen worden

Uit ervaring weet ik: het is zó heerlijk om te doen.

Wat kun je verwachten

Tijdens een draagconsult geef ik uitleg over ergonomisch dragen en laat ik je verschillende draagsystemen zien. Ik leer je hoe je doeken omknoopt en hoe draagzakken werken. Om ‘echt’ te voelen hoe het is, breng ik babypoppen op gewicht mee. Je krijgt alle informatie op papier en je mag verschillende systemen een week houden om uit te proberen.

Voorafgaand aan het consult stuur ik je een contactformulier waarin je kunt aangeven:

 • Wat willen jullie graag leren tijdens het consult
 • Zijn er bijzonderheden waar ik rekening mee kan houden?

Ik sluit dan aan bij jullie persoonlijke situatie en kan dan een advies op maat geven.
Met daarbij de tips en de aandachtspunten die vaak niet de handleiding of op internet staan.

Een draagconsult duurt minimaal anderhalf uur en daarin leer je/jullie tenminste één draagtechniek goed te beheersen. Als we de knooptechniek stap voor stap met de pop een paar keer geoefend hebben, stappen we – als je kind daarvoor in de stemming is – over naar het dragen van jullie kindje. Ik zorg voor alles wat we gebruiken: draagpoppen, dragers en doeken.

Kosten

Een consult van 1 ½ uur kost 55 euro per persoon.
Bij twee personen kost een consult van 1 ½ uur 70 euro

Data

Elke dinsdag op afspraak.

Tijd

In overleg.

Contactgegevens

Het kleine begin, Jacqueline Kleinpenning
www.hetkleinebegin.nl | info@hetkleinebegin.nl

Veelgestelde vragen

& antwoorden van onze verloskundigen

Je baby verwennen door deze dichtbij je te houden is onmogelijk. Er zijn mensen die denken dat je je kindje verwent en afhankelijk maakt als je het regelmatig bij je draagt. Je kindje zou al vroeg moet leren om alleen te zijn. Dat druist tegen elk moedergevoel in. Het is normaal dat jij je baby (dag en nacht) wilt knuffelen, vasthouden kusjes geven en strelen. Je verwent je baby niet, je koestert. Het is normaal dat een baby huilt als hij je niet kan zien. Dat doen baby's om je naar hem toe te halen, zodat jij zijn behoeften kan vervullen. Een baby kan zichzelf niet geruststellen of troosten: daar heeft hij zijn ouders voor nodig. Je baby is negen maanden door jou gedragen en gekoesterd in je buik. Na het doorknippen van de navelstreng is de baby totaal afhankelijk van anderen, de warme beschutting van de baarmoeder maakt plaats voor een grote kille en felle wereld. Er is dan eigenlijk maar 1 plek waar je baby zich geborgen voelt: in de armen van zijn moeder. Het dragen van je baby is niet alleen gezellig voor allebei, het is een makkelijke manier om je baby te leren kennen en vertrouwen te geven. Als je kindje veel geknuffeld en aangeraakt wordt, zal het zich beter ontwikkelen op geestelijk en lichamelijk gebied.
Vaak zeggen plaatjes meer dan woorden... . De 'kikkerhouding' is de meest gunstige houding voor een pasgeboren baby. Zo heeft hij in je buik gezeten en zo zal hij zijn lichaam tegen je opkrullen als je hem optilt en tegen je aan houdt. De knietjes zijn hoog opgetrokken, tot navelhoogte. De beentjes zijn naar buiten geopend en het ruggetje is mooi bol. In deze houding heeft de baby zijn armpjes dicht tegen zich aan en kan hij zijn handjes bij zijn gezicht brengen. De draagdoek of draagzak ondersteunt het lichaam van de baby, biedt geborgenheid en de nabijheid van zijn moeder. De baby kan ontspannen en rustig worden. Tegelijkertijd wordt zijn lichaam gestimuleerd waardoor hij een goede spierspanning en evenwicht ontwikkeld.
Als je baby in de buik zit, is er een continue contact tussen moeder en baby. Na de geboorte blijft deze behoefte. Het warme geborgen plekje, de hartslag en het rustig heen en weer schommelen zorgen ervoor dat je kindje zich veilig voelt. Baby's die gedragen worden zijn rustiger en huilen minder. Het dragen van je baby bevordert het hechtingsproces. Dit wil zeggen dat dragen de band bevordert tussen jou en je baby: er is geen veiligere plek voor je baby dan dichtbij papa en/of mama zijn. Baby's die veel spugen of last hebben van krampjes hebben veel baat bij het dragen. Door het dragen (rechtop) zal je kindje minder last hebben van reflux (voeding uit de maag die omhoog komt). De warmte van jouw lichaam en de bewegingen van het lopen geven een natuurlijke massage; het zal de krampjes verminderen. Praktisch gezien heeft dragen natuurlijk ook veel voordelen. Terwijl jij je baby een geborgen plekje biedt, heb jij je handen vrij voor andere dingen. Dragen op drukke locaties of locaties waar je met een kinderwagen minder makkelijk komt, wordt ineens een stuk eenvoudiger met een draagdoek of draagzak.
Een baby los op je arm dragen is snel zwaar voor je lichaam. Het zwaartepunt ligt namelijk van je af. Je baby wiebelt en beweegt, wat het dragen van je baby vermoeiend maakt en je steeds opnieuw je evenwicht moet zoeken. Als je je baby in een draagdoek of drager op de juiste manier draagt, voelt het helemaal niet zwaar aan. Je baby zit dicht bij je. Het gewicht van je baby wordt over je lichaam verdeeld, wat het juist minder zwaar en vermoeiend maakt om je kindje bij je te hebben.
Als je op internet zoekt naar een fijne draagzak of doek, krijg je zoveel mogelijkheden en zie je door de bomen het bos niet meer. Dat is lastig en ik kan je daar heel makkelijk bij helpen. Vergelijk het met schoenen, wat bij de een namelijk fijn zit, kan bij een ander voor geen meter passen. Wil je advies op maat, kies dan voor een draagconsult. Tijdens een draagconsult kun je verschillende draagdoeken of babydragers proberen en mag je ze lenen om thuis nog een periode te testen. Dan weet je vaak wat het best bij je past. Ik zeg altijd: als je veters kunt strikken kun je ook knopen met een doek of drager. Veters leren knopen was de eerste keer ook lastig. Maar als iemand het een keer voordoet en je probeert het daarna een paar keer zelf dan leer je het snel genoeg.
Draagdoekconsulente

Mag ik bellen?

We zijn altijd bereikbaar voor het maken van afspraken, vragen, ongerustheid en spoedzaken.

 

Niet dringende zaken

Niet dringende zaken zijn; het maken/verzetten van afspraken in je zwangerschap, afspraak maken voor pretecho, informeren naar lab uitslagen.

Je kunt ons door de weeks bereiken van maandag t/m vrijdag 08:30 – 20:00 uur.

Telefoonnummer: 0316 – 542 541

 

Spoed

Voor spoed of twijfel je.. je mag ons altijd bellen! We zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Lees hier wanneer je in je zwangerschap in ieder geval moet bellen.

Als je denkt dat de bevalling is begonnen, lees dan hier, wanneer je ons in ieder geval moet bellen.

Telefoonnummer: 06 – 53 42 47 70.