Zwanger worden betekent helaas niet altijd zwanger blijven en een leven kindje krijgen. Wat doe je als het niet goed gaat met je jonge zwangerschap? We helpen je graag door je de juiste informatie te geven. Lees hier meer over het herkennen van en omgaan met een miskraam.

Wat te doen bij een miskraam: misschien vermoed je dat je een miskraam krijgt, of je hebt op de echo gezien dat er iets niet helemaal goed gaat. Neem contact met ons op, zodat we je kunnen ondersteunen.

Wat is een miskraam?

Een miskraam is het verlies van een niet-intacte, jonge zwangerschap.

Oorzaken van een miskraam

De oorzaak van een vroege miskraam is in het overgrote deel van de gevallen een aanlegstoornis. Door een chromosoomafwijking die tijdens of zelfs voor de bevruchting is ontstaan, wordt het vruchtje afgestoten door het lichaam. Meestal is deze afwijking niet erfelijk. Een klein deel van miskramen komt tot stand door een andere oorzaak, zoals een vleesboom, infectie, innesteling die niet goed verloopt of afwijkende baarmoedervorm.

Ben je bang dat je iets gedaan hebt dat de miskraam heeft opgewekt? Een miskraam zelf veroorzaken (bijvoorbeeld door sporten, seks, motorrijden of vallen) kan niet. Heb je herhaalde miskramen, dan kun je verder laten onderzoeken wat hier de onderliggende oorzaak van is. Bespreek dit gerust met ons, wij kunnen je desgewenst verwijzen.

Hoe herken je een miskraam?

Een miskraam herkennen kan aan de hand van een aantal signalen. Vaginaal bloedverlies is het eerste duidelijke teken, gevolgd door buikpijn. Vaak zijn deze kenmerken heftig, hoewel het kan voorkomen dat ze gering zijn. Ook kunnen de symptomen van je zwangerschap verminderen of je hebt simpelweg het gevoel dat er iets mis is. Kort op een rij gezet:

Kenmerken miskraam
  • Vaginaal bloedverlies (de kleur en hoeveel bloedverlies verschilt)
  • Buikpijn (meestal intenser hoe langer de zwangerschap)
  • Afname zwangerschapssymptomen (gevoeligheid borsten, misselijkheid)
  • Het gevoel dat er iets mis is
Heb ik een miskraam gehad?

Met een echo kunnen we checken of de zwangerschap nog intact is. Als het hartje klopt is de kans op een miskraam klein, maar niet uitgesloten. Een echo is mogelijk vanaf ongeveer 7 weken. Een vroege echo (voor 9 weken) wordt meestal vaginaal gemaakt. Als er sprake blijkt van een miskraam bespreken we met je wat de behandelopties zijn. Verderop gaan we hier wat uitgebreider op in.