Wat kun je verwachten…

Zodra jullie een positieve test in handen hebben, ga je een spannende tijd tegemoet! Wat kun je nu verwachten.. Hieronder kun je per periode bekijken wat er op jullie pad komt!

Zwanger

Diensten

Aanmelden

Blijdschap, vreugde, ongeloof of misschien ben je nog wat voorzichtig uitgelaten. Ben je zwanger en op zoek naar een verloskundigenpraktijk? Je bent bij ons welkom!

Lees verder
Diensten

Eerste controle (7 wk)

De eerste afspraak bij de verloskundige, ontzettend spannend. Tijdens deze afspraak maken we een echo en kunnen we zien of het hartje klopt.

Lees verder
Diensten

Prenataal Onderzoek

Iedere zwangere krijgt de mogelijkheid om onderzoek te laten doen naar je ongeboren kindje. Er zijn verschillende mogelijkheden qua onderzoeken.

Diensten

Vervolgcontroles

Gedurende de zwangerschap kom je ongeveer 13 keer bij de verloskundige. Elke controle wordt je bloeddruk gemeten, de groei van je kindje in de gaten gehouden.

Lees verder
Diensten

Voor de partners

Deze pagina is nog in ontwikkeling. Heb je suggesties of zoek je specifieke informatie? Dan horen we dit graag van je.

Diensten

Wat moet ik regelen?

Met een baby op komst is er veel om uit te zoeken en te regelen. Erkenning, kraamzorg, een baby uitzet.. genoeg om over na te denken. Wij helpen jullie hier graag bij!

Diensten

Voorbereiden op…

Samen jullie voorbereiden op de komst van jullie kindje, het ouderschap en de bevalling. Hoe kun je dit nu aanpakken? We hebben verschillende cursussen:

Diensten

Wensen bevalling bespreken

Een geboortewensplan geeft jou en je partner de mogelijkheid om je voor te bereiden op alle keuzes en mogelijkheden tijdens de bevalling.

Lees verder

Aanmelden

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, kun je je aanmelden voor je eerste afspraak met de verloskundige. Het is niet nodig om te wachten tot je een bepaald aantal weken zwanger bent en je hebt ook geen verwijzing van de huisarts nodig.

Aanmelden kan op twee manieren

  • Aanmeldformulier van de website
  • Bellen naar de praktijk

De eerste afspraak vind plaats bij ongeveer 7 weken zwangerschap.

Voor de eerste paar afspraken hebben wij een speciaal avondspreekuur, zodat het makkelijker is voor jou en je partner om langs te komen.

Wist je dat wij ons onderscheiden van andere praktijken door een andere verdeling van de controles te maken. Je komt in het eerste trimester bij ons  bij 7 weken, 9 weken en 11 weken. Door de controles wat korter op elkaar te plannen, kun je steeds even kijken en krijg je stapsgewijs informatie.

CTA Toevoegen

Veelgestelde vragen

Het is mogelijk om je zowel via de site als telefonisch aan te melden als je zwanger bent.

Als jullie je aanmelden via de site wordt er gevraagd persoonlijke gegevens achter te laten. De verloskundige of assistente zal dan contact met je opnemen om een afspraak in te plannen.

Mocht je dit telefonisch doen dan vraagt de verloskundige of de praktijkassistente naar je persoonlijke gegevens en wordt er op dat moment een afspraak ingepland.

Na de aanmelding ontvang je een welkomstmail met afspraakbevestiging en een intake vragenlijst.

Ja, dat kan! Bij je aanmelding vraagt de verloskundige naar de eerste dag van je laatste menstruatie om een inschatting te maken van de zwangerschapstermijn. De eerste afspraak vindt plaats bij ongeveer 7 weken zwangerschap.

Ja, in principe kan dat. Wij raden aan dit met de verloskundige te overleggen, en samen af te wegen of dit veilig is in verband met de reisafstand.

Het advies is om elke dag een tablet van 0,4-0,5 mg foliumzuur (vitamine B11) te slikken vanaf het moment dat je zwanger wil worden tot en met de 10de zwangerschapsweek. Hiermee verkleint de kans op aangeboren afwijkingen bij jullie kindje.

Als je zwanger bent krijg je ook het advies om tijdens de hele zwangerschap elke dag 10 microgram vitamine D te slikken.

Gedurende de gehele zwangerschap en borstvoedingsperiode raden wij aan om multivitaminen speciaal voor zwangeren te gebruiken (hierin zit oa: foliumzuur, vitamines B en vitamine D en wat ijzer).

Als je in het begin van de zwangerschap, voordat je wist dat je zwanger was, nog alcohol hebt gedronken dan is dit geen reden tot paniek. De uitwisseling van stoffen tussen moeder en embryo is op dat moment nog gering. Vanaf het moment van de positieve zwangerschapstest wordt het gebruik van alcohol wel sterk afgeraden.

Als je dit moeilijk vind, bespreek dit dan met de verloskundige.

Aanmelden

Eerste controle (7 wk)

Na je aanmelding ontvang je van ons een welkomstmail. Hierin staat de bevestiging van de afspraak en een vragenlijst over je gezondheid en die van je partner. Deze kan je voor de afspraak digitaal toe sturen of uitgeprint meenemen.

Bij 7 weken ben je welkom voor de eerste controle. De eerste afspraak duurt 30 minuten. Tijdens deze eerste controle maken we een echo om in te schatten hoever je zwanger bent, zit het vruchtje op de goede plaats en klopt het hartje van je kindje.

We bespreken samen de de ingevulde vragenlijst over je gezondheid en die van je partner. Dit geeft ons een beeld over er aanvullende zorg nodig is tijdens de zwangerschap of er na.

Je krijgt advies over multivitaminen in de zwangerschap en voeding.

Verder vertellen we jullie over onze praktijk en manier van werken, hoe de komende controles eruit zien en beantwoorden we jullie vragen.

 

 

Veelgestelde vragen

Ja, bij de eerste controle wordt altijd een echo gemaakt.

In eerste instantie proberen we de echo altijd uitwendig te maken. Soms is dit niet mogelijk omdat de zwangerschap nog te pril is. Dan zullen we de echo vaginaal moeten maken. Dit is een vrije keuze. Mocht je je hier niet prettig bij voelen, dan kunnen we altijd een week wachten.

In het begin van de zwangerschap komt er ontzettend informatie op je af. Aangezien we al deze informatie niet in één keer willen geven, hebben we de intake verdeeld over 3 aparte consulten om het overzichtelijk te houden. De ervaring leert dat zwangeren het prettig vinden om in het begin wat vaker langs te komen om via de echo bevestiging van de zwangerschap te krijgen.

Alle zwangerschapscontroles zitten in het basispakket en gaan niet ten koste van het eigen risico. Wij bieden tijdens elke controle een echo aan. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

Als bij een zwangerschapsduur van 8 weken hartactie aanwezig is en de grootte van de foetus komt overeen met de termijn, dan is de kans op een miskraam ongeveer 3-4%. Dit blijft de rest van de zwangerschap zo.

Eerste controle (7 wk)

Prenataal Onderzoek

In de zwangerschap kan je ongeboren kind onderzocht worden op een aantal afwijkingen. Dit heet prenatale screening. Er zijn twee soorten onderzoek: screening op down-, edwards- en patausyndroom, 13 weken en de 20 wekenecho.

Wel of geen prenatale screening?

Je bent niet verplicht om gebruik te maken van de screening op down-, edwards- en patausyndroom, 13 weken en de  20 wekenecho. Het kiezen voor wel of geen prenatale screening kan erg lastig zijn. Het is belangrijk dat de keuze past bij je eigen gevoel en ideeën over bijvoorbeeld de zwangerschap en je levenswijze. Belangrijke vragen die je jezelf kunt stellen zijn: Wil je tijdens de zwangerschap al weten of het kind een aangeboren afwijking heeft? Of wil je liever afwachten? En als je te horen krijgt dat het kind een aangeboren afwijking heeft, wat wil je dan doen?

Tijdens de tweede controle ( 9 weken) bij de verloskundige zullen jullie samen de onderzoeken doornemen en kunnen jullie vragen stellen.

Lees meer over dit onderwerp

Veelgestelde vragen

Al tijdens de zwangerschap is het mogelijk om al meer van de gezondheid van je toekomstige kindje te weten te komen door middel van onderzoek.

Vroeg in de zwangerschap is het mogelijk om onderzoek te doen naar het DNA en eventuele afwijkingen hiervan doormiddel van de NIPT.

Rond de 13 weken en 20 weken, kun je voor een echo kiezen, waarbij de echoscopiste jullie kindje van top tot teen nakijkt op lichamelijke afwijkingen.

De reden om te kiezen voor prenatale screening kan voor iedereen verschillend zijn. Je zou jezelf kunnen afvragen of een kindje met een beperking wel of niet in jullie leven past. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je de afweging maken of je de zwangerschap wil beëindigen. Als je voor de geboorte al ontdekt dat er sprake is van een beperking kun je deze tijd gebruiken om je voor te bereiden.

De uitslag van de NIPT, 13weken en 20 weken echo geven geen zekerheid. Geen enkele test kan voor 100% garanderen dat je kindje helemaal gezond is.

Nee. Bij prenatale screening wordt alleen bloed bij de zwangere afgenomen én/of een echo gemaakt waarbij geen risico is op een miskraam.

Vervolgonderzoek (vruchtwaterpunctie of vlokkentest), kan wel leiden tot een miskraam.

De keuze voor prenatale screening ligt helemaal bij jullie zelf. Het is belangrijk om goed na te denken met wat voor reden je een test laat doen. Wil je je graag zo goed mogelijk voorbereiden? Past een kindje met een beperking wel in jullie leven? Deze keuze kan niemand anders voor je maken, en wat je ook doet; het is altijd goed, zolang het een weloverwogen beslissing is.

Je betaalt niets voor het uitgebreide gesprek met jouw verloskundige of gynaecoloog, de NIPT, de 13 weken echo en de 20 weken echo. Deze worden betaald door de overheid.

Prenataal Onderzoek

Vervolgcontroles

Na de eerste controles kom je in het eerste trimester om de twee weken bij ons langs. Daarna zal er wat langer tussen de controles zitten. Totaal kom je een keer of 13 bij de verloskundige.

Tijdens elke afspraak bij de verloskundige, horen we graag hoe het met jou gaat. Geven we informatie over je zwangerschap, cursussen, bevalling en nog veel meer.

Bloeddruk

Bij elke controle wordt je bloeddruk gemeten. De bloeddruk wordt weergegeven in een bovendruk en een onderdruk. De onderdruk is het meest belangrijk. Een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap is heel normaal, maar kan soms wat vervelende klachten geven zoals duizeligheid of een flauw gevoel. Een hogere bloeddruk zien we soms ook optreden in de zwangerschap, dan zijn extra  controles nodig.

Groei

Bij elke controle voelen we naar de groei van de baarmoeder. Vanaf week 27 meten we de baarmoeder ook op qua cm’s, zo kunnen we de groei in de gaten houden.

In week 30 maken wij ook altijd een groeiecho, zo kunnen we inschatten hoe jullie baby groeit en een verwachting uitspreken over het gewicht bij 40 weken zwangerschap.

Wil je meer weten over wanneer de controles zijn en wat er besproken wordt? Hier vind je het controleschema

 

Veelgestelde vragen

Tijdens de zwangerschap zijn er ongeveer 13 zwangerschapscontroles bij de verloskundige.

Zolang de Covid-19 maatregelen gelden is het alleen toegestaan je partner mee te nemen. Onder normale omstandigheden is het wenselijk dat er rustige persoonlijke gesprekken plaats kunnen vinden waarbij we alles kunnen delen met elkaar.

Bij elke zwangerschapscontrole wordt met de echo naar het hartje geluisterd, waarbij jullie kindje in beeld wordt gebracht. Gedurende de zwangerschap zullen er ongeveer 4-6 medische echo’s plaatsvinden.

Ja, alle verloskundige zorg valt binnen het basispakket van je zorgverzekering.

Ja, er is een avondspreekuur. Deze is voornamelijk bedoeld voor de eerste afspraken van de zwangerschap, wanneer dit nog niet bekend is bij je omgeving. Daarna wordt er alvast meerdere afspraken ingepland zodat dit tijdig geregeld kan worden met je werkgever.

Vervolgcontroles

Voor de partners

TIPS VOOR DE PARTNER

Je vrouw, partner of vriendin is zwanger, gefeliciteerd!

Misschien heb je gemerkt dat onze zorg en informatie vooral gericht is op de zwangere en het ongeboren kind. Maar ook voor aanstaande vaders of niet biologische moeders is er informatie.

Jij bent altijd van harte welkom om mee te kijken, luisteren en praten. En wij zullen ons best doen om je vragen te beantwoorden en eventuele zorgen weg te nemen, want als verloskundigen zijn we er ook voor jou! Heb je tips hoe we jou als aanstaande partner meer kunnen betrekken binnen onze zorg? We horen het graag!

 

Wat kun je doen?
We horen regelmatig dat partners het gevoel hebben aan de zijlijn te staan. Maar je bent onmisbaar in het proces! Er zijn verschillende manieren waarop jij je vrouw of vriendin kunt ondersteunen.

Zwangerschap

Ga mee naar echo’s en controles;

Bereid je voor op de bevalling, stel samen het geboorteplan op;

Lees boeken of volg een cursus over ouderschap;

Bekijk welke cursus jullie samen kunnen doen. TIP: Basis voor je baby, www.hetkleinebegin.nl ;

Neem huishoudelijke taken en evt. de zorg voor jullie andere kind(eren) op je;

Regel praktische zaken zoals de verzekering controleren en afspraken inplannen;

Doe het voorbereidende werk: het bed op klossen zetten, de kinderkamer klaarmaken, het autostoeltje in de auto vastmaken als proef voor de bevalling;

 

Contact maken

Je verwacht het misschien niet, maar je kan tijdens de zwangerschap ook al contact maken met je ongeboren kindje. Elke zwangerschap is anders, maar gemiddeld gezien voelt een zwangere het kindje voor het eerst bewegen tegen de 20e week. Voor jou zal dat iets later zijn. De meeste bewegingen van de baby vinden plaats tussen de 28 en 34 weken zwangerschap. De baby kan reageren op het aanraken van de buik, maar ook al op je stem. Klets dus maar lekker tegen hem/haar. Je kan contact maken met je kindje door eerst eens rustig samen te gaan zitten of te liggen. Als je daarna je handen op de buik legt van je vrouw en begint te praten, dan is de kans aanwezig dat het kindje hierop reageert.

Je kunt bijvoorbeeld ook vast beginnen met voorlezen.

Bevalling

Tijdens de bevalling ben jij de belangrijkste persoon voor je vrouw. Partners hebben soms het idee dat ze iets aan de pijn van hun vrouw moeten doen, dit kan je het gevoel geven dat je niet kan helpen. Door aanwezig te zijn en je vrouw te coachen, samen ademhalingsoefeningen te doen of haar rug te masseren help je haar enorm!

 

Zorg dat er in de omgeving niet te veel afleiding is en dat de focus op haar ligt

Reik aan waar ze om vraagt: een glas water, washandje, deken, etc. Biedt dit actief aan.

Pak de regie als er vragen zijn of wanneer het rommelig wordt

Maak foto’s

Zorg voor de praktische zaken: oppas voor eventuele andere kinderen, huisdieren ect.

Antwoord op berichten van familie (of nog beter: zet de telefoon op stil)

Vergeet zelf niet regelmatig iets te drinken en te eten

 

 Kraamtijd

Neem vrij! Gun jezelf de tijd om kennis te maken met je pasgeboren baby

Doe zelf ook een middagdutje als je hier aan toe bent

Neem de zorg voor de baby op je voor zover dat kan (zoals verschonen) geeft spullen aan, zorg dat alles klaarligt, meet de temperatuur.

Maak samen afspraken over de kraamvisite en hanteer deze consequent

Onderhoud het contact met kraamzorg, verloskundige en consultatiebureau

Bestel, schrijf en verstuur de geboortekaartjes

Blijf nuchter als zij last heeft van haar hormonen, maak het bespreekbaar als je zelf hoog in je emotie zit of hier moeite mee hebt.

Je hebt recht op 5 dagen geboorteverlof. Daarnaast heb je recht op 5 weken aanvullend geboorteverlof, wat binnen zes maanden na de geboorte ingepland moet worden. Jij en je partner hebben ook recht op 9 weken ouderschapsverlof, deze kun je binnen het eerste levensjaar van je kind opnemen.

Meer lezen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geboorteverlof-en-partnerverlof/vraag-en-antwoord/hoeveel-dagen-vrij-krijg-ik-als-partner-bij-de-geboorte-van-mijn-kind#:~:text=U%20heeft%20als%20partner%20recht,kraamverlof%2C%20partnerverlof%20of%20vaderschapsverlof%20genoemd.

 

Leestips

Vader op komst – Willem Bisseling

Aanpakken voor de aanstaande vader – David Borman

Vaders van nu – M. Buikema

Vader worden voor dummies – Sharon Perkins

Maar je krijgt er heel veel voor terug – Bastiaan Ragas

Papa is heel even aan de telefoon – Bastiaan Ragas

Tuurlijk schatje – Jasper Rombout

 

Links

Welcome To Mankind

Aanpakken voor aanstaande vaders

 

Deze pagina is nog in ontwikkeling. Heb je suggesties of zoek je specifieke informatie? Dan horen we dit graag van je.

Veelgestelde vragen

Ter voorbereiding op de bevalling zouden jullie samen de informatie avond “Bevallen en dan” kunnen volgen. Hierin zullen jullie samen ontdekken wat de mogelijkheden van steun zijn tijdens de bevalling.

Ter voorbereiding op het ouderschap zouden jullie samen de ouderschapscursus “Basis voor je baby” kunnen volgen. In een aantal sessies komen verschillende onderwerpen voorbij om alvast te oefenen met de zorg voor jullie baby.

Dit is niet verplicht. Je zou met elkaar kunnen bespreken welke controles jullie belangrijk vinden om samen bij te wonen. Je bent in ieder geval altijd welkom!

Sinds juli 2020 heeft de partner recht op 5 weken partnerverlof.  Op de website van de rijksoverheid is precies te vinden wanneer je hier recht op hebt, en hoe je dit kan regelen.

(Home > onderwerpen > Geboorteverlof (partnerverlof))

We raden aan de erkenning voor de 24ste zwangerschapsweek te regelen. Dit kan bij burgerzaken van je eigen gemeente. Mocht je getrouwd zijn of geregistreerd partnerschap hebben, dan is dit al geregeld.

Voor de partners

Wat moet ik regelen?

Tijdens de zwangerschap is er genoeg uit te zoeken en te regelen. Enkele belangrijke zaken hierbij op een rij.

Kraamzorg

De meeste organisaties willen graag op tijd weten dat je zwanger bent, dus regel dit voor 20 weken.

Erkenning / ouderlijk gezag

Mocht je getrouwd zijn of geregistreerd partnerschap hebben, dan is dit al geregeld. Bij de gemeente kunnen jij en je partner vastleggen welke achternaam jullie kindje gaat krijgen, dit noemen we erkennen. Daarnaast moet je dan ook nog het ouderlijk gezag regelen, dit is dus wat anders. Ons advies is om dit voor 24 weken zwangerschap te regelen.

Verder is er nog veel meer te regelen en te bekijken. Op de vervolg pagina vind je per zwangerschapsperiode waar je aan moet denken. Ook hebben we handige checklist voor jullie gemaakt.

Veelgestelde vragen

Je kunt vanaf de 12de zwangerschapsweek kraamzorg aanvragen. Het is verstandig dit in ieder geval voor de 20ste zwangerschapsweek te regelen. Laat aanmelden kan leiden tot minder zorguren.

We raden aan de erkenning voor de 24ste zwangerschapsweek te regelen. Dit kan bij burgerzaken van je eigen gemeente. Mocht je getrouwd zijn of geregistreerd partnerschap hebben, dan is dit al geregeld.

Linkje naar lijst

Bij een aanvullend zorgpakket krijg je een kraampakket thuisgestuurd. Als je alleen verzekerd bent volgens het basispakket dan geven wij je informatie over wat je nodig hebt en waar dit verkrijgbaar is.

Als je graag thuis wil bevallen en graag het bevalbad al eerder thuis wil hebben om weeën op te vangen dan kun je deze vast reserveren.

Onze praktijk verhuurt ook borstvoedingskolven. Deze hoeven niet gereserveerd te worden.

Na de termijnecho ontvang je van ons een zwangerschapsverklaring. Geef deze aan je werkgever om het zwangerschapsverlof te regelen.

Wat moet ik regelen?

Voorbereiden op…

Tijdens de zwangerschap gaan jullie je voorbereiden op de komst van jullie kindje, het ouderschap en de bevalling. Een goede voorbereiding is het halve werk.

We hebben een drietal cursussen die we jullie sowieso adviseren.

Ouderschapscursus: Basis voor je baby

Deze cursus kun je in de zwangerschap volgen en zijn een vijftal bijeenkomsten die jullie samen kunnen volgen.

Jacqueline Kleinpenning neemt jullie mee in de wondere wereld van een baby. Wat kunnen jullie straks verwachten aan gedrag, ritme van jullie kindje. Deze voorbereiding zorgt ervoor dat jullie beter in staat zijn om de eerste periode te kunnen vertrouwen op jullie zelf en op contact met je baby.

Borstvoeding

Het geven van borstvoeding gaat niet altijd vanzelf. Het betekent vaak dat je de eerste weken moet investeren. Daarbij helpt een goede voorbereiding. Hiervoor zijn cursussen die door lactatiekundigen worden gegeven. Marlinda Roes van lactatiekundigenpraktijk MaMa geeft de cursus.

Positief bevallen

Jullie bereiden je voor op de bevalling. Maar wat vind je nu belangrijk tijdens de bevalling en rondom de geboorte? Welke mogelijkheden en keuzes zijn er? Vind je het spannend, hoe kan ik me dan het beste voorbereiden?

Tijdens deze 1-daagse cursus neemt Mandy van Brummel van MammaSupport jullie mee.

Veelgestelde vragen

Het volgen van een zwangerschapscursus is niet verplicht, maar kan zeker van toegevoegde waarde zijn. Door een cursus te volgen leer je veel over bijvoorbeeld bevallen en ouderschap. Deze voorbereiding kan tot veel rust en vertrouwen leiden.

Op de website staan contactadressen van de verschillende cursussen. (LINKJE)

Zwangerschapscursussen worden niet vergoed door de zorgverzekering en dus voor eigen rekening. Wat deze kosten zijn is te vinden op de website van de cursist.

De meeste cursussen zijn bedoeld om samen met partner te volgen. Mochten je omstandigheden anders zijn, dan kan in overleg met de cursist altijd naar een andere optie gezocht worden.

Als je meer informatie wil ter voorbereiding kun je je verdiepen in betrouwbare boeken en/of websites over zwangerschap, bevalling en ouderschap.

In je bevalwensplan beschrijf je je wensen en verwachtingen rondom de bevalling. Dit wordt besproken met de verloskundige zodat wij hiervan op de hoogte zijn en er rekening mee kunnen houden. De controle bij 33 weken duurt een half uur, zodat er voldoende tijd is om dit te bespreken.

Voorbereiden op…

Wensen bevalling bespreken

Wat is een geboortewensplan?

Tijdens de zwangerschap zijn de meeste vrouwen, maar ook hun partners, heel benieuwd hoe de geboorte van hun kind zal verlopen. Een afwachtende houding is erg gangbaar onder aanstaande ouders en dat is logisch. Het is immers bijna onmogelijk om een voorstelling te kunnen maken hoe het jullie zal vergaan. Toch is het voor vele aanstaande ouders fijn om zicht te hebben op de keuzes tijdens een bevalling. Daarvoor is het handig om van te voren voor jezelf duidelijk te hebben wat je wensen en ideeën zijn. Tijd voor het maken van een plan dus.

Waarom zou je een plan maken?

Om tevreden terug te kunnen kijken op de geboorte van je kind, is het voor de meeste mensen van belang dat je het gevoel hebt gehoord en begrepen te zijn in je wensen. Tijdens de bevalling komt het echter vaak voor dat het je niet lukt om duidelijk te maken wat je wilt en vooral wat je niet wilt. Je bent waarschijnlijk vooral bezig met wat er in je lichaam allemaal gebeurt. Daardoor ben je fysiek en/of geestelijk niet in staat tot goed overleg. Ook kan het gebeuren dat alles zo snel gaat, dat je er simpelweg de tijd niet voor hebt. Wanneer de zorgverleners bij je bevalling van te voren al hebben kunnen lezen wat jullie willen, kunnen ze daarop inspringen. Ook kun je jezelf gesterkt voelen in het feit dat het ook op papier staat en dat je er van te voren over nagedacht hebt. Verder zul je merken dat sommige standaardprocedures misschien helemaal niet bij jullie passen of niet zo logisch zijn als ze misschien klinken op het moment dat je er bij de bevalling door wordt overrompeld.

Je eigen wensen formuleren

Wanneer je gaat nadenken over welke wensen je nu werkelijk hebt voor de bevalling, zul je misschien merken dat je geen idee hebt van de mogelijkheden. Zeker wanneer je zwanger bent van de eerste, is het moeilijk een voorstelling te maken. Je inlezen en ervaringen horen kan hierbij helpen. Wanneer het gaat om ervaringen, moet je er echter wel rekening mee houden dat ze zijn gekleurd door de emoties en beleving van een ander. Een aanrader om achter deze keuzemogelijkheden te komen, is het doornemen van het bevallingsplan dat hier speciaal voor ontwikkeld is door verloskundigen. Zo krijg je een compleet beeld en kun je zelf bedenken waar je wensen liggen. Ook kun je door stapsgewijs de fasen van een bevalling na te gaan al een eind komen om je wensen duidelijk te krijgen.

Wat staat er in een geboortewensplan?

In deze lijst vind je onderwerpen die je kunt gebruiken bij het schrijven. Je hoeft ze niet allemaal te gebruiken. Misschien zijn er ook andere onderwerpen die je belangrijk vindt.

  • Wie wil je dat er aanwezig zijn tijdens de bevalling?
  • Wanneer wil je dat ze er zijn?
  • Op welke plek wil je het liefst bevallen? Bijvoorbeeld thuis of in het ziekenhuis?
  • Welke houding(en) wil je gaan gebruiken bij het opvangen van de weeën, tijdens het persen en bij de geboorte zelf? Bijvoorbeeld lopen, staan, zitten, op een baarkruk, onder de douche, in bad et cetera.
  • Hoe wil je omgaan met de pijn van de weeën? Bijvoorbeeld massage, ademhalingstechniek, ontspanningsoefeningen, warm water, medicijnen. Als je kiest voor pijnstilling met medicijnen, welke soort wil je gebruiken (zie KNOV cliëntenfolder over pijn of klik hier voor de pagina op deze site)?
  • Heb je wensen over de ruimte waar je bevalt en de sfeer?
  • Hoe denk je over ingrepen, zoals bewaking van de hartslag van het kind, medicatie, knippen?
  • Hoe wil je met de baby omgaan als hij net geboren is? Bijvoorbeeld lichamelijk contact, navelstreng doorknippen, voeding.
  • Mogen er stagiaires meelopen?
  • Van wie wil je continue begeleiding: partner, vriendin, moeder?
  • Wil je foto’s/film maken tijdens of vlak na de bevalling?
  • Heb je speciale wensen die te maken hebben met een religie?

Klik hier om een kant en klaar geboortewensplan te maken.

Wensen bevalling bespreken

Bevalling

Diensten

De bevalling begint

Bij 9 op de 10 vrouwen begint de bevalling met weeën. Bij 1 op de 10 met gebroken vliezen. Maar hoe weet je nu of het echt begonnen is?

Diensten

Bellen met je verloskundige

Zodra je denkt dat je vliezen zijn gebroken of regelmatige weeën hebt, dan is het tijd om de verloskundige te gaan bellen.

Diensten

Hoe verloopt de bevalling

9 maanden kijken jullie uit naar de bevalling? Maar wat je nu verwachten?

Diensten

Thuis of poliklinisch bevallen

Als je geen medische indicatie hebt, kun je zelf bepalen waar je zou willen bevallen. Je hebt de keuze tussen thuis of poliklinisch in het ziekenhuis.

Diensten

Wat als het anders loopt

Je hoopt natuurlijk op een probleemloze bevalling. Helaas gaat het niet altijd zoals je het je had voorgesteld. Dan is het beter dat je op de hoogte bent.

De bevalling begint

Meestal begint de bevalling met weeën. Soms doen die weeën meteen al pijn en volgen ze elkaar al snel op. Maar meestal zijn ze in het begin nog kort, onregelmatig en niet zo pijnlijk. Vaak kun je gewoon doorgaan met waarmee je bezig bent. Hooguit zul je af en toe even stilstaan omdat je iets voelt. Deze ‘voorweeën’ maken de baarmoedermond alvast soepeler.

Als de weeën om de 5 minuten komen, dan lijkt het erop dat de bevalling toch echt gaat doorzetten.

Heb je het gevoel alsof je in je broek plast maar blijft het lopen? Of verlies je ineens een heleboel vruchtwater. Dan lijkt het erop dat je vliezen zijn gebroken.

Lees meer over dit onderwerp

Veelgestelde vragen

De bevalling kan op verschillende manieren beginnen. Meestal begint dit met weeën die langzaam toenemen en pijnlijker worden. Bij sommige zwangeren begint de bevalling door het spontaan breken van de vliezen, waarna de weeën op gang komen.

Voorweeën/indalingsweeën zijn vaak niet zo krachtig en onregelmatig. Op het moment dat weeën met regelmaat komen en in pijn toenemen is het verstandig om contact op te nemen met ons.

  • Altijd bellen bij gebroken vliezen, ook als dit ’s nachts is.
  • Bellen als vruchtwater geel/groen is.
  • Een uur lang weeën om de 5 minuten, die ongeveer 60 seconden aanhouden EN waarbij je je ademhaling aan moet passen.
  • Helderrood bloedverlies.

Als je merkt dat je vliezen zijn gebroken moet je ons direct bellen. Je hoeft niets op te vangen. Wel zullen we vragen naar de kleur van het vruchtwater. Mocht je hieraan twijfelen kan het handig zijn een maandverbandje met vruchtwater te bewaren. Als de verloskundige tijdens de laatste controle heeft gezegd dat het hoofdje nog niet is ingedaald, dan is het van belang om meteen te gaan liggen.

De bevalling begint

Bellen met je verloskundige

We vragen jullie altijd te bellen met dienstdoende verloskundige:

Gebroken vliezen

Mocht je denken dat je vliezen zijn gebroken, dan vinden we het altijd fijn dat je ons even belt. Het maakt niet uit of het dag of nacht is.

Mocht je nog geen weeën hebben, de kleur van het vruchtwater is helder/kleurloos/licht roze en de bavby is goed ingedaald, dan bekijken we wanneer we op huisbezoek komen. Indien het midden in de nacht is, kan het zijn dat we een controle in de ochtend afspreken.

Heeft de verloskundige verteld dat de baby nog niet is ingedaald en je vliezen zijn gebroken, dan altijd even bellen.

Soms heeft de baby in het vruchtwater gepoept. Dit noemen wij meconiumhoudend vruchtwater. Het vruchtwater is dan echt groen/geel van kleur. Dit is altijd een reden, welk moment van de dag om te bellen.

Weeën

Als je regelmatige weeën hebt, die om de 4-5 minuten, gedurende 60 seconden en dat 1-1,5 uur lang. Daarbij is het ook belangrijk dat de intensiteit van de weeën flink is toegenomen en als je dan wee hebt, je je ademhaling moet aanpassen. Dan weten we dat de bevalling echt gaat doorzetten.

Twijfel

Vertrouw je het niet of wil je eerder overleggen dan bovenstaand mag dit natuurlijk altijd.

Veelgestelde vragen
  • Altijd bellen bij gebroken vliezen, ook als dit ’s nachts is.
  • Bellen als vruchtwater geel/groen is.
  • Een uur lang weeën om de 5 minuten, die ongeveer 60 seconden aanhouden EN waarbij je je ademhaling aan moet passen.
  • Helderrood bloedverlies.

Mocht de bevalling zijn begonnen dan bel je op 0316 – 542 541 en toets dan 1.

Als je merkt dat je vliezen zijn gebroken moet je ons direct bellen. Je hoeft niets op te vangen. Wel zullen we vragen naar de kleur van het vruchtwater. Mocht je hieraan twijfelen kan het handig zijn een maandverbandje met vruchtwater te bewaren. Als de verloskundige tijdens de laatste controle heeft gezegd dat het hoofdje nog niet is ingedaald, dan is het van belang om meteen te gaan liggen.

De slijmprop zit in de baarmoedermond. Sommige mensen verliezen de slijmprop eerder in de zwangerschap, anderen pas bij de bevalling. De slijmprop kun je in één keer verliezen of beetje bij beetje. Ook kan het gepaard zijn met een spoortje bloedverlies. De slijmprop is daarom geenreden om te bellen.

Bij het breken van de vliezen of erna, kan het vruchtwater wat licht roze kleuren. Dit is niet erg. Bij het veranderen van je baarmoedermond tijdens de weeën kan je wat bloedverlies hebben tijdens de bevalling, op het moment dat dit helderrood wordt en hiervoor een maandverbandje moet gebruiken bel ons dan.

Bellen met je verloskundige

Hoe verloopt de bevalling

Een bevalling verloopt bij iedere vrouw anders. Toch is het proces hetzelfde. De baarmoeder gaat weeën maken door middel van het oxytocine hormoon. Deze zorgen voor ontsluiting van de baarmoedermond. Zodra je 10 centimeter ontsluiting hebt en het hoofdje is voldoende ingedaald, kun je gaan persen.

Door de persweeën zal het kindje steeds verder zakken en uiteindelijk geboren worden. Na de geboorte van jullie kindje, volgt nog de placenta.

Van weeën, een inwendig onderzoek, welke houdingen kun je aannemen. Overal kun je wat overlezen.

Lees meer over dit onderwerp

Veelgestelde vragen

Elke bevalling heeft een voorbereidende fase (tot ongeveer 3 cm ontsluiting), die een wisselende duur heeft. Bij een eerste kindje duurt de ontsluitingsfase in veel gevallen ongeveer 7-10 uur. Over het persen doe je ruim een uur.

Bij een volgende zwangerschap verlopen de ontsluitingsfase en het persen vlotter.

Tijdens het opvangen van de weeën is het vooral van belang dat je je op je gemak en veilig voelt. Het is lastig vooraf te voorspellen welke manier van weeën opvangen het best bij je past. Op het moment zelf voel je het best aan welke houding prettig is; lopen, staan, hangen, zitten, onder de douche, in bad.

Binnen onze praktijk zijn er veel positieve ervaringen met badbevallingen. Het warme water zorgt voor extra ontspanning en beïnvloedt het verloop van de bevalling in positieve zin. Doordat je ‘gewichtloos’ bent in het water ervaar je minder druk op het bekken en is het makkelijker om van houding te wisselen.

Ja, dat mag. Als de vliezen gebroken zijn en zonder weeën activiteit, kan het zo zijn dat de weeën ook nog een tijdje op zich laten wachten. In dit geval is het niet verstandig in bad te gaan, zo voorkom je eventuele infecties.

Als je behoefte hebt aan continue begeleiding van een personal coach, dan zou een Doula je hierbij kunnen helpen. Zij zijn ervoor opgeleid een vrouw te coachen tijdens de bevalling.

Je verloskundige begeleidt en ondersteunt je tijdens de bevalling. De verloskundige:

  • houdt continu in de gaten hoe het met jou en de baby gaat
  • houdt rekening met wat jij wilt, en wat eventueel besproken/vastgelegd is in het geboortewensplan.
  • weet precies wat jij kunt doen om de pijn te verzachten
  • vraagt regelmatig hoe het met je gaat
  • moedigt je aan
  • geeft jou en je partner aanwijzingen om de weeën goed op te vangen.
  • vertelt hoever je bent
  • beantwoordt al je vragen
Hoe verloopt de bevalling

Thuis of poliklinisch bevallen

In Nederland heb je de keuze waar je mag bevallen als je geen medische indicatie hebt. Dan kun je in je vertrouwde omgeving bevallen. Lekker in je eigen huis, omgeven door je eigen spullen. Wil je liever de zekerheid van artsen dichtbij? Dan kun je poliklinisch bevallen.

Bij een medische indicatie is het afhankelijk van de reden of je dan onder leiding van de gynaecoloog in het ziekenhuis bevalt, of dat je wel in het ziekenhuis moet bevallen maar onder begeleiding van ons.

Je kunt verder lezen over de  voor- en nadelen en de voorwaarden van beide opties op een rij.

Lees meer over dit onderwerp

Veelgestelde vragen

Nee, dit is niet veiliger. Uit groot onderzoek is gebleken dat of je nu thuis of poliklinisch bevalt, beide even veilig zijn. De verloskundige bekijkt continue tijdens de bevalling hoe alles verloopt en waar je het beste op je plek bent. Wist je ook dat de verloskundige voor thuis, alle spullen bij de hand heeft mocht er wat gebeuren.

Mocht je op eigen wens poliklinisch willen bevallen in het ziekenhuis. Dan zit er een eigen bijdrage aan  vast. Afhankelijk hoe je verzekerd bent, moet je dit zelf betalen of valt dit onder je polis. Dit is goed om van te voren uit te zoeken.

  • Beschermhoes over dekbed.
  • Oppas voor kinderen regelen.
  • Waar wil je het bad neerzetten.
  • Belangrijke telefoonnummers bij de hand.
  • Vluchtkoffer.

Ja, dat kan! Wij hebben altijd een beval bad in de auto liggen. Dit kan zowel bij je thuis als op de kamer in het ziekenhuis worden opgezet.

Het is altijd verstandig een vluchtkoffer klaar te zetten, voor het geval je plotseling naar het ziekenhuis moet. Dit is vooraf niet te voorspellen. Ons advies is om dit voor 36 weken te doen.

Thuis of poliklinisch bevallen

Wat als het anders loopt

Je hoopt natuurlijk op een probleemloze bevalling. Helaas gaat het niet altijd zoals je het je had voorgesteld. Er kunnen zich tijdens je bevalling bepaalde complicaties voordoen zoals: de baby heeft in het vruchtwater gepoept of er moet geholpen worden met een vacuümpompje. Dan is het beter dat je op de hoogte bent en welke gevolgen iets heeft.

Van een aantal zaken denken wij dat het goed is, als je van te voren al wat weet.

  • Meconiumhoudend vruchtwater (je kindje heeft in het vruchtwater gepoept)
  • Langdurig gebroken vliezen
  • Vacuümpomp
  • Keizersnede

Lees meer over dit onderwerp

Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende redenen waardoor de zorg tijdens de bevalling wordt overgenomen door de gynaecoloog. Enkele voorbeelden hiervan zijn;

  • Langdurig gebroken vliezen, zonder weeën activiteit.
  • Meconiumhoudend vruchtwater (je kindje heeft in het vruchtwater gepoept).
  • De ontsluiting verloopt niet zoals gewenst.
  • Het persen verloopt niet zoals gewenst.

In overleg met de gynaecoloog mag je eigen verloskundige er eventueel bij blijven. Dit is afhankelijk van de wens van jullie zelf. De rol van de verloskundige is dan alleen nog als coach. De medische handelingen worden overgenomen door de gynaecoloog of klinisch verloskundige.

In het Rijnstate in Arnhem verblijf je in een gezinskamer. De partner kan hier ook blijven slapen. De baby verblijft bij jullie op de kamer na de geboorte.

Deze kosten worden gedekt door de zorgverzekeraar. Indien de partner ook in het ziekenhuis verblijft, vraagt het ziekenhuis vaak om een kleine bijdrage.

De kraamzorg komt bij jullie thuis zodra je bent ontslagen uit het ziekenhuis, ongeacht het tijdstip. Mochten er aanpassingen nodig zijn binnen het werkrooster van de kraamzorg, dan doen we dit in overleg. De kraamzorguren zullen altijd worden ingedeeld binnen de eerste 10 dagen na de geboorte.

Wat als het anders loopt

Kraamtijd

Diensten

Kraamweek

Jullie kindje is net geboren en in de eerste week leren jullie hem of haar kennen. Wat komt er allemaal op je af tijdens de kraamweek?

Diensten

Verloskundige en kraamzorg

De verloskundige en kraamverzorgende zijn het eerste aanspreekpunt tijdens de kraamweek.

Diensten

Afsluiten van onze zorg

Tot en met 6 weken na de bevalling kun je terugvallen op de verloskundige. Na 6 weken vind er een nacontrole plaats op de praktijk. Samen bespreken we een aantal zaken.

Kraamweek

Jullie zijn ontzettend trots op jullie kleintje, maar deze week is ook ontzettend wennen. Gelukkig zijn de kraamzorg en wij als verloskundigen er om jullie hierbij te ondersteunen.

In de eerste 8 dagen ondersteund de kraamverzorgende jullie bij het leren kennen van je kindje en de verzorging daarvan. Ook als kraamvrouw ben je herstellende van de zwangerschap en de bevalling. De kraamverzorgende helpt je met je fysieke herstel en biedt ook een helpende hand in huishoudelijke taken. Jouw taak als kraamvrouw: je laten verwennen!

Een huis vol visite?

Beter van niet.. slapeloze nachten, ongemakken en je baby leren kennen. Vaak heb je genoeg aan jullie zelf. De tijd die je over hebt, die is fijn om samen met je partner te besteden.

Laat alleen mensen langskomen die hun eigen koffie of thee maken, bij wie je uit mag huilen als je hormonen door je lijf gieren of die op een of andere manier ondersteuning bieden (denk aan: eten langs brengen, oppassen op de oudste, boodschappen doen).

Verder die week?

  • Aangifte van jullie kindje bij de gemeente (link)
  • Hielprik en gehoorscreening (link)
Veelgestelde vragen

Je kunt kraamzorg aanvragen vanaf de 14de zwangerschapsweek. Doe dit zeker voor de 20ste zwangerschapsweek zodat het op tijd geregeld is.

Kraamzorg is niet verplicht, maar wel heel wenselijk. Zij controleert tijdens de kraamweek of alles goed gaat met moeder en kind. Zodra zij zich zorgen maakt of ergens over twijfelt, neemt zij contact op met de verloskundige.

In je verzekeringspolis staat op hoeveel uur kraamzorg je recht hebt. Vraag desnoods informatie op bij je zorgverzekeraar.

Kraamzorg wordt deels vergoed door de verzekering. De kraamzorgorganisatie brengt voor elk uur kraamzorg een kleine bijdrage in rekening bij jullie.

Het is mogelijk een voorkeur aan te geven bij de kraamzorgorganisatie. Zij doen dan hun best dit in de praktijk na te leven. Dit is alleen niet voor 100% te garanderen.

Sommige kraamverzorgsters werken alleen (zzp’ers). Hierbij is het belangrijk de continuïteit en kwaliteit van zorg te onderzoeken. Controleer ook even of de zorgverzekering dit vergoed.

Het streven van elke kraamzorgorganisatie is het bewaken van continuïteit van zorg. Echter is dit niet altijd te realiseren binnen het rooster van de organisatie, of de kraamverzorgster zelf.

De kraamverzorgster zorgt voor moeder en baby en houdt de gezondheid goed in de gaten. Ze voert dagelijks controles uit bij jullie beide, zoals temperaturen, wegen, baarmoederstand en hechtingen controleren. Hierbij werkt ze nauw samen met de verloskundige. Ze begeleid bij het geven van borst- en flesvoeding. Daarnaast zorgt ze voor de hygiëne en geeft zij voorlichting en instructie over de verzorging van de baby en voert licht huishoudelijke taken uit.

Kraamweek

Verloskundige en kraamzorg

Als je bent bevallen, komen we bij je langs als je met de baby naar huis mag en zorgen we ervoor dat je een fijne kraamtijd hebt. Ook als jij en/of de baby wat langer in het ziekenhuis moeten blijven, mag je ervan uitgaan dat we regelmatig bij je op bezoek komen.

De kraamverzorgster zal jullie eerste aanspreekpunt zijn. Zij doet controles bij jou en je baby, leert jullie alles over de voeding en verzorging en doet enkele huishoudelijke taken.

Lees meer over dit onderwerp

Veelgestelde vragen

Tijdens de kraamweek komen wij een aantal keren bij je thuis om te kijken hoe het gaat en om controles uit te voeren. We kijken naar de stand van de baarmoeder, de eventuele hechtingen, het vloeien en de controle van de borsten. Bij de baby controleren we het gewicht, de kleur, temperatuur, het plassen en poepen, hoe het gaat met slapen, met de voeding en of de baby zich lekker voelt en tevreden is.

Normaal gesproken komen wij tijdens de kraamweek 3-5 keer bij je thuis langs. Zolang de Covid-19 maatregelen gelden, zullen we in de kraamtijd ongeveer 3 keer langs. De rest van het contact zal telefonisch verlopen.

Ja, dat kan! Na thuiskomst vanuit het ziekenhuis zal onze zorg hetzelfde verlopen als bij een vrouw die niet onder begeleiding van de gynaecoloog is bevallen.

Het is fijn als je tijdig in de zwangerschap contact met ons opneemt. Op de praktijk of telefonisch kennismaken vinden wij ook fijn!

Verloskundige en kraamzorg

Afsluiten van onze zorg

Afsluiten kraamweek

Zo tussen dag 8 en 10 sluiten wij de kraamweek af. We bespreken dan nog belangrijke zaken zoals; bloedverlies, anticonceptie, herstel, maar ook vitamines voor jullie baby, consultatiebureau en wie je wanneer moet bellen.

Drie weken na de bevalling bellen wij altijd even om te horen hoe het gaat en of we jullie nog kunnen helpen.

De eerste zes weken na de geboorte van je baby vliegen waarschijnlijk voorbij. Als het goed is, ben je dan voor een groot deel weer hersteld van de bevalling. Jij, je partner en eventuele andere kinderen in je gezin hebben de baby beter leren kennen en samen ben je druk met de verzorging.

Na de geboorte kom je nog een keer langs……

Lees meer over dit onderwerp

Veelgestelde vragen

Ja, natuurlijk! Wij zullen je zo goed mogelijk advies geven! Op het moment dat we je niet verder kunnen helpen met de klacht, sturen we je door naar een geschikte zorgverlener.

Op de praktijk is elke 14 dagen inloopspreekuur bij de babyconsulente. Bij haar kun je ook terecht voor al je vragen over je kindje.

Het bloedverlies neemt langzaam af en stopt meestal binnen 4-6 weken. Mocht dit niet het geval zijn, of maak je je zorgen? Dan kun je ons altijd bellen.

Het consultatiebureau neemt contact met jullie op. Hier hoef je zelf dus niets voor te doen.

Op het moment dat het bloedverlies is gestopt, is het raadzaam weer te starten met anticonceptie. Houd er rekening mee dat eerst de eisprong plaatsvindt, en twee weken later pas de eerste menstruatie. Bij twijfel of vragen kunnen we altijd samen kijken wat voor jou de meest gewenste anticonceptiemethode is.

Tijdens de nacontrole blikken we terug op de bevalling en kraamtijd. We bespreken hoe je het hebt ervaren. Mocht de bevalling anders zijn verlopen dan verwacht, dan kunnen we hierover praten en het hopelijk toch afsluiten. We bespreken ook de tevredenheid over de praktijk en eventuele aanpassingen voor de toekomst. Wij zouden het ontzettend leuk vinden als de baby er ook bij is! Dan kunnen we hem of haar samen bewonderen, en we horen graat hoe het met jullie gaat.

Afsluiten van onze zorg

Toekomst

Diensten

Anticonceptie

Na je zwangerschap komt je cyclus weer op gang en is het verstandig om aan anticonceptie te denken. Daar kun je ook voor terecht bij je eigen verloskundige.

Diensten

Als ik nog een zwanger wordt

Korte tekst Als je in de toekomst nog een keer zwanger mag worden, dan kun je je altijd weer inschrijven bij ons ongeacht of je een medische indicatie hebt.

Anticonceptie

De verloskundigen van Geboortecentrum Linde zijn bevoegd om zwangeren en kraamvrouwen te informeren over anticonceptie. Bij het afsluiten van de kraamweek bespreken we de anticonceptie. Het is mogelijk om je nacontrole te combineren met een anticonceptieconsult. Ook als je geen cliënt bij ons bent, ben van je van harte welkom!

Consult

Tijdens dit consult bespreken we je wensen van anticonceptie en bekijken we wat kan en mag. Samen met de verloskundige kom je zo tot een methode die het best bij je past. Na het voorschrijven/plaatsen van deze anticonceptie plannen we een telefonisch consult in om je vragen en de tevredenheid van de anticonceptie te bespreken. Gangbaar is om dit gesprek na drie maanden te doen. Dan heb je voldoende gelegenheid gehad om aan de soort anticonceptie wennen. Ook zijn dan de eventuele bijwerkingen van het begin meestal weer voorbij.

Anticonceptie na de bevalling

Rond 6 weken na de bevalling kom je op nacontrole bij je verloskundige. Als je graag een anticonceptie advies wilt, kun je dit bij het maken van de nacontrole afspraak aangeven. Je krijgt dan vooraf een vragenlijst gemaild. Heb je een voorkeur voor de orale anticonceptiepil, de pleister of vaginale ring? Dan krijg je van ons het recept meteen mee en kan je aan de slag. Ga je liever voor een spiraal of implanon? Dan krijg je van ons het recept en maken we een afspraak voor het plaatsen hiervan op de praktijk.

Lees meer over dit onderwerp

Veelgestelde vragen

Voorafgaand aan het plaatsen van de spiraal wordt een echo gemaakt. Zo kunnen we de stand van je baarmoeder zien, waardoor de spiraal makkelijker geplaatst kan worden.  Nadien controleren we met de echo of de plaatsing is geslaagd, en de spiraal op de juiste plek zit.

Ja, het plaatsen van de spiraal of implanon wordt vergoed. Dit valt onder de basiszorg van de zorgverzekering.

Als je aanvullend verzekerd bent wordt de spiraal of implanon vergoed. Je zou je polis moeten checken om te zien of je verzekerd bent.

Dat kan zeker! Je kunt telefonisch contact opnemen met de praktijk om te bespreken welke anticonceptie geschikt is voor je. Vervolgens wordt er een afspraak ingepland voor de plaatsing.

Jazeker. Je kunt telefonisch contact opnemen met de praktijk om te bespreken welke anticonceptie geschikt is voor je. Vervolgens wordt er een afspraak ingepland voor de plaatsing.

Anticonceptie

Als ik nog een zwanger wordt

Foliumzuur bij kinderwens

Als jullie weer een kinderwens hebben, dan is het verstandig om alvast te beginnen met foliumzuur tabletten. Foliumzuur is een mineraal wat van belang is bij de ontwikkeling van jullie kindje.

Voeding bij een kinderwens

Als jullie een kinderwens hebben, dan is het verstandig om alvast op jullie voeding te letten. Gezond eten en de juiste voedingsstoffen helpen bij de kwaliteit van het sperma en de eicellen. De kwaliteit speelt een belangrijke rol bij de bevruchting. Het belangrijkste is dat je vooral gezond en gevarieerd eet zoals verse groenten, fruit en witvlees of vis. Vermijd bewerkt voedsel, kunstmatige geur- en smaakstoffen, alcohol, tabak en te veel koffie (maximaal 2 kopjes per dag).

Opnieuw zwanger?

Dan meld je je weer aan bij ons! We bekijken dan samen wanneer we de eerste echo inplannen.

Veelgestelde vragen

Zowel voor de man als vrouw is het belangrijk gezond te leven. Gevarieerd en gezond eten, medicijngebruik en gebruik van alcohol, drugs en sigaretten hebben invloed op de vruchtbaarheid. Willen jullie je goed voorbereiden en de kans op zwanger worden vergroten? Dan kun je voor informatie en advies altijd terecht bij de verloskundige tijdens een kinderwensconsult.

Dit verschilt per anticonceptiemethode. Op het moment dat je een spiraaltje laat verwijderen ben je vrijwel direct weer vruchtbaar. Als je stopt met de pil, kan het wat langer duren voordat je normale cyclus weer op gang komt.

Het advies is om 8 weken voor de zwangerschap te beginnen met het slikken van foliumzuur. Aangezien je niet precies weet wanneer je zwanger zal worden, is het raadzaam hier direct mee te starten zodra je een kinderwens hebt.

Nee, dit hoeft niet! Je kan gewoon door voeden tot de baby geboren is. Op dat moment maak je de keuze of je beide kinderen wil blijven voeden, of alleen de pasgeborene.

Het is altijd raadzaam je bij een verloskundige aan te melden bij een nieuwe zwangerschap. De verloskundige zal in overleg met jouwzelf en de gynaecoloog beslissen waar je controles zullen plaatsvinden gedurende de zwangerschap.

Als ik nog een zwanger wordt

Mag ik bellen?

Telefoonnummer 0316-542541.

Toets 1 voor bevallingen en dringende vragen die niet kunnen wachten.

Toets 2 voor de assistente.

Niet dringende zaken

Niet dringende zaken zijn; het maken/verzetten van afspraken, of voor een pretecho, het informeren naar lab uitslagen of kleine vragen. De assistente is aanwezig op

E-mail

Mocht je niet dringende vragen hebben, waarbij je niet gelijk wilt bellen, dan mag je ons ook altijd mailen op info@geboortecentrumlinde.nl.

Dringende zaken / spoed

Voor spoed of twijfel je.. je mag ons dan altijd bellen! We zijn 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week. Bel dan 0316-542 541 en toets 1.

Wat te doen bij geen gehoor?

Probeer het dan na een aantal minuten nog een keer. Het kan natuurlijk zijn dat wij even in gesprek zijn. We proberen je altijd gelijk terug te bellen. Bij aanhoudend geen gehoor EN spoed. Dan mag je ‘Jouw verloskundige Velp’ bellen, dit is een andere praktijk in de regio. Zij zullen je helpen tot wij weer bereikbaar zijn: 026 20 60 033

Wanneer je in de zwangerschap moet bellen

Als je denkt dat de bevalling is begonnen