Zwanger worden betekent helaas niet altijd zwanger blijven en een leven kindje krijgen. Wat doe je als het niet goed gaat met je jonge zwangerschap? We helpen je graag door je de juiste informatie te geven. Lees hier meer over het herkennen van en omgaan met een miskraam.
Wat is een miskraam
en miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap. Dit komt meestal omdat er tijdens het samenkomen van de eicel en de zaadcel een afwijking ontstaat. Hierdoor kan het vruchtje niet normaal groeien en sterft het. Een miskraam komt bijna nooit door een erfelijke afwijking bij de ouders.
Wat is een miskraamHoe verloopt een miskraam
Een miskraam kan beginnen met steeds wat licht bloedverlies dat na enkele dagen meer wordt. Maar dat hoeft niet. Ook kan de miskraam in één keer op gang komen. Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies waarbij je weefselresten ziet. Vaak heb je ook krampen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn. Ook kun je bloedstolsels verliezen.
Hoe verloopt een miskraamNa de miskraam
Na de miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen. Geef jezelf de tijd om zowel lichamelijk als emotioneel te herstellen. Vrouwen reageren verschillend op een miskraam. Verdriet, ongeloof, boosheid, schrik, onzekerheid, ontkenning of jaloezie: allemaal veel voorkomende emoties. Ook zijn er vrouwen die opgelucht zijn. De tijd om een miskraam te verwerken, is voor iedereen anders. Wat wel vaak hetzelfde is: een gevoel van gemis omdat de zwangerschap plotseling is gestopt.
Na de miskraam..