Voedingsdeskundige

Je wilt natuurlijk het allerbeste voor je (ongeboren) kind, maar vergeet ook zeker niet jezelf. Dat betekent dat je tijdens je zwangerschap goed op je voeding moet letten.

Voedingsadvies kan je hierbij helpen!

Zwangerschap

In de zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Daarnaast moet je meer opletten wat je eet (en natuurlijk ook wat niet). Wanneer kan je dan terecht:

  • Als je niet goed weet wat je wel en niet moet eten
  • Als je niet weet welke vitamine en mineralen goed voor je zijn
  • Als je huidklachten hebt
  • Als je nog moe en lusteloos bent na de 3 maanden
  • Als je juist veel aankomt
  • Als je heel weinig aankomt

Voedingsconsult

Als je hier in de praktijk cliënt bent, bieden wij jou dit gratis aan.

Voor een controle kunnen we kort bespreken wat je vragen zijn. Daarna mail jou een 7-daags eetdagboek. Als ik deze bekeken heb, neem ik de bevindingen telefonisch met je door.

Kinderwens

Als jullie een kinderwens hebben, dan is het verstandig om alvast op jullie voeding te letten. Gezond eten en de juiste voedingsstoffen helpen bij de kwaliteit van het sperma en de eicellen. De kwaliteit speelt een belangrijke rol bij de bevruchting. Het belangrijkste is dat je vooral gezond en gevarieerd eet.  Eet veel verse groenten, fruit en witvlees of vis. Vermijd bewerkt voedsel, kunstmatige geur- en smaakstoffen, alcohol, tabak en te veel koffie (drink maximaal 2 kopjes per dag).

Wil je hulp hierbij hebben, dan kan je contact met mij opnemen. Samen bekijken we waar je wensen liggen en maken we een persoonlijk plan.

De kosten zijn afhankelijk van je wensen.

PCOS

Aanpassingen in voeding en leefstijl verhogen de vruchtbaarheidskans en verminderen het risico op gezondheidsproblemen op de lange termijn. Onderzoek maakt duidelijk dat insulineresistentie een belangrijke rol speelt bij PCOS. Maar liefst 95% van de vrouwen met PCOS die overgewicht hebben, lijdt hieraan.

Verbeteren van de insulinegevoeligheid is daarom de eerste stap die je moet nemen. Dit kan door middel van voeding, beweging en eventueel afvallen.

Wil je hulp hierbij hebben, dan kan je contact opnemen. Samen bekijken we waar je wensen liggen en maken we een persoonlijk plan.

Veelgestelde vragen

& antwoorden van onze verloskundigen

Lijnen tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. Jij en je ongeboren kind lopen dan het risico op tekorten aan belangrijke voedingsstoffen. Het is heel normaal dat je aankomt. Als je het idee hebt dat je teveel aankomt, bespreek dit dan met je verloskundige of gynaecoloog. Het is ook niet nodig voor twee te eten en drinken. Je zwangerschap vraagt wat extra energie, maar omdat je minder beweegt, verbruik je ook minder.
Je hebt extra foliumzuur en extra vitamine D nodig. Van foliumzuur is aangetoond dat het de kans op een baby met een open ruggetje verkleint. Slik daarom 400 microgram foliumzuur per dag vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Blijf in elk geval slikken tot 8 weken na conceptie: dat is ongeveer 10 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Het is niet nodig daarna nog foliumzuur te nemen, maar het is ook niet schadelijk. Je kunt het veilig blijven innemen als een zwangerschap op zich laat wachten. Helaas blijkt dat nog niet de helft van de vrouwen de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit haalt en de daarbij zo belangrijke goede vitamines en mineralen. Daarom adviseren wij om extra multivitamine te gaan slikken.
Drink en eet meteen iets bij het wakker worden, dus nog voor het opstaan. Regelmatig kleine beetjes eten helpt om misselijkheid tegen te gaan. Eet bijvoorbeeld een boterham of stuk fruit tussen de maaltijden door. Drink voldoende, zeker als de misselijkheid gepaard gaat met braken. Ook gemberthee kan helpen bij misselijkheid. Voedingssupplement B6 kan tegen misselijkheid helpen.
Vis, en zeker vette vis zoals zalm, makreel of sardines is goed voor de ontwikkeling van de hersenen en de ogen en stimuleert de neuro-psychologische ontwikkeling van de baby. In het derde trimester ontwikkelen de hersenen van je baby. Probeer zeker dan minstens een keer per week vette vis te eten, want die bevat veel omega-3 vetzuren. Lukt het niet om vette vis te eten dan kan je dit aanvullen met een supplement visolie capsules of vegan Omega 3 druppels.
Je mag zeker wel rauwe groente of fruit eten, maar enkel als deze grondig gewassen zijn. Als je groente of fruit niet goed gewassen zijn, kan het een risico op toxoplasmose vormen. Eet dus lekker groente en fruit, was ze altijd goed en liefst geen voorverpakte salades.
Voedingsdeskundige

Mag ik bellen?

Telefoonnummer 0316-542541.

Toets 1 voor bevallingen en dringende vragen die niet kunnen wachten.

Toets 2 voor de assistente.

Niet dringende zaken

Niet dringende zaken zijn; het maken/verzetten van afspraken, of voor een pretecho, het informeren naar lab uitslagen of kleine vragen. De assistente is aanwezig op

E-mail

Mocht je niet dringende vragen hebben, waarbij je niet gelijk wilt bellen, dan mag je ons ook altijd mailen op info@geboortecentrumlinde.nl.

Dringende zaken / spoed

Voor spoed of twijfel je.. je mag ons dan altijd bellen! We zijn 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week. Bel dan 0316-542 541 en toets 1.

Wat te doen bij geen gehoor?

Probeer het dan na een aantal minuten nog een keer. Het kan natuurlijk zijn dat wij even in gesprek zijn. We proberen je altijd gelijk terug te bellen. Bij aanhoudend geen gehoor EN spoed. Dan mag je ‘Jouw verloskundige Velp’ bellen, dit is een andere praktijk in de regio. Zij zullen je helpen tot wij weer bereikbaar zijn: 026 20 60 033

Wanneer je in de zwangerschap moet bellen

Als je denkt dat de bevalling is begonnen